"Ένα ταξίδι στο πουθενά"

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΡΑΒΟΛΟΥ
Δευ, 02/02/2015 - 07:51

Ένα σαπιοβάπορο που ναυλώθηκε έπαθε βλάβη. Ο αγώνας του πλοιάρχου και του αρχιπλοιάρχου να το ταξιδέψουν. Ο καπετάνιος της ψαρότρατας που τους βοηθά, Η γυναίκα του που επιθυμεί διακαώς να γονιμοποιηθεί γιατί ο άνδρας της δεν δύναται να ολοκληρώσει το έργο του. Ο έρωτας του εμποροπλοίαρχου για την γυναίκα του ψαρά που έγινε η Καλυψώ του σύγχρονου Οδυσσέα. Η κατάληψη του πλοίου από πειρατές και έπεται συνέχεια συναρπαστικών επεισοδίων που κάνουν το βιβλίο του Χρήστου Γιατράκου συναρπαστικό στην ανάγνωση και ικανό να σταθεί σε οποιαδήποτε αξιόλογη βιβλιοθήκη.

 Όλα μυθιστορούνται με ένα λόγο ρευστό και γλαφυρό που ρέει σαν ήρεμο ποτάμι ενώ η συχνή χωρίς πλατιασμούς εναλλαγή πλήθους διαφορετικών εικόνων το κάνει να μοιάζει με κινηματογραφικό έργο σε αργή κίνηση. Στο μυθιστόρημα αυτό αναδεικνύεται η καρτερία, η εφευρετικότητα, το θάρρος και η οξύνοια των ναυτικών για να αντιμετωπίσουν επικίνδυνες καταστάσεις και περίπλοκες ανθρώπινες σχέσεις. Με τους ναυτικούς του πλοίου "ΠΕΛΑΓΙΣ" αναβιώνει ο ομηρικός Οδυσσέας που αντέχει κακουχίες και εύστροφα αντιμετωπίζει κινδύνους για να φθάσει σώος στην σύγχρονη Ιθάκη του.

 Ο Χρήστος Γιατράκος συγγραφέας του μυθιστορήματος "Ένα ταξίδι στο πουθενά" αν και έφυγε από κοντά μας θα υπάρχει ολοζώντανος με το βιβλίο του μέσα στα σπίτια του κόσμου για να μαθαίνουν οι νέοι συγγραφείς πως γράφεται ένα μυθιστόρημα ποιοτικό. Όλως παραδόξως στην χώρα της δημοκρατίας οι "καλοί καγαθοί" δικαιώνονται μετά θάνατον. Έτσι ο Χρήστος Γιατράκος έφυγε με την ικανοποίηση ότι θα τον δικαιώσουν οι επόμενες γενεές.

 

 Υ.Γ.: Aξίζουν συγχαρητήρια στον εκδοτικό οίκο Άλφα-Πι για την επιμελημένη συρραφή και εμφάνιση του βιβλίου αυτού.

Σχετικά Άρθρα