1821- 2021: Χορεύοντας στον γκρεμό του δανεισμού

Το fimotro.gr για το νέο βιβλίο του Κώστα Μαρδά
Κυρ, 07/11/2021 - 22:48

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα υπό μορφή επιθεώρησης, με άξονα τις επτά χρεοκοπίες της Ελλάδας, από την Επανάσταση του 1821 με τον πρώτο επαναστατικό Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, έως τα χρόνια των μνημονιακών Πρωθυπουργών, είναι το νέο (δωδέκατο) βιβλίο του δημοσιογράφου Κώστα Μαρδά, που κυκλοφόρησε προ ημερών από τις εκδόσεις Καμπύλη.

Προσωποποιώντας την Ελλάδα ως Επαναστάτρια, Βασιλόφρων, Ελλαδίτσα, Προσφυγοπούλα, Αντιστασιακή, Αμερικανοδουλίτσα και Ευρωπαία με την τριαδική μορφή ΓΑΠ-ΣΑΜ- ΤΣΙΠ, ο συγγραφέας αποκαλύπτει με τραγικό χιούμορ ότι τα παθήματα δεν της έγιναν μαθήματα, καθώς η ηρωίδα βρίσκεται πάντα χρεωμένη εξ αιτίας της αλόγιστης πολιτικής των καβαλιέρων της Πρωθυπουργών, που την παρασύρουν στον τρελό χορό του δανεισμού - xορό διοργανωμένο από τους κατά καιρούς προστάτες της.

Το χρονικό των δανείων καταγράφει ο δημοσιογράφος κάθε εποχής: Από τον αγωνιστή συντάκτη της Επανάστασης έως τον σημερινό παρουσιαστή των ευρωλάγνων τηλεοπτικών δελτίων.

Όπως γράφει ο ποιητής Ηλίας Γκρής στον πρόλογο του βιβλίου:

«Με διαρκή έγνοια του να αναµοχλεύει το τι και πώς και το γιατί της ιστορίας, ο Κώστας Μαρδάς αναπαριστά τη σφύζουσα από συµβάντα ζωή δύο αιώνων, όχι σαν ιστορία, αλλά ως δράµα που απηχεί την τραγωδία ως ένα συνεχές της Ελληνικής φυλής µες στη διαχρονία! Και παρελαύνουν στο σπιρτόζικο λακριντί τους πρόσωπα αξιοτίµητα, αλλά και υπερτιµηµένα.

Η αιχµηρή, ανελέητη σάτιρα κεντάει στο στόµα των ηρώων του. Πρωτεργάτες της Ανεξαρτησίας, µα και της αλληλοδιάδοχης διαφθοράς δίνουν το παρόν: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Μαυροκορδάτος (ο κακός δαίµων της Επανάστασης), Όθωνας και Αµαλία, Χαρίλαος Τρικούπης και Θεόδωρος Δηλιγιάννης κι Ελευθέριος Βενιζέλος και άλλοι αλλοτινών εποχών.

(Και κάποιοι µετέπειτα πρωταγωνιστές της κακιάς ώρας!) Έτσι που όλα φτιάχνουν το σύγχρονο παραµύθι µας, να µοιάζει σαν να ’ναι το απόσταγµα από το µεγάλο παραµύθι του κόσµου! Που µε αδιάψευστη πειθώ λέει ότι κυβερνηθήκαµε επί διακόσια έτη στα ψέµατα ζώντας µε δανεικά και µ’ εξόφθαλµα ψεύδη».

Το βιβλίο αριθμεί 200 σελίδες με 10 κεφάλαια- Σκηνές… Σχοινιά, ενώ την αυλαία κάθε χρεοκοπίας κλείνει ο λυράρης σχολιαστής, που τραγουδάει διεκτραγωδώντας όλα όσα «απαγορεύονται»… από τα Μέσα και… τους ‘Εξω, που ο ελληνικός λαός λατρεύει να μισεί…

 

Σχετικά Άρθρα