Χίος, Τετάρτη 15 Ιουλίου

''Δρίμακος!...Ο δρόμος της φωτιάς!...''

Το νέο Ιστορικό Μυθιστόρημα του Εκπαιδευτικού Μάρκου Κάβουρα από τις Εκδόσεις '' Άλφα Πι ''. Γενική υποστήριξη, δυνατά, στον εκδότη Γιάννη Παλιό για το πρόβλημα με τις... Τράπεζες.
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 11/04/2019 - 07:49

Το Ιστορικό Μυθιστόρημα «Δρίμακος!...Ο δρόμος της φωτιάς!...», του γνωστού Δασκάλου και Συγγραφέα Μάρκου Κάβουρα, που αναφέρεται στη συγκλονιστική περιπέτεια, το χρονικό και το γενικότερο Ιστορικό πλαίσιο της δραπέτευσης, της εξέγερσης και της επανάστασης του αρχαίου δούλου Δρίμακου, που διαδραματίζεται στο Πελινναίο της αρχαίας Χίου, την περίοδο της Αθηναϊκής Συμμαχίας και των ανακατατάξεων εξουσίας των ελληνικών πόλεων με τις μεταξύ τους συγκρούσεις και τους Περσικούς Πολέμους, παρουσιάστηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Οίκου Χίου Διδασκάλου. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι εκδόσεις «Άλφα Πι», που φιλοτέχνησαν το βιβλίο από το υπέροχο και εύγλωττο εξώφυλλο μέχρι την τελευταία καλογραμμένη σελίδα του, η ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου “Αδαμάντιος Κοραής”. 

Το κοινό της Χίου και πολύς Βροντάδος τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και γέμισαν την αίθουσα, γιατί γνωρίζουν και εκτιμούν τον αγαπητό Δάσκαλο και Συγγραφέα Μάρκο Κάβουρα και από τα προηγηθέντα συγγραφικά έργα του, αλλά και από την εκπαιδευτική ζωή και δράση του.

Όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Φρεζούλης που συντόνισε την εκδήλωση, το Ιστορικό αυτό Μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον αρχαίο δούλο Δρίμακο, που έγινε σύμβολο αγωνιστικότητας, ελευθερίας και ανεξαρτησίας, εμβαθύνει πολύ στις σκέψεις και την ψυχολογία που θα είχαν τα πρόσωπα του έργου μέσα στο αρχαίο και ταραγμένο σκηνικό της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, με μηνύματα που φτάνουν στο σήμερα και θα είναι πολύτιμα πάντα για τους ανθρώπους.

Όπως φάνηκε μάλιστα κι από τα αποσπάσματα που ανέγνωσαν η δασκάλα Μαριάννα Πελαντή, ο συγγραφέας Κώστας Ζαφείρης και ο φιλόλογος Γιάννης Κουγιούλης, το βιβλίο είναι γραμμένο με πολύ μαεστρία και συναρπάζει τον αναγνώστη, πράγμα που μαζί με την εκπαιδευτική του αξία το καθιστά γενικά πολύ ξεχωριστό και πολύτιμο και ειδικά για τη Χίο ένα πολύ σημαντικό σύγγραμμα που τονίζει ένα κομμάτι της αρχαίας τοπικής Ιστορίας μας, που θα έπρεπε να γνωρίζουμε και να διδασκόμαστε όλοι από τις σχολικές τάξεις του Δημοτικού.

Η Ελευθερία Λυκοπάντη από τη Μούσα Ελληνική, οι δημοσιογράφοι Γρηγορία Μαχαλιά και Δημήτρης Φρεζούλης, που μίλησαν για την προσωπικότητα και το έργο του αγαπητού εκπαιδευτικού-δασκάλου και συγγραφέα Μάρκου Κάβουρα, στον επίλογο της εκδήλωσης τόνισαν την έγνοια και τη συμπαράσταση όλης της Χίου στον αγαπητό εκδότη Γιάννη Παλιό των Εκδόσεων “Άλφα Πι”, για το έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τις Τράπεζες για πιθανή κατάσχεση πρώτης κατοικίας.

