Χίος, Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου

Βήματα προόδου για την τύχη του Λωβοκομείου

Συμπαράσταση στον Γιάννη Παληό
Τρί, 09/04/2019 - 21:26

Βήματα προόδου για την τύχη του Λωβοκομείου Χίου φαίνεται να γίνονται το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Μετά από ενέργειες που κάναμε τόσο με την Εφορεία Αρχαιοτήτων όσο και με άλλους φορείς, όπως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Οίκος Αγάπης, προχωρά προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας και Υπουργείου Πολιτισμού για την αξιοποίηση του χώρου έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η διαφύλαξή του», ανέφερε ο Μανώλης Βουρνούς συμπληρώνοντας ότι το εν λόγο κτίριο θα μπορεί να αποτελέσει  πόλο έλξης για όλη την πόλη.

Η μελέτη σκοπιμότητας που, έπειτα από ενέργειες του Οίκου Αγάπης, ανατέθηκε προέκρινε τη χρήση του Λωβοκομείου ως χώρο στέγασης δραστηριοτήτων της κοινωνίας πολιτών.

«Ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από φορείς και σωματεία  για συγκεντρώσεις, συναντήσεις, εργαστήρια, πρόβες ακόμα και για πολιτικές δραστηριότητες. Είναι ένας χώρος που θα αποτελείται από διαφορετικές διαμορφώσεις και δίνει τη δυνατότητα σε έναν οργανισμό του Δήμου να διαχειρίζεται τις πολλαπλές χρήσεις του με βάση ένα πρόγραμμα,  και δεν θα πρόκειται να είναι κανενός αποκλειστικά ο χώρος»  τονίσει ο Μανώλης Βουρνούς συμπληρώνοντας ότι ίσως να προλάβει το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει την προγραμματική σύμβαση, πριν τις εκλογές του Μάιου, και να αναζητηθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα της βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Στην ίδια συνεδρίαση στο πλευρό του Γιάννη Παληού, που κινδυνεύει να χάσει την 1η κατοικία του από οφειλές σε τράπεζα, αλλά και κάθε δανειολήπτη που βρίσκεται στην ίδια θέση, τάχθηκε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Χίου, καθώς και κατά το παρελθόν είχε λάβει απόφαση καταγγελτική προς την κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας.

«Δεν αρκεί να παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις αλλά και να στηλιτεύουμε πολιτικά καθένα που άλλα υπόσχεται προεκλογικά και άλλα κάνει μετά» ήταν το πολίτικο μήνυμα του Μανώλη Βουρνού με αφορμή την συζήτηση του θέματος , έπειτα από πρόταση του Μάρκου Σκούφαλου.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 16/12/2019 - 09:29

Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ένα δρομολόγιο σύνδεσης των  νησιών του Β.Α. Αιγαίου με την Θεσσαλονίκη, αντί της Καβάλας, στην τελευταία συνεδρίαση του Σώματος, όπως γνωστοποιεί η ιστοσελίδα της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Στην ίδια συνεδρίαση δέκα οκτώνέους απομακρυσμένους προορισμούς οι οποίοι βρίσκονται κυρίως στην ακριτική γραμμή του Βόρειου – Ανατολικού και Νοτιο-Ανατολικού Αιγαίου και οι οποίοι εντάχθηκαν στο νέο πλάνο των άγονων γραμμών μετά την χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) ανακοίνωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης

Συγκεκριμένα οι νέοι προορισμοί είναι οι εξής : 

Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη, Λήμνος. 

Κως, Νίσυρος, Τήλος, Χάλκη, Σύμη, Ρόδος. 

Ρόδος, Μεγίστη (Καστελόριζο)

Σητεία, Κάσος, Κάρπαθος, Ρόδος. 

Πάτμος, Ικαρία (Αγ. Κήρυκος), Φούρνοι.

 

Οι παραπάνω προορισμοί αποτελούν την Α’ Φάση κάλυψης επιπλέον άγονων γραμμών, ενώ θα ακολουθήσει και Β’ Φάση. 

 

Υπενθυμίζεται ότι μετά από εισήγηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη η ετήσια αποζημίωση για την κάλυψη άγονων γραμμών αυξήθηκε κατά 40 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι από τα 90 στα 130 εκατ. Ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της κάλυψης του αυξημένου κόστους των νέων καυσίμων κίνησης των πλοίων η οποία με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων χρηματοδοτείται από το Π.Δ.Ε.