Αφιέρωμα στους Μικρασιάτες ρεμπέτες

Δείτε το Βίντεο
Κυρ, 17/09/2023 - 18:35

Τιμώντας τις Ημέρες Μνήμης της Μικράς Ασίας και για φιλανθρωπικό σκοπό ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Άρτιον" και εθελοντές παρουσιάζουν τη μουσικοθεατρική παράσταση - θεατρικό ντοκιμαντέρ "Από τη Μικρά Ασία ως τον Πειραιά, ένα ρεμπέτικο δρόμος" στο Ομήρειο την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 μ.μ.

Η παράσταση είναι μια "περιήγηση" στη μουσική παράδοση και τις απαρχές των ρεμπέτικων ρυθμών των Ελλήνων της Σμύρνης κυρίως, και της Κωνσταντινούπολης, καθώς και στην εκκόλαψη και εξέλιξή τους στον Πειραιά, όπου κατέφυγαν οι πρόσφυγες μετά την καταστροφή, μεταφέροντας τον πολιτισμό τους και "μπολιάζοντας" με αυτόν το ντόπιο πληθυσμό -βασικά εργατικό- όπου ήδη είχαν εμφανισθεί τα πρωτορεμπέτικα "γιαλάδικα" τραγούδια. Η πρόσμιξη με αυτά των μικρασιάτικων τραγουδιών λαϊκών, ερωτικών και κοινωνικών, δημιούργησε το ρεμπέτικο και αρχοντορεμπέτικο τραγούδι, τη μήτρα δηλαδή του ελληνικού λαϊκού ελληνικού τραγουδιού. Στο θεατρικό μέρος της  παράστασης του "Άρτιον" γίνεται αναφορά και δίνονται βιογραφικά στοιχεία κυρίως για τους μικρασιάτες μουσικούς του ρεμπέτικου, ενώ τα τραγούδια που ακούγονται είναι δημιουργήματά τους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και με εθελοντική συνεισφορά για την αποκατάσταση της υγείας του πολυτραυματία νεαρού συμπατριώτη μας από τα Νένητα Γιώργου Κ.

Οι συντελεστές της παράστασης είναι:

Έρευνα, σενάριο, σκηνική σύνθεση και επιμέλεια - Βάσω Κριτάκη

Πρόζα και τραγούδι:

Αφροδίτη Πρωίου, Κυριάκος Μπαλλής, Δημήτρης Μιωτέρης, Κωνσταντία Φακίρη, Στέλλα Στεφανή, Μπάμπης Κοιλιάρης, Γιώργος Σκυριώτης, Στέλιος Κουμπιάς, Παναγιώτης Πουλάδας, Βάσω Κριτάκη & Στελλάκης Σταθάκης, Θωμάς Καραμουσλής.

Μουσική πλαισίωση:

Γιάννης Παραδείσης: Aκορντεόν, μουσική διδασκαλία

Μπάμπης Κοιλιάρης: Tζουράς και μπαγλαμάς,

Σίμος Καραολάνης: Κρουστά

Μήτσος Σεβδαλής: Mπουζούκι

afieroma_stoys_mikrasiates_rempetes

Σχετικά Άρθρα