Πολύ χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια της Γρηγορίας Μαχαλιά: «Γιάννη όλη η Χίος στο πλευρό σου!...»

Δημήτρης  Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα

24 και 25 Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο από το Θεατρικό Εργαστήρι του Ομηρείου
Τρί, 14/07/2020 - 15:30

Το εργαστήριο θεάτρου του Ομηρείου ΠΚΔΧ παρουσιάζει τη νέα του παραγωγή με το έργο “Τα Ρέστα” του Κ. Ταχτσή.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιουλίου 2020 στις 9 το βράδυ στην αυλή των οθωμανικών λουτρών στο Κάστρο της Χίου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα διατίθενται δελτία προτεραιότητας στην υποδοχή του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου.

Η υπόθεση:

“Έφτυσα! Αλίμονο σου έτσι και ξεχάσεις πάλι τα ρέστα”

Μια χούφτα κέρματα που γλίστρησαν μέσα από τα χέρια του μικρού Ταχτσή γίνονται η αφορμή να ξεκινήσει μια αφήγηση για μια πορεία ζωής γεμάτη παιδικές στιγμές, ενοχές, επιθυμίες κι αναμνήσεις: ο πρώτος έρωτας, η γιαγιά και η μαμά, η μικρή αυλίτσα και τα μεγάλα ταξίδια. Ένα ταξίδι στις πιο καθοριστικές στιγμές της ζωής του Κ. Ταχτσή που δεν ήθελε καμία ταμπέλα να τον καθορίσει παρά η απόλυτη ελευθερία.

Η γραφή του Ταχτσή, άμεση και ειλικρινής, αγαπήθηκε πολύ από το κοινό, καθώς το πιο γνωστό του έργο, “Το τρίτο στεφάνι” έχει ανέβει αρκετές φορές στο θέατρο ενώ έχει γίνει και τηλεοπτική σειρά.

“Τα Ρέστα”, με τον έντονο αυτοβιογραφικό τους χαρακτήρα, προσφέρουν στο κοινό τη δυνατότητα να κοιτάξει λίγο βαθύτερα στην παιδική του ηλικία, την τόσο καθοριστική ανατροφή του, που τον έκανε αργότερα έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους και αγαπημένους μεταπολεμικούς συγγραφείς.

 

"‘Ετσι, κατέληξα και στον έρωτα ό,τι και σε όλα τα άλλα, δηλαδή να είμαι κάτι και συγχρόνως να μην είμαι. Να είμαι κι εδώ κι εκεί και παντού… Φαντάζομαι ότι αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που με πιάνει ασφυξία ακόμα και στην ιδέα ότι μπορεί ν’ ανήκω επίσημα και τελεσίδικα σε μια οποιαδήποτε κλειστή ομάδα ή οργάνωση. Πιστεύω ότι την αληθινή ελευθερία –κατ’ αντιδιαστολή προς τις πρακτικές ελευθερίες της καθημερινής ζωής– την κατακτάει κανείς μόνος του».

Κ. Ταχτσής

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Λένια Ξενάκη

Ηχητική-Φωτιστική κάλυψη: Diamond Productions-Σαράντος Κωστίδης

Βοηθός σκηνοθέτη-Μουσική επιμέλεια: Δήμητρα Μπεκριδάκη

Σχεδιασμός και κατασκευή σκηνικών αντικειμένων: Ανθή Ξηνταριανού

Σχεδιασμός αφίσας-προγράμματος: Μανώλης Κοτρώτσιος

Βοηθός Φροντιστηρίου: Πέπυ Μπουσέ

 

 

Παίζουν: Μαρία Επιτροπάκη, Ανθούλα Μπουγδάνου, Ανθή Ξηνταριανού, Νίκος Πανταζής, Παντελής Πιτσικούλης

 

Το εργαστήρι θεάτρου του Ομηρειου απευθύνει θερμές ευχαριστίες στην Εφορία Αρχαιοτήτων Χίου για την ευγενική παραχώρηση και φιλοξενία στο χώρο του Οθωμανικού Λουτρού.