«Φάρος» μικρασιατικής ιστορίας και πολιτισμού

Συνέντευξη Τύπου για την πολύπλευρη δραστηριότητα του Συνδέσμου
Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 18/07/2014 - 15:10

Στην πολύπλευρη δραστηριότητα του «Φάρου Βαρβασίου» και στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του αναφέρθηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Πρόεδρός του, Ανδρέας Μιχαηλίδης και μέλη του Συνδέσμου, τα οποία στη συνέχεια παρουσίασαν τους ανακαινισμένους χώρους του «Φάρου», ανάμεσα στους οποίους το Μουσείο Μικρασιατικών Κειμηλίων αλλά και η Βιβλιοθήκη, ιστορική και δανειστική.

Στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις κυριαρχεί η συναυλία με τη Γιασεμή και το Νίκο Σαραγούδα που θα γίνει στις 24 Ιουλίου στις 9 μ.μ. στο θέατρο Καστρομηνά "Μίκης Θεοδωράκης" με τη συμμετοχή της χορωδίας ενηλίκων και του χορευτικού του «Φάρου». Αναφερόμενος στη συναυλία ο Γιάννης Βούκουνας τη χαρακτήρισε ως «όαση στο έρημο μουσικό τοπίο» λέγοντας επίσης ότι οι Γιασεμή και Νίκος Σαραγούδας δίδαξαν τη μικρασιατική παράδοση μέσα από την ταπεινότητα.

Στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται επίσης παρουσία του «Φάρου» στο Φεστιβάλ Μαστίχας αλλά και χορευτικές εκδηλώσεις στα προσφυγικά της Χίου και των Οινουσσών, αρχής γενομένης από αύριο στις 8μ.μ. στο λιμανάκι της Αγίας Παρασκευής.

Ο Πρόεδρος του Φάρου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Μουσείο Μικρασιατικών Κειμηλίων, στο πλούσιο και πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο του Περικλή Παπαχατζηδάκη, το οποίο περιλαμβάνει αρκετές φωτογραφίες από την εγκατάσταση προσφύγων στη Χίο αλλά και φωτογραφίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, μίλησε για το σχέδιο αξιοποίησης του  ανέκδοτου αρχειακού υλικού, αποτέλεσμα δωρεών μικρασιατών, που περιέχει χειρόγραφα με εξαιρετικά σημαντικό ιστορικό ενδιαφέρον, όπως είπε χαρακτηριστικά, αποσκοπώντας στην έκδοσή του.

Επίσης ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στη δραστηριοποίηση νέων τμημάτων, όπως εκείνα της χορωδίας ενηλίκων και της αντισφαίρισης, που έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα, χαρακτήρισε τους χώρους του «Φάρου» ως κυψέλη δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους που ακόμα και τώρα το καλοκαίρι λειτουργεί από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο, 5 με 9 το απόγευμα.

Στα σχέδια του Συνδέσμου περιλαμβάνεται η δημιουργία εποπτικού υλικού το οποίο θα προβάλλεται στους μαθητές με αντικείμενο τη Μικρασιατική Καταστροφή και το διωγμό του Ελληνισμού από τη Μικρά Ασία.

Η Αντιπρόεδρος του «Φάρου», Αικατερίνη Χούλη, εστίασε στο Επιμορφωτικό Εργαστήρι, που αποτελεί προϊόν συνεργασίας του συνδέσμου με το Σύλλογο «Φίλοι του Χιώτικου Χωριού», το οποίο θα εγκαινιάσει έκθεση υφαντικής, χιώτικης δανδέλας και πατρόν – κοπτικής – ραπτικής, στις 30 Ιουλίου στο Ομήρειο.

Τέλος έγινε αναφορά στον εμπλουτισμό της ιστορικής και δανειστικής βιβλιοθήκης, στη δημιουργία ιστοσελίδας, όπου κανείς μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για το «Φάρο», καθώς και στη διεκδίκηση διεξαγωγής στη Χίο του Αιγαιοπελαγίτικου πρωταθλήματος σκάκι του 2015.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης μίλησαν επίσης οι έφοροι αθλητικού τμήματος, Μιλτιάδης Ζαννάρας και μουσικής και χορωδίας, Βασίλης Χαμέτης.

 

Σχετικά Άρθρα