Χίος, Πέμπτη 23 Μαΐου

"Φάρος" για φίλημα και χειροκρότημα

Με ''αστρικό κέντρο'' την Πόλη και ''Με τους ανέμους των καιρών'' τα Χορευτικά του ''Φάρου'' Βαρβασίου περιήγησαν το κοινό του Ομηρείου στις Λα'ι'κές και Πολιτιστικές Παραδόσεις του Ελληνικού χώρου ανά τους αιώνες!
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 06/05/2019 - 06:46

Με ''αστρικό κέντρο'' την Κωνσταντινούπολη και μια αίσθηση ότι γυρίσαμε πίσω στο χρόνο στη Βασιλεύουσα και τ' αντικρινά χωριά, ξεκίνησε και διεξήχθη, η χορευτική περιδιάβαση στην Ελληνική Λαϊκή Παράδοση με το Φάρο Βαρβασίου, ''Με τους ανέμους των καιρών'', στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, την Κυριακή του Θωμά,5 Μαϊου 2019 στις 7.30μ.μ.

Από το ''Γιαρούμπι'' που χόρεψαν στην αρχή με την Πολίτικη Φορεσιά, μπροστά σ' ένα καταπληκτικό σκηνικό που λειτούργησε σαν ''μηχανή του χρόνου'' μαζί μ' όλα τα υπόλοιπα, το κανονάκι τις στολές, τα χαμόγελα και τα σάλτα μικρών και μεγάλων χορευτών καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης και σ' όλες της ενότητες του χορού, Πάρος , Νάξος, Κίμωλος, Κάλυμνος, Μακεδονία, Δράμα, Βέροια, Πεντάλοφος, θράκη και Έβρος...μέχρι το ''Αλατσατιανέ μου αέρα'' που έκλεισε τη γιορτή με την παρουσίαση των τμημάτων, το κατάμεστο Ομήρειο έζησε και χειροκρότησε με την καρδιά του, μια μουσικοχορευτική βραδιά και μια πολιτιστική εκδήλωση (προβλήθηκε κι ένα μικρό βίντεο με παλιές φωτογραφίες από την Πόλη, αλλά κι απ' όλο τον Ελλαδικό χώρο με αναφορές και στην Αρχαιότητα) που χάρισε κέφι, όμορφες σκέψεις και πλούσια συναισθήματα στο κοινό.

             Όλες οι Παραδοσιακές φορεσιές του τόπου μας, τα γνώριμα μουσικά ακούσματα των νησιών του Αιγαίου και της Στερεάς Ελλάδας, Αρχαίοι Χοροί που επέζησαν και χορεύονται μέχρι σήμερα στα πανηγύρια μας (όπως ο Αγέρανος της Πάρου που μιμείται τα πετάγματα των γερανών), πολυαγαπημένα και χιλιοτραγουδισμένα κομμάτια της Λαϊκής μας παράδοσης, αλλά και επιλεγμένα, ''νόστιμα'' τραγούδια που λίγοι θα τα 'χουν ξανακούσει(όπως η Ρίμα του Μελά), έδωσαν στη βραδιά μια πληρότητα αίσθησης των Ελληνικών Παραδόσεων στο χώρο και στο χρόνο. Τα στοχαστικά κείμενα που ανέγνωσαν τα κορίτσια του ''Φάρου''(ανάμεσα στις θεματικές ενότητες του χορού)εστίασαν σε γεγονότα και ιδέες που συμπλήρωσαν και τόνισαν την εκδήλωση.

              Στην όμορφη αυτή Μουσικοχορευτική βραδιά που διοργάνωσε και πραγματοποίησε ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη ο ''Φάρος'', παραβρέθηκαν μαζί με τον πολύ κόσμο που γέμισε το Ομήρειο, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, ο Βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας(Στρατός, Λιμενικό, Αστυνομία, Πυροσβεστικήκ.λ.π.), ο Αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Κάρμαντζης και ο Πρόεδρος του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Ηλίας Σμυρνιούδης από το Δήμο Χίου που η Πρόεδρος του ''Φάρου'' Γεωργία Χούλη τους κάλεσε στο βήμα για έναν μικρό χαιρετισμό με την έναρξη του προγράμματος. Ο Αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Κάρμαντζης τόνισε ότι ο ''Φάρος'' καθημερινά μας εκπλήσσει με το αγωνιστικό παρόν που δίνει για τη διατήρηση της Λα'ι'κής μας παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πρόσθεσε ότι η στήριξη και ενίσχυση όλων των Πολιτιστικών Σωματείων του νησιού μας που είναι πολύτιμα για τον τόπο υπήρξε πάντα στο κέντρο των σκέψεων και των δράσεων του ως Αντιπεριφερειάρχης και πάντα θα τα στηρίζει. Ο Ηλίας Σμυρνιούδης είπε ότι από μικρό παιδί είχε συνειδητοποιήσει, ότι ο ''Φάρος'' είναι ένας πολύ ξεχωριστός Σύλλογος, γιατί χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο-Άγιος Χαράλαμπος, Βαρβάσι, ''Φάρος''-είναι δηλαδή ένας Ελληνικός Σύλλογος όπως οι τόσοι και τόσοι σε όλο τον κόσμο, που η Κοινότητα που τους συνθέτει, στηρίζεται και συσπειρώνεται γύρω από την Εκκλησία και το Σύλλογο, για να διατηρήσει την Παράδοσή της.

           Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης και του προγράμματος η κ. Καίτη Χούλη εξέφρασε τις ευχαριστίες του Συλλόγου, στην Πρόεδρο του ''Φάρου'', στους Χορευτές και τις Εφόρους των τμημάτων, στους υπέροχους μουσικούς που συνόδευσαν την εκδήλωση (Μαυρίκης Αργύρης Βιολί, Πιπίδης Σάκης Κλαρίνο-Φλογέρα, Κοντός Δημήτρης Λαούτο, Βούκουνας Γιάννης Κρουστά, Τραγούδι Σούτη Λουλούδη και Σπανούδη Τζένη, Κουτσαγγελίδης Μάνος Κανονάκι-Τραγούδι, Μπάκος Δημήτρης Γκάιντα-Τσαμπούνα), την Ιματιοθήκη του ''Φάρου'' και τους υπεύθυνους των Παραδοσιακών Ενδυμασιών, όλους όσους εργάστηκαν για τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις και το οπτικοακουστικό υλικό της εκδήλωσης, το Μπάμπη Κοιλιάρη για το υπέροχο Σκηνικό, το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο για την άψογη συνεργασία του και επειδή στηρίζει πάντα όλα τα Πολιτιστικά Σωματεία του νησιού μας επιτελώντας έτσι ωφέλιμο κοινωνικό έργο...και τέλος ευχαρίστησε θερμά την Περιφέρεια Βορείου Αγαίου, την Περιφερειακή Ενότητα Χίου και το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο που συμμετείχαν στη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης, τα τοπικά ΜΜΕ για την τηλεοπτική και γενική κάλυψη της βραδιάς και ιδιαίτερα ''την Αλήθεια και τον Μικρασιάτη Διευθυντή της Γιάννη Τζούμα που ήταν ο Χορηγός Επικοινωνίας της διοργάνωσης''. 

           Και φυσικά τα πολλά συγχαρητήρια, τα πολλά λουλούδια και οι πολλές ευχαριστίες δόθηκαν δίκαια κι απ' όλους στον άξιο Χοροδιδάσκαλο του ''Φάρου'' Κώστα Σιταρά, που είχε την Καλιτεχνική Διεύθυνση της Εκδήλωσης και ήταν για μια ακόμη φορά...η ψυχή της βραδιάς!

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 20/05/2019 - 06:37

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 το απόγευμα στην αίθουσα του Φάρου Βαρβασίου, μια ενδιαφέρουσα διάλεξη από την κα Μαρία Ξύδα, αρχιτέκτονα μηχανικό με τίτλο «Καππαδοκία: Χώρος Ιερός, οι Περιστεριώνες».

Ένα ταξίδι στο χρόνο και στον καππαδοκικό χώρο, με εκτενείς αναφορές στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της περιοχής, με τα ιδιαίτερα κτίσματα της, τα οποία και έχουν στοιχεία αρχιτεκτονικής «αφαίρεσης».

Προβλήθηκαν διαφάνειες, οι οποίες αφ’ ενός μας μετέφεραν στις κοιλάδες και τους γεωλογικούς σχηματισμούς της Καππαδοκίας, αφ’ ετέρου εξήγησαν την αλληλουχία χλωρίδας – πανίδας - τοπίου. Το περιστέρι, ιερό σύμβολο Ισλάμ και Χριστιανισμού, ένα ζώο ιερό για την περιοχή είναι ευθυνόμενο για τους περίφημους περιστεριώνες της Καππαδοκίας. Περίτεχνα τα μοτίβα και σχέδια που κοσμούν τους περιστεριώνες της περιοχής, σαν κιλίμια, που συναντά κανείς ως πόρτες στις εισόδους των σπιτιών και που θυμίζουν αρκετά τα μοτίβα των ξυστών στο Πυργί της Χίου.

Με λόγο μεστό, σύντομα και περιεκτικά, η ομιλήτρια καθήλωσε ένα υπέροχο κοινό, ενώ στο τέλος ακολούθησε συζήτηση και γόνιμος προβληματισμός της σχέσης των μοτίβων αυτών με αυτά της Χίου.

Στο εξαιρετικό ακροατήριο ήταν ο Βουλευτής Χίου κ. Ανδρέας Μχαηλίδης, ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Κοραής κ. Κώστας Μερούσης, η Πρόεδρος της χορωδίας Χίου, Μέλη και Φίλοι του Συνδέσμου.

Να σημειωθεί ότι ο Φάρος Βαρβασίου είναι επίσημο Μέλος της ΠΕΚΣ (Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων) από το 2010, καθώς στην πρωτοπορία των στόχων του έχει τάξει τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομίας όλης της καθ’ ημάς Ανατολής.

taxidi_sto_hrono_sta_meri_tis_kapadokias