Χίος, Κυριακή 21 Ιουλίου

''Δρίμακος!...Ο δρόμος της φωτιάς!...''

Το νέο Ιστορικό Μυθιστόρημα του Εκπαιδευτικού Μάρκου Κάβουρα από τις Εκδόσεις '' Άλφα Πι ''. Γενική υποστήριξη, δυνατά, στον εκδότη Γιάννη Παλιό για το πρόβλημα με τις... Τράπεζες.
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 11/04/2019 - 07:49

Το Ιστορικό Μυθιστόρημα «Δρίμακος!...Ο δρόμος της φωτιάς!...», του γνωστού Δασκάλου και Συγγραφέα Μάρκου Κάβουρα, που αναφέρεται στη συγκλονιστική περιπέτεια, το χρονικό και το γενικότερο Ιστορικό πλαίσιο της δραπέτευσης, της εξέγερσης και της επανάστασης του αρχαίου δούλου Δρίμακου, που διαδραματίζεται στο Πελινναίο της αρχαίας Χίου, την περίοδο της Αθηναϊκής Συμμαχίας και των ανακατατάξεων εξουσίας των ελληνικών πόλεων με τις μεταξύ τους συγκρούσεις και τους Περσικούς Πολέμους, παρουσιάστηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Οίκου Χίου Διδασκάλου. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι εκδόσεις «Άλφα Πι», που φιλοτέχνησαν το βιβλίο από το υπέροχο και εύγλωττο εξώφυλλο μέχρι την τελευταία καλογραμμένη σελίδα του, η ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου “Αδαμάντιος Κοραής”. 

Το κοινό της Χίου και πολύς Βροντάδος τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και γέμισαν την αίθουσα, γιατί γνωρίζουν και εκτιμούν τον αγαπητό Δάσκαλο και Συγγραφέα Μάρκο Κάβουρα και από τα προηγηθέντα συγγραφικά έργα του, αλλά και από την εκπαιδευτική ζωή και δράση του.

Όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Φρεζούλης που συντόνισε την εκδήλωση, το Ιστορικό αυτό Μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον αρχαίο δούλο Δρίμακο, που έγινε σύμβολο αγωνιστικότητας, ελευθερίας και ανεξαρτησίας, εμβαθύνει πολύ στις σκέψεις και την ψυχολογία που θα είχαν τα πρόσωπα του έργου μέσα στο αρχαίο και ταραγμένο σκηνικό της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, με μηνύματα που φτάνουν στο σήμερα και θα είναι πολύτιμα πάντα για τους ανθρώπους.

Όπως φάνηκε μάλιστα κι από τα αποσπάσματα που ανέγνωσαν η δασκάλα Μαριάννα Πελαντή, ο συγγραφέας Κώστας Ζαφείρης και ο φιλόλογος Γιάννης Κουγιούλης, το βιβλίο είναι γραμμένο με πολύ μαεστρία και συναρπάζει τον αναγνώστη, πράγμα που μαζί με την εκπαιδευτική του αξία το καθιστά γενικά πολύ ξεχωριστό και πολύτιμο και ειδικά για τη Χίο ένα πολύ σημαντικό σύγγραμμα που τονίζει ένα κομμάτι της αρχαίας τοπικής Ιστορίας μας, που θα έπρεπε να γνωρίζουμε και να διδασκόμαστε όλοι από τις σχολικές τάξεις του Δημοτικού.

Η Ελευθερία Λυκοπάντη από τη Μούσα Ελληνική, οι δημοσιογράφοι Γρηγορία Μαχαλιά και Δημήτρης Φρεζούλης, που μίλησαν για την προσωπικότητα και το έργο του αγαπητού εκπαιδευτικού-δασκάλου και συγγραφέα Μάρκου Κάβουρα, στον επίλογο της εκδήλωσης τόνισαν την έγνοια και τη συμπαράσταση όλης της Χίου στον αγαπητό εκδότη Γιάννη Παλιό των Εκδόσεων “Άλφα Πι”, για το έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τις Τράπεζες για πιθανή κατάσχεση πρώτης κατοικίας.

Πολύ χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια της Γρηγορίας Μαχαλιά: «Γιάννη όλη η Χίος στο πλευρό σου!...»

Δημήτρης  Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 19/07/2019 - 15:44

Η Θεατρική Ομάδα Χίου παρουσιάζει τη δροσερή και άκρως επίκαιρη κωμωδία του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή «Του Κουτρούλη ο Γάμος». Θα δοθούν δύο παραστάσεις: την Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26 Ιουλίου, στις 9.15 μ.μ, στην θεατρική σκηνή του Ομηρείου.

