Διήμερο μεταφεστιβαλικών προβολών από το AegeanDocs στη Χίο

ΣΤΙΣ 10 ΚΑΙ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ
Παρ, 05/12/2014 - 11:29

5 βραβευμένες ταινίες του Διεθνούς Φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ AegeanDocs,  προβάλλονται την Τετάρτη και την Πέμπτη, 10 και 11 Δεκεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στη Χίου με ώρα έναρξης στις 9.00 και ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ως μέρος του προγράμματος «Πέλαγος Πολιτισμού».

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

 Τετάρτη 10/12/2014  ώρα 21:00

FOUR YEARS OF NIGHT (56') - Itamar Alcalay - Ισραήλ
Γλώσσα διαλόγων: Αγγλικά, Γαλλικά & Εβραϊκά με ελληνικούς υπότιτλους

CHOOSE TO FIGHT (50')- Itay Livne - Ισραήλ
Γλώσσα διαλόγων: Εβραϊκά με ελληνικούς υπότιτλους

 

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 21:00

AS YOU LIKE IT (22') - Paula Onet - Ρουμανία
Γλώσσα διαλόγων: Ρουμάνικα με ελληνικούς υπότιτλους

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ της Αφροδίτης Ταυρή, Γλώσσα:Ελληνικά

ΜΑΝΑΒΗΣ (81') - Δ.Κουτσιαμπασάκος - Ελλάδα
Γλώσσα διαλόγων: Ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους

 

Οι περιλήψεις των ταινιών:

FOUR YEARS OF NIGHT , Itamar Alcalay, Israel.

Βραβείο καλύτερης πολιτικής ταινίας στο AegeanDocs 2014

 Η ιστορία : Για  τέσσερα χρόνια (1977-1981) ο Esaias Baitel κατέγραψε φωτογραφικά την καθημερινότητα μιας ομάδας νεο-Ναζί στο Παρίσι. Κρύβοντας την ταυτότητά του, (Εβραίος, Σουηδικής υπηκοότητας)  κέρδισε την εμπιστοσύνη τους, κι έγινε μάρτυρας φριχτών πράξεων, φτιάχνοντας μια μοναδική συλλογή ασπρόμαυρων εικόνων-ντοκουμέντων. Ο Baitel γεννήθηκε στην Σουηδία από πατέρα που κατάφερε να επιζήσει στο στρατόπεδο του Auschwitz. Εικοσιεπτά ετών, φεύγει από την Σουηδία για να γίνει φωτογράφος, και το 1970 αρχίζει να ζει στο Παρίσι. Τώρα, τριάντα χρόνια μετά ξαναγυρίζει, μέσα από τις φωτογραφίες του, στις σκοτεινές εκείνες νύχτες που έζησε στην Πόλη του Φωτός. Τώρα λέει ότι υπήρξε «μέρος όσων κατέγραψε και όσα κατέγραψε  ήταν μέρος μιας φριχτής πραγματικότητας». Η ταινία επειχειρεί την υπέρβαση της ανθρωπιάς απέναντι στους νέο-ναζί. Ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, μέσα από εξαιρετικές μαυρόασπρες εικόνες, και αριστοτεχνικό μιοντάζ. Ο Itamar Alcalay  αποκαλύπτει ένα σπάνιο σε ευαισθησία καλλιτέχνη.

Τρέιλερ: https://vimeo.com/72921801

CHOOSE TO FIGHT, του Itay Livne , Israel.

Υποψηφιότητα για το βραβείο Καλύτερης Κοινωνικής Ταινίας στο AegeanDocs 2014

H ιστορία: O Idan πρέπει να μάθει να μάχεται! Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί ένα αγόρι και το πέρασμα του στην εφηβεία, ενώ εκπαιδεύεται στις πολεμικές τέχνες και μυείται στην κουλτούρα της οικογένειάς του. Ο παππούς του έχει επιβιώσει από το Auschwitz, είναι παρασημοφορημένος στρατιώτης και φημισμένος δάσκαλος πολεμικών τεχνών και ο πατέρας του είναι ο προπονητής του στο γυμναστήριο της οικογένειας… Ο Idan δεν έχει επιλογές. Η άσκηση, οι οικογενειακές σχέσεις και οι οικογενειακές μνήμες, όλα είναι πολύ σκληρά, κι αυτός πρέπει να ν’ ανταπεξέλθει.

 O Itay Livne εστιάζει στις οικογενειακές σχέσεις τριών γενιών, αλλά καταφέρνει να αναδείξει τις αντιφάσεις της σύγχρονης κοινωνίας στο Ισραήλ. Αδικαίωτες προσδοκίες, ενοχικές παρακαταθήκες, ανεκπλήρωτα όνειρα .

Τrailer : http://youtu.be/4T6a0pebhOc.

ΑS YOU LIKE IT της Paula Onet, Ρουμανία

Βραβείο Καλύτερης Κοινωνικής ταινίας στο AegeanDocs 2014

Η ιστορία: Αν ήταν να διαλέξεις μια μόνο φωτογραφία σου… για να σε θυμούνται οι άλλοι… οι επόμενες γενιές… ποιά θα διάλεγες;

Αυτό το έργο αποκαλύπτει ιστορίες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν «την φωτογραφία που θα μπει στον τάφο τους», ενώ είναι ακόμη ζωντανοί. Παράλληλα οι θεατές «ανακαλύπτουν» το νεκροταφείο ως φωτογραφικό άλμπουμ αλλά και ως ζωντανό κοινωνικό ντοκουμέντο.

Τρέιλερ: https://vimeo.com/40771851

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ της Αφροδίτης Ταυρή, Ελλάδα

Βραβείο Νέου Δημιουργού ταινίας ντοκιμαντέρ στο AegeanDocs 2014

Η ιστορία: Το Πρώτο Σκαλοπάτι είναι ένα ντοκιμαντέρ – καταγραφή του φαινομένου της μετανάστευσης στη Λέσβο, δηλαδή, της εισόδου, της παραμονής, της ενσωμάτωσης ή της περιθωριοποίησης των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα (κυρίως) στο νησί. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται προσπάθεια γραμμικής καταγραφής της πορείας των μεταναστών, από την άφιξή τους στη Λέσβο στα άτομα και τις δομές που τους υποδέχονται αρχικά, μέχρι την καθημερινή τους ζωή. Μέσω της οπτικοακουστικής καταγραφής του φαινομένου αναφαίνονται οι πολιτικές μετανάστευσης της Ελλάδας, οι συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης των μεταναστών, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι όντας σε μια ξένη χώρα, και τέλος, οι δυσκολίες προσαρμογής τους και οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου.

 

Ο ΜΑΝΑΒΗΣ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, Ελλάδα

Τιμητική διάκριση καλύτερης κοινωνικής ταινίας στο AegeanDocs 2014

Η ιστορία: Ο Νίκος Αναστασίου, πλανόδιος μανάβης, µε τη γυναίκα του Σοφία, από τη δεκαετία του 1980 κάνουν το ίδιο δρομολόγιο. Μία φορά την εβδομάδα, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ξεκινώντας από τα Τρίκαλα επισκέπτονται τα εγκαταλειμμένα χωριά της νοτιοδυτικής Πίνδου, µια διαδρομή 75 χιλιομέτρων. Τα τελευταία χρόνια τους βοηθάνε και τα δυο τους παιδιά. Ο Κώστας και ο Θύµιος. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί το ταξίδι τους στις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Τρέιλερ: http://vimeo.com/65208360

Σχετικά Άρθρα