Χίος, Τρίτη 20 Νοεμβρίου

Ας υποδεχτούν όλοι οι γονείς τα παιδιά των προσφύγων στα Σχολεία

Κοινή ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών και του Σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων
Τετ, 10/10/2018 - 19:49

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου και ο Σύλλογος Γυναικών Χίου καταδικάζουν την προσπάθεια παρεμπόδισής μας, με την κλήση της Αστυνομίας, να ενημερώσουμε με τις θέσεις μας αναφορικά με το δικαίωμα των προσφυγόπουλων να πάνε στο σχολείο, τους γονείς του 2ου Δημοτικού σχολείου. Τις ανακοινώσεις μας τις είχαμε δημοσιοποιήσει το προηγούμενο διάστημα στα τοπικά ΜΜΕ και αντίστοιχη ενέργεια είχαμε πραγματοποιήσει σε σχολεία, εκφράζοντας την ξεκάθαρη θέση μας υπέρ αυτού του δικαιώματος των προσφυγόπουλων, διεκδικώντας ταυτόχρονα συγκεκριμένα μέτρα.

Η κλήση της Αστυνομίας, δείχνει ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις θέλουν να δημιουργήσουν εντάσεις με σκοπό να αποπροσανατολίσουν από το βασικό ζήτημα που δεν είναι άλλο από το δικαίωμα όλων των παιδιών του κόσμου στη μόρφωση.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τις γυναίκες, τις μητέρες, να επαγρυπνούν. Να μην επιτρέψουμε να γίνουν αποδέκτες τέτοιων ενεργειών φίμωσης συνδικαλιστών αλλά και εκφοβισμού.

Καλούμε τους γονείς να συμμετέχουν μαζικά στο καλωσόρισμα των προσφυγόπουλων σε όλα τα σχολεία.

Σχετικά Άρθρα

Ζητά η δημοτική παράταξη της "Λαϊκής Συσπείρωσης"
Τρί, 20/11/2018 - 16:26
Μ. Σκούφαλος

Της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής υπαραμύνεται η δημοτική παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», λέγοντας ότι δημοτική Αρχή δεν πρέπει να συμμετάσχει στην επιτροπή που γνωμοδοτεί για την εφαρμογή της και κυρίως να μην την εμποδίσει, όπως έγινε πέρσι.

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Αυτές τις μέρες θα κληθούν για δεύτερη φορά σε συνεδρίαση οι τριμερείς επιτροπές του άρθρου 33 του ν. 4521/2018. Θυμίζουμε ορισμένα ζητήματα με βάση την περυσινή πείρα!

Η κυβέρνηση με το άρθρο 33 του νόμου 4521/2018, για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, θεσμοθέτησε στις αρχές του 2018 την «έναρξη» εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής, με στόχο να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας, χωρίς να προβλέπεται κανένα μέτρο προς την κατεύθυνση αυτή, ούτε ένας διορισμός, ούτε 1€ για χτίσιμο νέων Νηπιαγωγείων! Στην ουσία θεσμοθετήθηκε η Δίχρονη εκεί που η ίδια η ζωή το είχε λύσει το ζήτημα και ήδη εφαρμοζόταν.

Πάγια θέση μας είναι ότι υπάρχει σήμερα ανάγκη και δυνατότητα να είναι όλα τα παιδιά ως 6 ετών σε δομές Προσχολικής Αγωγής, ενώ για τα προνήπια - νήπια 4-6 ετών η φοίτηση να είναι υποχρεωτική στα Δημόσια Νηπιαγωγεία και γι’ αυτό να δημιουργούν οι ανάλογες υποδομές πανελλαδικά.

Με τη δημοσιοποίηση της ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση), που καθόρισε ότι μόνο 184 Δήμοι μπήκαν στο πρόγραμμα για τη σχολική χρονιά 2018-19, που αναλογούν μόλις στο 25% περίπου των προνηπίων, αποδείχτηκε περίτρανα αυτό που από την αρχή λέγαμε και ήμασταν οι μόνοι: ότι η κυβέρνηση με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση εμπαίζει για άλλη μια φορά, γονείς, νηπιαγωγούς και εργαζόμενες/ους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Παράλληλα, με τις λεγόμενες τριμερείς συμβουλευτικές επιτροπές (Δ/ντής Εκπαίδευσης, Δήμαρχος, Πρόεδρος Συλλόγου Εκπ/κών περιοχής), έδωσε στους Δημάρχους τη δυνατότητα να έχουν λόγο για το αν θα γίνει Δίχρονη στον Δήμο τους! Έτσι άνοιξε τον δρόμο εμπλοκής των Δήμων σε ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υποχρεωτική εκπαίδευση (εδώ τον πρώτο χρόνο της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής)! Η κυβέρνηση, όπως ήταν αναμενόμενο, χρησιμοποίησε αυτές τις επιτροπές ως άλλοθι για να ρίχνει την ευθύνη στους Δήμους (και οι Δήμοι στην κυβέρνηση) για το αν παίρνουν ή όχι μέτρα για να εφαρμοστεί στην περιοχή τους η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, χωρίς κόστος για το κράτος. Παράλληλα, υπήρξαν αποφάσεις των τριμερών, ακόμα και ομόφωνες και αρκετές κατά πλειοψηφία, που δεν εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση!

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ Η ΔΙΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΜΕΛΗ!

Τώρα η κυβέρνηση δηλώνει ότι στοχεύει να μπουν στο πρόγραμμα την επόμενη χρονιά –τη δεύτερη του τριετούς προγράμματος- άλλοι 100 Δήμοι, που και πάλι δε θα είναι ο κορμός των μεγάλων αστικών κέντρων. Το ως τώρα έξοδό της γι’ αυτό είναι 95 προκάτ παλαιού τύπου αίθουσες για όλη τη χώρα, που έχουν ξεμείνει από κάποιο άλλο έργο και ό,τι ελάχιστο έκαναν κάποιοι Δήμοι!!

Με βάση τα παραπάνω ως Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου:

- Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στη συγκρότηση της επιτροπής, στην εμπλοκή των Δήμων και γενικότερα καταδικάζουμε την «α λα καρτ» Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή της κυβέρνησης.

- Απαιτούμε «Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά τώρα, σε όλη τη χώρα, όλα τα νήπια-προνήπια στα Δημόσια Νηπιαγωγεία με τη λήψη άμεσων μέτρων υποδομής» και όλα τα παιδιά ως 4 χρόνων σε δημόσιους δωρεάν βρεφο-παιδικούς σταθμούς .

- Απαιτούμε από τη δημοτική αρχή να μην εμποδίσει για δεύτερη φορά την υλοποίηση της προσχολικής αγωγής για τα παιδιά του δήμου μας.

- Απαιτούμε σύγχρονους δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στελεχωμένους πλήρως με μόνιμο προσωπικό και χωρίς τροφεία με αντίστοιχη χρηματοδότηση από το κράτος που τσακίζει στη φορολογία τον ελληνικό λαό.»