"Εξόριστος" από την Κινηματογραφική Λέσχη

Πέμ, 17/02/2022 - 11:10

Τη δραματική ταινία «Εξόριστος» θα παρουσιάσει η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου την Παρασκευή 18/2, στις 8.30 μ.μ. στο Ομήρειο με τιμή εισόδου 5 ευρώ.

Ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες για την ταινία:

Δραματική / Κόσοβο-Γερμανία / 2020 / 121’

Σκηνοθεσία & Σενάριο: Βίσαρ Μορίνα

Παίζουν: Μισέλ Ματίσοβιτς, Σάντρα Χούλερ, Ράινερ Μποκ

Διακρίσεις: Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Σάντανς

Ο 45χρονος Τζάφερ είναι ένας Κοσοβάρος φαρμακευτικός μηχανικός που ζει και εργάζεται στη Γερμανία με τη Γερμανίδα σύζυγο του και τα τρία τους παιδιά. Η απόσταση που διατηρεί από την οικογένεια της συζύγου του καθώς και οι ρατσιστικές μικροσυμπεριφορές από συναδέλφους του, οδηγούν τον Τζάφερ στο συμπέρασμα ότι ποτέ δεν έχει γίνει αποδεκτός. Ένα νεκρό ποντίκι που κάποιοι άφησαν στο κατώφλι του σπιτιού του γίνεται η αφορμή για να αρχίσει να υποψιάζεται διάφορα και το όριο ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία θολώνει επικίνδυνα.

Ο σκηνοθέτης Μορίνα, στην δεύτερη του μεγάλου μήκους ταινία μετά το Babai (Βραβείο σκηνοθεσίας στο Κάρλοβι Βάρι 2015) ανοίγει ένα διάλογο πάνω στα δημοκρατικά σύνορα και τον φασισμό της διπλανής πόρτας. Ενώ διατηρεί μια αμφισημία πάνω στο τι έχει συμβεί, θέλοντας να περιγράψει τον εφιάλτη ενός εκπατρισμένου, η κριτική του είναι ξεκάθαρη σα να μας λέει ότι «ο επόμενος ξένος μπορεί να είσαι εσύ».

 

Σχετικά Άρθρα