Χίος, Τρίτη 16 Ιουλίου

Βήματα προόδου για την τύχη του Λωβοκομείου

Συμπαράσταση στον Γιάννη Παληό
Τρί, 09/04/2019 - 21:26

Βήματα προόδου για την τύχη του Λωβοκομείου Χίου φαίνεται να γίνονται το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Μετά από ενέργειες που κάναμε τόσο με την Εφορεία Αρχαιοτήτων όσο και με άλλους φορείς, όπως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Οίκος Αγάπης, προχωρά προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας και Υπουργείου Πολιτισμού για την αξιοποίηση του χώρου έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η διαφύλαξή του», ανέφερε ο Μανώλης Βουρνούς συμπληρώνοντας ότι το εν λόγο κτίριο θα μπορεί να αποτελέσει  πόλο έλξης για όλη την πόλη.

Η μελέτη σκοπιμότητας που, έπειτα από ενέργειες του Οίκου Αγάπης, ανατέθηκε προέκρινε τη χρήση του Λωβοκομείου ως χώρο στέγασης δραστηριοτήτων της κοινωνίας πολιτών.

«Ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από φορείς και σωματεία  για συγκεντρώσεις, συναντήσεις, εργαστήρια, πρόβες ακόμα και για πολιτικές δραστηριότητες. Είναι ένας χώρος που θα αποτελείται από διαφορετικές διαμορφώσεις και δίνει τη δυνατότητα σε έναν οργανισμό του Δήμου να διαχειρίζεται τις πολλαπλές χρήσεις του με βάση ένα πρόγραμμα,  και δεν θα πρόκειται να είναι κανενός αποκλειστικά ο χώρος»  τονίσει ο Μανώλης Βουρνούς συμπληρώνοντας ότι ίσως να προλάβει το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει την προγραμματική σύμβαση, πριν τις εκλογές του Μάιου, και να αναζητηθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα της βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Στην ίδια συνεδρίαση στο πλευρό του Γιάννη Παληού, που κινδυνεύει να χάσει την 1η κατοικία του από οφειλές σε τράπεζα, αλλά και κάθε δανειολήπτη που βρίσκεται στην ίδια θέση, τάχθηκε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Χίου, καθώς και κατά το παρελθόν είχε λάβει απόφαση καταγγελτική προς την κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας.

«Δεν αρκεί να παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις αλλά και να στηλιτεύουμε πολιτικά καθένα που άλλα υπόσχεται προεκλογικά και άλλα κάνει μετά» ήταν το πολίτικο μήνυμα του Μανώλη Βουρνού με αφορμή την συζήτηση του θέματος , έπειτα από πρόταση του Μάρκου Σκούφαλου.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη στην ΕΡΤ και την εκπομπή "Επόμενη Μέρα"
Τρί, 16/07/2019 - 19:41

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, βρέθηκε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επόμενη Μέρα» και μίλησε για ζητήματα σοβαρά που απασχολούν την επικαιρότητα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο ζήτημα των συντάξεων χηρείας καθώς και στο θέμα της κατάργησης της έκδοσης ΑΜΚΑ στους μετανάστες. 

Για τις συντάξεις χηρείας συγκεκριμένα ανέφερε:

 

«Για εμάς το θέμα των συντάξεων χηρείας είναι ένα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο θέμα και δεν θέλουμε να καθυστερήσει καθόλου να επιλυθεί. Ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν ανάλγητος με τις χήρες, μειώνοντας από το 70% στο 50% το ποσοστό αναπλήρωσης που έπαιρνε η χήρα. Επιπροσθέτως, έθεσε και ηλικιακούς περιορισμούς, καθώς πολλές από τις χήρες θα έπαιρναν συντάξεις μόνο για τρία χρόνια. Μετά από τη γενική κοινωνική κατακραυγή, ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε πριν από λίγους μήνες τη διάταξη, επαναφέροντας τις συντάξεις εκεί όπου ήταν. Εντούτοις, στην πορεία ανακαλύψαμε πως δεν έχει υπογράψει το Υπουργείο Εργασίας την εγκύκλιο που χρειάζεται προκειμένου να εφαρμοσθεί η πληρωμή της διαφοράς και να γίνει ο επανυπολογισμός. Επιπλέον, η μη υπογραφή της εγκυκλίου είχε σαν αποτέλεσμα να μην έχει παραγγελθεί από τη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης του ΕΦΚΑ, το απαραίτητο λογισμικό το οποίο χρειάζεται κάποιες εβδομάδες να ετοιμαστεί και το οποίο μπαίνει στο σύστημα του ΕΦΚΑ και αναπροσαρμόζει ηλεκτρονικά τις συντάξεις, προκειμένου να μην χρειαστεί να εκδοθούν νέες αποφάσεις και να ολοκληρωθεί σύντομα…

Ολοκληρώνοντας πρόσθεσε πως προκειμένου να αντιμετωπισθεί το θέμα το συντομότερο δυνατόν, ο κ. Μηταράκης δήλωσε πως μέχρι την Παρασκευή θα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τη Μηχανογράφηση, προκειμένου να επανυπολογιστούν και να καταβληθούν οι συντάξεις χηρείας το συντομότερο δυνατόν. 

Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της κατάργηση του ΑΜΚΑ για τους μετανάστες:

 

«Βάσει νομοθεσίας που υπήρχε τα τελευταία χρόνια, δινόταν ένας προσωρινός αριθμός σε εκείνους που ήταν στη χώρα μας σαν πρόσφυγες και μετανάστες. Η διαδικασία αυτή δεν εφαρμόσθηκε ποτέ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επιπροσθέτως, λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Ιουλίου, το Υπουργείο Εργασίας πέρασε μια εγκύκλιο, προκειμένου να δίνεται αριθμός ΑΜΚΑ- με τα αντίστοιχα δικαιώματα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και στην υγειονομική περίθαλψη που αυτό συνεπάγεται- χωρίς κανέναν απολύτως κριτήριο. Οποιοσδήποτε έμπαινε στη χώρα μας για λίγες ημέρες, μπορούσε να εκδώσει ΑΜΚΑ και να λάβει μόνιμα δικαιώματα… Η κυβέρνησή μας ανέστειλε την εν λόγω εγκύκλιο και θα επανέλθουμε έπειτα από την απαραίτητη μελέτη που πρέπει να γίνει, με ένα μόνιμο μηχανισμό, που θα αφορά όσους είναι νόμιμα στη χώρα μας, όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και εκείνους που κατοικούν με άδεια παραμονής στην Ελλάδα».

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: https://youtu.be/0-n0_x7nOeg

amesa_tha_prohorisoyme_se_oles_tis_energeies_gia_ton_epanypologismo_ton_syntaxeon_hireias