Χίος, Τρίτη 4 Αυγούστου

Βήματα προόδου για την τύχη του Λωβοκομείου

Συμπαράσταση στον Γιάννη Παληό
Τρί, 09/04/2019 - 21:26

Βήματα προόδου για την τύχη του Λωβοκομείου Χίου φαίνεται να γίνονται το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Μετά από ενέργειες που κάναμε τόσο με την Εφορεία Αρχαιοτήτων όσο και με άλλους φορείς, όπως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Οίκος Αγάπης, προχωρά προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας και Υπουργείου Πολιτισμού για την αξιοποίηση του χώρου έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η διαφύλαξή του», ανέφερε ο Μανώλης Βουρνούς συμπληρώνοντας ότι το εν λόγο κτίριο θα μπορεί να αποτελέσει  πόλο έλξης για όλη την πόλη.

Η μελέτη σκοπιμότητας που, έπειτα από ενέργειες του Οίκου Αγάπης, ανατέθηκε προέκρινε τη χρήση του Λωβοκομείου ως χώρο στέγασης δραστηριοτήτων της κοινωνίας πολιτών.

«Ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από φορείς και σωματεία  για συγκεντρώσεις, συναντήσεις, εργαστήρια, πρόβες ακόμα και για πολιτικές δραστηριότητες. Είναι ένας χώρος που θα αποτελείται από διαφορετικές διαμορφώσεις και δίνει τη δυνατότητα σε έναν οργανισμό του Δήμου να διαχειρίζεται τις πολλαπλές χρήσεις του με βάση ένα πρόγραμμα,  και δεν θα πρόκειται να είναι κανενός αποκλειστικά ο χώρος»  τονίσει ο Μανώλης Βουρνούς συμπληρώνοντας ότι ίσως να προλάβει το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει την προγραμματική σύμβαση, πριν τις εκλογές του Μάιου, και να αναζητηθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα της βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Στην ίδια συνεδρίαση στο πλευρό του Γιάννη Παληού, που κινδυνεύει να χάσει την 1η κατοικία του από οφειλές σε τράπεζα, αλλά και κάθε δανειολήπτη που βρίσκεται στην ίδια θέση, τάχθηκε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Χίου, καθώς και κατά το παρελθόν είχε λάβει απόφαση καταγγελτική προς την κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας.

«Δεν αρκεί να παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις αλλά και να στηλιτεύουμε πολιτικά καθένα που άλλα υπόσχεται προεκλογικά και άλλα κάνει μετά» ήταν το πολίτικο μήνυμα του Μανώλη Βουρνού με αφορμή την συζήτηση του θέματος , έπειτα από πρόταση του Μάρκου Σκούφαλου.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 04/08/2020 - 07:22

Το θέμα ανέδειξε η εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ σημειώνοντας τα εξής:

Το να κλαίμε τη μοίρα μας είναι το ευκολότερο, το να φιλοσοφούμε ανάμεσα σε δύο φραπέδες ακόμα ευκολότερο, το να δούμε όμως την πραγματικότητα κατάμουτρα είναι το δυσκολότερο.

Και η πραγματικότητα λέει ότι ελλείψει ξένων εργατών, ο ένας πυλώνας του νησιού, που λέγεται μαστίχα, δεν μπορεί να δουλευτεί από χιώτικα εργατικά χέρια, πλην των ίδιων των παραγωγών, που δεν φτάνουν ή δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Τα νούμερα είναι δυστυχώς αμείλικτα για το φαινόμενο πλέον της τεμπελιάς, εκτός και εδώ δεν τολμάμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Ας μιλήσουν όμως οι αριθμοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι επίσημα καταγεγραμμένοι 17.348 άνεργοι. Να πούμε ότι 5.000 από αυτούς αφορούν τη Χίο;

Ας το υποθέσουμε για να πάμε σε ένα άλλο νούμερο. Η ΕΜΧ, πρωτοπόρα και σε αυτό, εδώ και ένα δίμηνο άνοιξε μια σελίδα στο διαδίκτυο, όπου από τη μία οι παραγωγοί ζητούν εργάτες και από την άλλη άνεργοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για εργασία.

Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και σοκαριστικό. Με δεδομένους αυτούς τους αριθμούς οι αιτούντες εργασία έλληνες άνεργοι είναι 14, από τους οποίους οι 10 Χιώτες, ηλικίας από 22 έως 52 χρόνων.

Αν κανείς θεωρήσει ότι το μεροκάματο ίσως είναι εξευτελιστικό να σημειώσουμε ότι όσοι προσλαμβάνονται, αυτό γίνεται υποχρεωτικά με εργόσημο, δηλαδή ο εργοδότης τους πληρώνει την ασφάλισή τους και προσφέρονται 5 ευρώ την ώρα. Λόγω της φύσης της εργασίας, αυτή γίνεται από τις 6 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, χωρίς φυσικά να αποκλείει κανείς και εργασία περισσοτέρων ωρών.

Κοντολογίς ένας εργαζόμενος, σε χειρωνακτική φυσικά γεωργική απασχόληση, μπορεί να εισπράττει 30 ευρώ την ημέρα συν την ασφάλισή του.

Και όμως οι ενδιαφερόμενοι, επαναλαμβάνουμε, είναι μόνο 14, από τους οποίους ντόπιοι οι… 10.

Συγχαρητήρια, 10 για την κοινωνία που φτιάξαμε.

Τα υπόλοιπα σχόλια δικά σας.