Διήμερο Αφιέρωμα στο συνθέτη Γιάννη Χρήστου

Δείτε το Βίντεο
Παρ, 26/02/2016 - 17:40

Στο Γιάννη Χρήστου, που ανήκει στις μεγάλες μορφές της μουσικής πρωτοπορίας του 20ού αιώνα, αν και ουσιαστικά αποτελεί σήμερα έναν μεγάλο άγνωστο, είναι αφιερωμένο το διήμερο εκδηλώσεων που θα γίνουν σήμερα και αύριο στο Ομήρειο, με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννησή του.

Σήμερα στις 6.30 μ.μ. θα παρουσιαστεί εισαγωγή στον “Επίκυκλο” και θα ακολουθήσει στις 8.30 μ.μ. προβολή της ταινίας “Anaparastasis η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου”, την οποία δημιούργησε (έρευνα, κείμενα και σκηνοθεσία) ο Κωστής Ζουλιάτης.

Ο ίδιος σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ομήρειο, μαζί με την Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου, Εύη Καλκούνη, σημείωσε ότι το ντοκιμαντέρ αποπειράται να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα και το ιδιαίτερο πνεύμα αυτού του μεγάλου στοχαστή της τέχνης και να ακολουθήσει τη διαδρομή της σύντομης ζωής του, η οποία ήταν πάντοτε συνυφασμένη με την τέχνη του και την προσφορά του στην ανθρωπότητα και τον πολιτισμό.

“Νιώθουμε απερίγραπτη ικανοποίηση που πραγματοποιούμε ένα μικρό αφιέρωμα για ένα μεγάλο συνθέτη, καλλιτέχνη και φιλόσοφο του 20ού αιώνα”, δήλωσε η Εύη Καλκούνη και θύμισε ότι τη δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων, στις 7 μ.μ., θα παρουσιαστεί πρόβα για τον Επίκυκλο και στις 7.30 μ.μ. δράση του Επίκυκλου, με προτροπή στους συμπολίτες μας να συμμετέχουν και τις δύο ημέρες στις εκδηλώσεις, μάλιστα τη δεύτερη όχι μόνο ως θεατές.

Το έργο του Γιάννη Χρήστου, “Επίκυκλος” συνιστούν τα μικρά συμβάντα των ανθρώπων γύρω -και μέσα- από τη μεγάλη πανανθρώπινη Ιστορία. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε μορφή ελεύθερου happening το Δεκέμβριο του 1968 στο Ξενοδοχείο Χίλτον της Αθήνας, κατά την 3η Ελληνική Εβδομάδα Σύγχρονης Μουσικής, με τον συνθέτη να καλεί τον κόσμο σε συμμετοχή.

“Το ζητούμενο μέσα από το έργο του Γιάννη Χρήστου είναι η απελευθέρωση των ανθρώπων και των δυνάμεών τους”, σημείωσε ο Κωστής Ζουλιάτης, προσθέτοντας ότι ο Επίκυκλος είχε λογοκριθεί στην εποχή του από τους συναδέλφους του συνθέτη που δεν μπορούσαν να το καταλάβουν.

Η κα Καλκούνη αναφέρθηκε, τέλος, και στη συμβολή των παιδιών του Γ. Χρήστου καθώς και της Μ. Ακογιούνογλου για να οργανωθεί το διήμερο αφιέρωμα στο συνθέτη.

 

 

26 και 27 Φεβρουαρίου στο Ομήρειο - Αφιέρωμα στο συνθέτη Γιάννη Χρήστου

Σχετικά Άρθρα