Χίος, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου

Ανάσταση με τα έθιμα των χωριών μας

Ο φανός και το κάψιμο του Ιούδα στο Θολοποτάμι
Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 12/04/2015 - 01:11

Πόσο απέχομε από τους αρχαίους προγόνους μας; Αυτό το ερώτημα έρχεται πάντα αυτές τις μέρες στα χείλη, καθώς παρακολουθούμε τα έθιμα στα χωριά μας, έθιμα που χάνονται στο βάθος των αιώνων και αργότερα μπλέχτηκαν αριστοτεχνικά με την Χριστιανική θρησκεία.  Ενα απ' αυτά είναι και το κάψιμο του φανού, που γίνεται σε πολλά από τα Νοτιόχωρα και παλαιότερα τουλάχιστον σχετίζονταν με την αποψίλωση των δασών. Στο Θολοποτάμι απ' όπου και τα σχετικά φωτογραφικά και αύριο τηλεοπτικά στιγμιότυπα , το κάψιμο του φανού συνδιάζεται με το κάψιμο του Ιούδα ή του "Εβραίου" τον οποίο, ως ομοίωμα βεβαίως, τα παιδιά του χωριού, κουβαλούν πάνω σε ένα γαϊδούρι γυρίζοντας τα σπίτια. 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 20/02/2020 - 11:11

Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου συνεχίζει τις προβολές της στο Ομήρειο Π.Κ.Δ.Χ. την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, στις 8.30 μ.μ. με την πιο βραβευμένη και πολυσυζητημένη ταινία της χρονιάς, «ΠΑΡΑΣΙΤΑ», σε σενάριο - σκηνοθεσία Μπονγκ Τζουν Χο.

 

Σινεφίλ/ Ν. Κορέα/ 2019/ 132’

Σενάριο - σκηνοθεσία : Μπονγκ Τζουν Χο

Πρωταγωνιστούν: Σονγκ Κανγκ Χο, Λι Σουν Κιουν

Η πάμπτωχη τετραμελής οικογένεια Κιμ ζει σε ένα άθλιο, μικρό υπόγειο της Σεούλ και παλεύει να επιβιώσει με περιστασιακές δουλειές και μικροαπάτες, μέχρι που ο μικρός γιος προσλαμβάνεται να διδάξει αγγλικά στην κόρη της πλούσιας οικογένειας Παρκ. Οι Κιμ βρίσκουν την ευκαιρία να προσληφθούν σιγά σιγά όλοι τους στην έπαυλη των Παρκ με κάθε τρόπο. Ωστόσο, τα γεγονότα εξελίσσονται γοργά αποκαλύπτοντας ανατρεπτικά μυστικά.

Η ταινία που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως η κορυφαία της χρονιάς, αναμειγνύει το μαύρο χιούμορ με την πολιτική σάτιρα, το θρίλερ και την κοινωνική αλληγορία. Ο Μπονγκ Τζουν Χο βρίσκει τον τρόπο να αναδείξει τις ταξικές αντιθέσεις με κινηματογραφική ευρηματικότητα και πρωτοτυπία. Οι χαρακτήρες, που εύκολα θα μπορούσαν να κατρακυλήσουν στην καρικατούρα, κατορθώνουν να αποκτήσουν βάθος, οντόντητα και διακριτά χαρακτηριστικά. Μια βαθειά πολιτική ταινία που προκαλεί στο θεατή συγκίνηση, πικρία, τρόμο, έκπληξη και αγωνία σαν ένα απολαυστικό παζλ.

Διακρίσεις: Χρυσός φοίνικας Φεστιβάλ Κανών 2019, 

4 Όσκαρ 2020 (Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας, Ξενόγλωσσης Ταινίας, κλπ),

 Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας 2020.