Είσοδος: εθελοντική συνεισφορά

Λίγα λόγια για το έργο

Ο κυρ Μανώλης ο Κουτρούλης θέλει να παντρευτεί. Και να μεγαλοπιαστεί. Έρχεται στην Αθήνα από τη Σύρο και ζητάει το χέρι της Ανθούσας, κόρης εστιάτορα και ξενοδόχου. Εκείνη όμως έχει δεσμό με τον Λεωνίδα τον Ξανθούλη, έναν απλό αστυνομικό. Για να κόψει την όρεξη του Κουτρούλη, του βάζει όρο: για να την παντρευτεί πρέπει πρώτα να γίνει υπουργός! Αδύνατο, θα μου πείτε. Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, όπου ζούμε τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Έτσι, αρχίζει ένας κύκλος συνωμοσίας, ίντριγκας και ψεύτικων ειδήσεων (fake news) στον οποίο πρωτοστατεί ο δαιμόνιος υπηρέτης του Κουτρούλη, ο Στροβίλης. Κάπου εδώ εμφανίζονται και οι ξένες δυνάμεις, οι διεφθαρμένοι κρατικοί λειτουργοί, ο αργυρώνητος τύπος, αυτό που λέμε σήμερα με μια λέξη, διαπλοκή.

Το αν τελικά ο Κουτρούλης θα γίνει υπουργός και θα πάρει την Ανθούσα του, θα το μάθετε στην παράσταση. Με αφορμή όμως αυτόν τον γάμο, ο συγγραφέας κάνει μια καυστική αριστοφανική σάτιρα στο πολιτικό σύστημα της εποχής του, ένα σύστημα διάτρητο, σαθρό, έρμαιο ξένων και ντόπιων συμφερόντων, διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο.

Ένα πολιτικό σύστημα το οποίο, δυστυχώς, δεν έχει αλλάξει καθόλου από το 1843 που γράφτηκε το έργο.

 

Συντελεστές:

Σκηνοθετική Συνεργασία: Μαρία Φούτσου- Νίτσα Κλούβα

Σκηνογραφία-Σκηνικός διάκοσμος: Τάκης Μπελόκας- Νικολής Φράσκος

Φωτισμοί: Παναγιώτης Λούρος

Σχεδιασμός Αφίσας-Κοστουμιών: Αλέκα Γλύκα

(σε ενδυματολογική επιμέλεια Μαρίας Φούτσου)

Κατασκευή Κοστουμιών- Αξεσουάρ: Μαρίκα Φλατσούση-Αλέκα Γλύκα

Χορογραφίες: Μίνα Μπατσακούτσα (Σχολή χορού Allegro)

Μουσική Επιμέλεια: Ανθίππη Φιαμού

Στίχοι τραγουδιών: Νίτσα Κλούβα

Διδασκαλία Τραγουδιών-Ακορντεόν: Βέρα Μαυρίκη

Χειρισμός Ήχου: Σοφία Τοπαλίδου- Ηλίας Βορριάς

Υποβολείο: Έλλη Κοντογιάννη

Μακιγιάζ: Άννα Μαυρή, Ελένη Σωτηριανού, Πωλίνα Λυμπέρη, Ρούλα Μελέκου

Επιμέλεια Προγράμματος-χορηγίες-διαφήμιση: Ντέπη Στουπάκη, Ανθίππη Φιαμού. Ευγενία Ασλανίδη-Αλέκα Γλύκα

Φροντιστήριο: Ντέπη Στουπάκη-Καλλιόπη Χούλη

Υποδοχή: Ευγενία Ασλανίδη

Φωτογραφίες: Ντέπη Στουπάκη

Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Φούτσου

Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται:

Χορός-Λαός: Έφη Βλαχάκη, Γιάννης Γκαγιαλής, Μπέλλα Διαμαντάρα, Λουκάς Δρίζος, Στέλλα Πολιτάκη, Άννα Σαββάκη, Αργυρώ Στρατάκη, Κωσταντία Φακίρη και οι μικροί

Μαρία - Αναστασία και Χρήστος –θεόδωρος Σταϊκόπουλος.

Ανθούσα: Ανθούλα Μπουγδάνου

Λεωνίδας (Αστυνομικός): Θανάσης Κοκκινάκης

Σπύρος (πατέρας Ανθούσας): Στέλιος Μακρυάς / Μάρκος Διαμαντάρας

Μανώλης Κουτρούλης: Θοδωρής Αργυρούδης

Στροβίλης: Δημήτρης Κουτσουράκης

Μεγάλες Δυνάμεις: Ελένη Μονογιούδη (Ρωσία), Ντέπη Στουπάκη (Γερμανία) Ανθίππη Φιαμού (Αμερική)

Μισφοφάς: Ηλίας Σγουραλής

Σφηκίας: Μανώλης Σιδεράτος

Ρεσεψιονίστ: Γιάννης Γκαγιαλής