Χίος, Σάββατο 25 Μαΐου

Γεύση... ουράνιας μελωδίας από την Χορωδία στον Μητροπολιτικό Ναό Χίου

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 18/04/2019 - 06:29

Mε την πρέπουσα κατάνυξη, τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, με χαρισματική τέχνη, συντονισμό και πληρότητα, η χορωδία της Χίου. με τη μαέστρο της Αγγέλα Τσιμπιρλού, χάρισε ένα ξεχωριστό, μελωδικό απόγευμα πνευματικής και ψυχικής ανάτασης, με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος, σε εξαιρετική χορωδιακή απόδοση, στο ευσεβές και φιλοθεάμων ακροατήριο, που γέμισε την Ιερά Μητρόπολη Χίου, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 στις 6μ.μ.

Οι ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδος της Εκκλησίας μας, διηγούνται τα γεγονότα και το πνεύμα των ημερών που οδήγησαν στο Πάθος του Χριστού, τη Σταύρωση και την ένδοξο Ανάστασή του, για τη ζωή και την ανάσταση όλων μας.

Τα λόγια και η μελωδία των ύμνων αυτών, όπως τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, τα «σήμερον κρεμμάται επί ξύλου», «ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός και μακάριος ο δούλος ον ευρήσει γρηγορούντα», «Χριστός Ανέστη» και όλα τα άλλα τροπάρια του Πάσχα, που είναι η κυριότερη εορτή της χριστιανοσύνης και της ορθοδοξίας, βοηθούν τους πιστούς να κατανοήσουν το πάθος του θεανθρώπου, να συμμετέχουν και να αισθανθούν τη χαρά και την αγαλλίαση της Ανάστασης.

Η Χορωδία της Χίου απέδωσε όλους αυτούς τους ύμνους το απόγευμα της Τετάρτης, με πολύ αριστοτεχνικό τρόπο και με μια γεύση... ουράνιας, ''αναγενησιακής'', αγγελικής μελωδίας, που μετουσίωσε τη βραδιά σε συμμετοχή και τέρψη.

Ο Πατέρας Γεώργιος Πουλιάς μετέφερε τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.Μάρκου, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, πιο συγκεκριμένα ευχαρίστησε τη Χορωδία της Χίου και τη Μαέστρο της Αγγέλα Τσιμπιρλού, επαινώντας το έργο και την προσφορά της xορωδίας στην κοινωνία της Χίου και τώρα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.

Μεταξύ του κοινού, έκτος όλων των άλλων γνωστών και πολλών επιφανών συμπολιτών μας, όπως άνθρωποι της πολιτείας, της μουσικής, της Απλωταριάς και της γειτονιάς μας, ξεχώρισε και η πολυαγαπημένη και αειθαλής, παλαιά ,αέστρος της Χορωδίας Χίου, Ελευθερία Λυκοπάντη.

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ένα από τα μικρά παιδιά που παρακολούθησαν την απόδοση των ύμνων από τη χορωδία της και προφανώς ενθουσιασμένο από τη ,αέστρο και τα τεκταινόμενα, πλησίασε το αναλόγιο με τα μουσικά κείμενα και τις νότες, ανέβηκε στο βάθρο και σαν ένας μικρός νεαρός μαέστρος δοκίμαζε με τις κινήσεις των χεριών του τη μαεστρική του ''ακτινοβολία''!

Δεν αποκλείεται να τον ξαναδούμε στο μέλλον, με μπαγκέτα και με τέχνη, στεφανωμένο με τιμή και δόξα, να διευθύνει χορωδίες.

Δημήτρης Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 20/05/2019 - 06:37

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 το απόγευμα στην αίθουσα του Φάρου Βαρβασίου, μια ενδιαφέρουσα διάλεξη από την κα Μαρία Ξύδα, αρχιτέκτονα μηχανικό με τίτλο «Καππαδοκία: Χώρος Ιερός, οι Περιστεριώνες».

Ένα ταξίδι στο χρόνο και στον καππαδοκικό χώρο, με εκτενείς αναφορές στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της περιοχής, με τα ιδιαίτερα κτίσματα της, τα οποία και έχουν στοιχεία αρχιτεκτονικής «αφαίρεσης».

Προβλήθηκαν διαφάνειες, οι οποίες αφ’ ενός μας μετέφεραν στις κοιλάδες και τους γεωλογικούς σχηματισμούς της Καππαδοκίας, αφ’ ετέρου εξήγησαν την αλληλουχία χλωρίδας – πανίδας - τοπίου. Το περιστέρι, ιερό σύμβολο Ισλάμ και Χριστιανισμού, ένα ζώο ιερό για την περιοχή είναι ευθυνόμενο για τους περίφημους περιστεριώνες της Καππαδοκίας. Περίτεχνα τα μοτίβα και σχέδια που κοσμούν τους περιστεριώνες της περιοχής, σαν κιλίμια, που συναντά κανείς ως πόρτες στις εισόδους των σπιτιών και που θυμίζουν αρκετά τα μοτίβα των ξυστών στο Πυργί της Χίου.

Με λόγο μεστό, σύντομα και περιεκτικά, η ομιλήτρια καθήλωσε ένα υπέροχο κοινό, ενώ στο τέλος ακολούθησε συζήτηση και γόνιμος προβληματισμός της σχέσης των μοτίβων αυτών με αυτά της Χίου.

Στο εξαιρετικό ακροατήριο ήταν ο Βουλευτής Χίου κ. Ανδρέας Μχαηλίδης, ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Κοραής κ. Κώστας Μερούσης, η Πρόεδρος της χορωδίας Χίου, Μέλη και Φίλοι του Συνδέσμου.

Να σημειωθεί ότι ο Φάρος Βαρβασίου είναι επίσημο Μέλος της ΠΕΚΣ (Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων) από το 2010, καθώς στην πρωτοπορία των στόχων του έχει τάξει τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομίας όλης της καθ’ ημάς Ανατολής.

taxidi_sto_hrono_sta_meri_tis_kapadokias