Χίος, Τετάρτη 22 Μαΐου

2001: Α Space Odyssey

Τρί, 08/01/2019 - 19:28

Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου προσκαλεί την Παρασκευή 11-01-2019 στις 8.30 μ.μ. στο Ομήρειο στην επετειακή προβολή του αριστουργήματος του Στάνλευ Κιούμπρικ "2001 Η Οδύσσεια του Διαστήματος"

 

ΤΑΙΝΙΑ Επιστημονικής φαντασίας Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, 1968

  • Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κιούμπρικ
  • Σενάριο: Στάνλεϊ Κιούμπρικ
  • Φωτογραφία: Τζέφρι Ανσγουορθ
  • Πρωταγωνιστούν: Κιρ Ντουλία, Γκάρι Λόκγουντ, Γουίλιαμ Σιλβέστερ
  • Διάρκεια: 142 λεπτά

Kατάλληλο για όλους

Στα 2001, το διαστημόπλοιο Discovery ξεκινά ένα μακρύ ταξίδι με προορισμό τον πλανήτη Δία και αποστολή την αναζήτηση ενός μαύρου μονόλιθου που μοιάζει να κρύβει τις απαντήσεις γύρω από την καταγωγή του ανθρώπινου γένους. Όμως ο HAL, ο κεντρικός υπολογιστής που ρυθμίζει τις λειτουργίες του σκάφους, παρουσιάζει ξαφνικά παράξενες διαταραχές και αρχίζει να στρέφεται ενάντια στους ίδιους τους κοσμοναύτες.

Το 1968, ο Κιούμπρικ διεύρυνε ένα διήγημα του Aρθουρ Κλαρκ σε μια «Οδύσσεια» υπνωτιστική παραδίδοντας ένα διαχρονικό αριστούργημα.

Μισό αιώνα μετά μια νέα ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια έρχεται για πρώτη φορά στην μεγάλη οθόνη, μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

Βραβεία

Όσκαρ καλύτερων σπέλιαλ εφέ 1969

BAFTA καλύτερης καλλιτεχνικής διεύθυνσης, φωτογραφίας, ήχου 1969

David di Donatello Καλύτερης ταινίας  1969

Hugo awards  Καλύτερης ταινίας  1969

CEC award  Καλύτερης ταινίας  1969

 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 20/05/2019 - 06:37

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 το απόγευμα στην αίθουσα του Φάρου Βαρβασίου, μια ενδιαφέρουσα διάλεξη από την κα Μαρία Ξύδα, αρχιτέκτονα μηχανικό με τίτλο «Καππαδοκία: Χώρος Ιερός, οι Περιστεριώνες».

Ένα ταξίδι στο χρόνο και στον καππαδοκικό χώρο, με εκτενείς αναφορές στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της περιοχής, με τα ιδιαίτερα κτίσματα της, τα οποία και έχουν στοιχεία αρχιτεκτονικής «αφαίρεσης».

Προβλήθηκαν διαφάνειες, οι οποίες αφ’ ενός μας μετέφεραν στις κοιλάδες και τους γεωλογικούς σχηματισμούς της Καππαδοκίας, αφ’ ετέρου εξήγησαν την αλληλουχία χλωρίδας – πανίδας - τοπίου. Το περιστέρι, ιερό σύμβολο Ισλάμ και Χριστιανισμού, ένα ζώο ιερό για την περιοχή είναι ευθυνόμενο για τους περίφημους περιστεριώνες της Καππαδοκίας. Περίτεχνα τα μοτίβα και σχέδια που κοσμούν τους περιστεριώνες της περιοχής, σαν κιλίμια, που συναντά κανείς ως πόρτες στις εισόδους των σπιτιών και που θυμίζουν αρκετά τα μοτίβα των ξυστών στο Πυργί της Χίου.

Με λόγο μεστό, σύντομα και περιεκτικά, η ομιλήτρια καθήλωσε ένα υπέροχο κοινό, ενώ στο τέλος ακολούθησε συζήτηση και γόνιμος προβληματισμός της σχέσης των μοτίβων αυτών με αυτά της Χίου.

Στο εξαιρετικό ακροατήριο ήταν ο Βουλευτής Χίου κ. Ανδρέας Μχαηλίδης, ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Κοραής κ. Κώστας Μερούσης, η Πρόεδρος της χορωδίας Χίου, Μέλη και Φίλοι του Συνδέσμου.

Να σημειωθεί ότι ο Φάρος Βαρβασίου είναι επίσημο Μέλος της ΠΕΚΣ (Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων) από το 2010, καθώς στην πρωτοπορία των στόχων του έχει τάξει τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομίας όλης της καθ’ ημάς Ανατολής.

taxidi_sto_hrono_sta_meri_tis_kapadokias