Χίος, Παρασκευή 29 Μαΐου

Βάζει πλώρη για τον ΥΕΝ η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Β. Αιγαίου

Στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. και η λειτουργία της ΕΤΑΧ
Πέμ, 20/11/2014 - 14:50

Γραμμή πλεύσης για τον Υπουργό Ναυτιλίας χάραξε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου στην πρώτη συνεδρίαση του νεοκλεγμένου διοικητικού συμβουλίου της, επιδιώκοντας επίλυση των ακτοπλοϊκών προβλημάτων, τόσο των νησιών με το κέντρο όσο και των νησιών μεταξύ τους.

Σε πρώτη φάση, όπως εξήγησε στο Ράδιο «Α» ο Γραμματέας της ΠΕΔ, Πολύδωρος Λαμπρινούδης, τα κακώς κείμενα στην ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των νησιών μας μεταφέρονται εγγράφως και σε από εκεί και πέρα – γνωρίζοντας προφανώς και την… τύχη τέτοιου είδους παρεμβάσεων- θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Στην ίδια συνεδρίαση τέθηκε το ζήτημα της υποχρηματοδότησης της ΠΕΔ από το Υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας αύξηση πόρων, κάτι που συνδέεται άμεσα και με την τύχη εταιρειών στις οποίες έχει το συνδικαλιστικό όργανο των δήμων το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η ΕΤΑΧ, με τον Πολύδωρο Λαμπρινούδη ο οποίος εξακολουθεί να είναι Πρόεδρός της, να τονίζει ότι είναι αναγκαία η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ώστε να καλύψει ζημιά προηγούμενων ετών (την οποία προσδιόρισε στα 146.000), θεωρώντας ότι για την επόμενη τουλάχιστον πενταετία, που θα τρέχουν τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, η εταιρεία μπορεί να είναι βιώσιμη. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της λειτουργίας της, θυμίζοντας ότι σήμερα υλοποιεί τα προγράμματα Leader, ΤΟΠΣΑ, ΤΟΠΕΚΟ και ΟΠΑΑΧ και θύμισε ότι ο ισολογισμός της το 2013 ήταν θετικός.

Προς το παρόν η διοίκηση της ΠΕΔ η οποία δεν όρισε νέους εκπροσώπους στο ΔΣ της ΕΤΑΧ, αποφάσισε να ορίσει δικηγόρο ο οποίος θα εξετάσει την υφιστάμενη κατάσταση στην εταιρεία ώστε εν συνεχεία να επανέλθει το θέμα στη διοίκηση του συνδικαλιστικού φορέα.

Όσον αφορά την «πληγή» του ΚΕΚ «Όμηρος» ο Πολύδωρος Λαμπρινούδης ανέφερε ότι είναι υπό εκκαθάριση και έχουν οριστεί οι εκκαθαριστές.

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 29/05/2020 - 17:26

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη, κατά την οποία συζητήθηκαν λεπτομέρειες για την έναρξη των αποχωρήσεων αναγνωρισμένων προσφύγων και μη δικαιούχων ασύλου, από το ελληνικό σύστημα υποδοχής.

 

Ειδικότερα, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι το σύνολο των αναγνωρισμένων προσφύγων που αποχωρούν από το πρόγραμμα στέγασης, έχουν λάβει έγκαιρα γνώση της εν λόγω απόφασης. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι “βάσει του Ν. 4636/19, ο οποίος ψηφίστηκε τον Νοέμβριο, ως αφετηρία για την αποχώρηση αναγνωρισμένων προσφύγων είχε οριστεί ο Απρίλιος. Ωστόσο, δόθηκε παράταση μέχρι τα τέλη Μάϊου, λόγω της πανδημίας του Covid-19, κάνοντας πράξη τα αιτήματα των φορέων. Πλέον, δεν υπάρχει χρόνος για επιπλέον καθυστερήσεις. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας ήταν και είναι στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για να επιλυθούν όποια διαδικαστικά προβλήματα ανακύψουν”.

 

Στην εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε, τονίστηκε η ανάγκη εφαρμογής της νομοθεσίας, και αναζητήθηκαν τρόποι ώστε η μετάβαση να γίνει ομαλά. Γι’ αυτό, αποφασίστηκαν κοινά σημεία δράσης, όπως η αναθεώρηση του προγράμματος ΗΛΙΟΣ και η καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ και του ΟΑΕΔ.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα και Περιφερειακός Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας Gianluca Rocco, ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Δήμου Αθηναίων, οι Διοικητές του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

 

Επισημαίνεται ότι την 1η Ιουνίου 2020 θα ξεκινήσει η σταδιακή αποχώρηση 11.237 ατόμων από τα διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA», τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας και τις θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος «Filoxenia».

 

Τέλος, από την 01-09-2020 οι προπληρωμένες κάρτες που δίδονται στους αιτούντες άσυλο, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους αποκλειστικά και μόνο για την αγορά αγαθών και προϊόντων και όχι για ανάληψη μετρητών.