Στον Κωνσταντίνο Χούλη, τον συμπατριώτη μας Καθηγητή στο τμήμα συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα μπορούσε να βάλει κανείς πολλούς τίτλους, όχι Πανεπιστημιακούς, δημοσιογραφικούς εννοούμε.
Όπως για παράδειγμα, τι είδε ένας Χιώτης στην Βιβλιοθήκη του Βατικανού, ή το χαρτί σε λίγο καιρό θα είναι αέρας κοπανιστός, ή μας έχει καταπιεί η τεχνολογία, αλλά εμείς διαλέξαμε την αγωνία του επιστήμονα και την έκκληση του ερωτευμένου καλλιτέχνη.
Στο σπίτι του ο καθένας έχει γραπτά ντοκουμέντα, από ένα παλιό εισιτήριο λεωφορείου, μια απόδειξη από μαγαζί που δεν υπάρχει πλέον και κυρίως αλληλογραφία με τους ναυτικούς μας. Αυτά πρέπει να διασωθούν είναι η ιστορία μας.
Αυτά και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα λέει την Πέμπτη στην Αλήθεια ΤV, στον Γιάννη Τζούμα και στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. ο Κωνσταντίνος Χούλης, που γεννήθηκε στην Χίο το 1956 και έχει συνδέσει την ζωή του με την τέχνη της συντήρησης από τότε που κατάλαβε το ταλέντο του μαθητεύοντας δίπλα στον Γ. Τσαπέλα και τον Νίκο Γιαλούρη.
Για το… τυπικό της υπόθεσης ο Κωνσταντίνος Χούλης σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (1977-1982) και στη συνέχεια με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών συντήρηση χαρτιού και αποκατάσταση βιβλίων στο Istituto Centrale per la patologia del libro της Ρώμης (1983-1985).
Παρακολούθησε τον μεταπτυχιακό κύκλο μαθημάτων Ελληνικής Παλαιογραφίας στη Scuola di Paleografia, Diplomatica e Archivistica του Βατικανού και τον Διεθνή κύκλο μαθημάτων για την Αποκατάσταση Βιβλιακού Υλικού που οργάνωσε η UNESCO στη Βενετία (1990).
Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο University of London, School of Advance Study με θέμα “History of the Binding and Conservation of the Greek Manuscripts of the Fondo Antico in the Vatican Library (15th – 20th centuries)”.
Συνεργάσθηκε με την Αποστολική Βιβλιοθήκη του Βατικανού ως Προϊστάμενος του Εργαστηρίου Συντήρησης για την έναρξη και ολοκλήρωση προγραμμάτων προληπτικής και επεμβατικής συντήρησης στις συλλογές χειρογράφων και εντύπων (2000-2004).
Από το 1995 ανήκει στο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Αθήνας).