Χίος, Τρίτη 4 Αυγούστου

Βαρίδι για την τοπική οικονομία Ψαρών και Οινουσσών ο αυξημένος ΦΠΑ

Για πτώση τζίρων των ελάχιστων επιχειρήσεων στα νησιά τους μιλούν οι Δήμαρχοι Κ. Βρατσάνος και Γ. Δανιήλ
Ακούστε το ηχιτικό
Πέμ, 18/06/2020 - 15:01
Ηχητικό απόσπασμα: 

Ζήτημα ζωτικής σημασίας είναι ο μειωμένος ΦΠΑ στις Οινούσσες και τα Ψαρά, ανέφεραν το πρωί από το Ράδιο «Αλήθεια» οι Δήμαρχοι των νησιών, Γιώργος Δανιήλ και Κώστας Βρατσάνος, αντίστοιχα, που και αυτή τη φορά είδαν να παρατείνεται για ένα εξάμηνο ο μειωμένος ΦΠΑ στα σε Χίο, Σάμο, Λέσβο, Λέρο και Κω με την επίκληση του προσφυγικού και τα μικρονήσια να παραμένουν με 24% ΦΠΑ αύξηση που επιβλήθηκε… σύριζα με το 3ο μνημόνιο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Δανιήλ.

«Ευελπιστούσαμε ότι κάτι θα γίνει. Αυτό που συμβαίνει είναι κωμικοτραγικό. Απαιτούμε και δικαιούμαστε τον μειωμένο ή ακόμη και τον μηδενικό ΦΠΑ και σκοπεύουμε να κινηθούμε δυναμικά», τόνισε ο Δήμαρχος των Ηρωικών Ψαρών που διερωτήθηκε ποιο άραγε να είναι το όφελος για το κράτος από την επιβολή του υψηλού ΦΠΑ στα μικρά νησιά.

«Τα νησιά στενάζουν, τρομάζω τι θα γίνει εδώ το χειμώνα στις ελάχιστες επιχειρήσεις που έχουμε», συνέχισε ο ίδιος.

"Οι τζίροι των καταστημάτων έπεσαν κατακόρυφα, λόγω του αυξημένου ΦΠΑ" ανέφερε και ο Γ. Δανιήλ που μίλησε για διαρροή αγορών από τις Οινούσσες στη Χίο, ειδικά από τους εκπαιδευτικούς.

Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι την ώρα που αναμένεται το ν/σ για τη νησιωτική πολιτική, το οποίο μάλλον θα κινηθεί σε γενικές κατευθύνσεις, σε άλλες χώρες που εφαρμόζονται μακροπρόθεσμες πολιτικές σε ότι αφορά τα νησιά από τα πρώτα μέτρα που λαμβάνουν είναι εκείνα που αφορούν την φορολογική πολιτική και ειδικότερα τον ΦΠΑ.

Επανέλαβε μάλιστα ότι το μεταφορικό ισοδύναμο που είχε εφαρμόσει η πρώην Κυβέρνηση δεν αντισταθμίζει τη ζημιά του ΦΠΑ στα μικρά νησιά. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο παράδειγμα του κόστους των δημοσίων έργων λέγοντας ότι ένα έργο της τάξεως των 1.000 ευρώ έχει τελικό κόστος για το δήμο Χίου με ΦΠΑ 17% 1.170 και για το Δήμο Οινουσσών 1.240!

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 04/08/2020 - 07:22

Το θέμα ανέδειξε η εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ σημειώνοντας τα εξής:

Το να κλαίμε τη μοίρα μας είναι το ευκολότερο, το να φιλοσοφούμε ανάμεσα σε δύο φραπέδες ακόμα ευκολότερο, το να δούμε όμως την πραγματικότητα κατάμουτρα είναι το δυσκολότερο.

Και η πραγματικότητα λέει ότι ελλείψει ξένων εργατών, ο ένας πυλώνας του νησιού, που λέγεται μαστίχα, δεν μπορεί να δουλευτεί από χιώτικα εργατικά χέρια, πλην των ίδιων των παραγωγών, που δεν φτάνουν ή δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Τα νούμερα είναι δυστυχώς αμείλικτα για το φαινόμενο πλέον της τεμπελιάς, εκτός και εδώ δεν τολμάμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Ας μιλήσουν όμως οι αριθμοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι επίσημα καταγεγραμμένοι 17.348 άνεργοι. Να πούμε ότι 5.000 από αυτούς αφορούν τη Χίο;

Ας το υποθέσουμε για να πάμε σε ένα άλλο νούμερο. Η ΕΜΧ, πρωτοπόρα και σε αυτό, εδώ και ένα δίμηνο άνοιξε μια σελίδα στο διαδίκτυο, όπου από τη μία οι παραγωγοί ζητούν εργάτες και από την άλλη άνεργοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για εργασία.

Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και σοκαριστικό. Με δεδομένους αυτούς τους αριθμούς οι αιτούντες εργασία έλληνες άνεργοι είναι 14, από τους οποίους οι 10 Χιώτες, ηλικίας από 22 έως 52 χρόνων.

Αν κανείς θεωρήσει ότι το μεροκάματο ίσως είναι εξευτελιστικό να σημειώσουμε ότι όσοι προσλαμβάνονται, αυτό γίνεται υποχρεωτικά με εργόσημο, δηλαδή ο εργοδότης τους πληρώνει την ασφάλισή τους και προσφέρονται 5 ευρώ την ώρα. Λόγω της φύσης της εργασίας, αυτή γίνεται από τις 6 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, χωρίς φυσικά να αποκλείει κανείς και εργασία περισσοτέρων ωρών.

Κοντολογίς ένας εργαζόμενος, σε χειρωνακτική φυσικά γεωργική απασχόληση, μπορεί να εισπράττει 30 ευρώ την ημέρα συν την ασφάλισή του.

Και όμως οι ενδιαφερόμενοι, επαναλαμβάνουμε, είναι μόνο 14, από τους οποίους ντόπιοι οι… 10.

Συγχαρητήρια, 10 για την κοινωνία που φτιάξαμε.

Τα υπόλοιπα σχόλια δικά σας.