Η δόξα και... τραγωδία μαζί της Μικρασίας, σε μια έκθεση στο Ομήρειο

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 09/10/2019 - 06:40

Με τις κατατοπιστικότατες και συγκλονιστικές ομιλίες δυο καταξιωμένων Πανεπιστημιακών Καθηγητών Ιστορίας, του Νίκου Καρδασιλάρη και του Περικλή Νεάρχου, μετά τον απαραίτητο πρόλογο του Χρίστου Μπελλέ, Προέδρου στο Διεθνές Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού ''ΙΩΝΙΑ'' και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο ''ΙΩΝΙΑ'' που διοργάνωσε την εκδήλωση και έκθεση στα πλαίσια του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ''ΙΩΝΙΑ'' 2019), εγκαινιάστηκε στο Ομήρειο την Τρίτη 8 Οκτωβρίου στις 8μ.μ. με την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Β.Αιγαίου, του Δημάρχου Χίου και του Ταξίαρχου, η Έκθεση ''Σμύρνη :100 χρόνια μετά το έπος και την τραγωδία(1919-1922).

Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2019 και καλύπτει και τις δύο αίθουσες του εκθεσιακού χώρου του Ομηρείου στον 1ο και το 2ο όροφο όπου παρουσιάζοντα :Στο1o μέρος Καρτ-Ποστάλ και φωτογραφίες με θέμα τη ζωή και την πόλη της Σμύρνης πριν την καταστροφή, κατά τη διάρκεια του πολέμου και της Ελληνικής περιόδου 1919-1922...και μετά την καταστροφή. Στο 2ο μέρος ένας κατάλογος και διάφορα δημοσιεύματα από 54  Ελληνικές Εφημερίδες και έντυπα που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο αιώνα πριν απ' την καταστροφή στη Σμύρνη (ο μεγάλος αριθμός εντύπων δείχνει αδιαμφισβήτητα την ευρωστία και το πολύ υψηλό πολιτιστικό επίπεδο των Ελλήνων της Μικράς Ασίας). Στο 3ο μέρος εκτίθενται 100 περίπου φωτογραφίες του πολέμου από την αρχή του 1920 μέχρι και το Καλοκαίρι του 1921.Τις φωτογραφίες αυτές τις έχει τραβήξει ο Στρατός με τη βοήθεια και τη συνεργασία ερασιτεχνών και επαγγελματιών φωτογράφων και είναι μέρος ενός Αρχείου 6000 φωτογραφιών που τραβήχτηκαν εκείνη την εποχή και φυλάσσονται στο Εθνολογικό Μουσείο Αθηνών). Στο 4ο μέρος υπάρχει και μια συλλογή Φιλοτελική (400 σελίδες με γράμματα Στρατιωτών, Στρατιωτικών και κόσμου, γραμματόσημα και διακριτικά από τα 45 Ταχυδρομικά Γραφεία που ίδρυσε και λειτούργησε η Ελλάδα στη Μικρά Ασία και τα 40 που δραστηριοποιούνταν στην Ανατολική Θράκη την περίοδο 1919-1922).

  Όλα αυτά είναι ένα πολύ μεγάλο και εξαιρετικά αξιόλογο έκθεμα που παρουσιάζει πολύ ζωντανά τον παλμό και τα αντανακλαστικά της εποχής σε πάμπολλες πτυχές τους, με τους Έλληνες της Σμύρνης στην κορωνίδα και το κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου, σ 'έναν πόλεμο με δονήσεις παγκόσμιες και μόνη την Ελλάδα να έχει δυόμιση εκατομμύρια Έλληνες κατοίκους, συμπαγείς Ελληνικούς πληθυσμούς στα παράλια της Μικράς Ασίας. Πριν από τη Μικρασιατική καταστροφή και επί Βενιζέλου ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 2.500.000 μετά το Βενιζέλο και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και με την έλευση των προσφύγων...ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 5.000.000. Σε καμία περίπτωση η Μικρασιατική Εκστρατεία από την πλευρά της Ελλάδας δεν ήταν κατακτητικός ιμπεριαλιστικός αποικιοκρατικός πόλεμος, όπως είπε στην ομιλία του-στην αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου-και ο Ιστορικός Νίκος Καρδασιλάρης...ήταν εξόφθαλμα Εθνικοαπελευθερωτικός όπως ήταν άλλωστε και οι μάχες που ελευθέρωσαν τη Μυτιλήνη και τη Χίο το 1912 (τόσο κοντά χρονικά) και λίγο πιο πριν τη Μακεδονία (ο Βαλκανικός πόλεμος) και τόσα άλλα μέρη της Ελληνικής Επικράτειας. Αυτό το μαρτυρεί επίσης και η χαρά με την οποία καλοσώρισαν στη Σμύρνη τον Ελληνικό Στρατό οι Έλληνες κάτοικοί της, γεμίζοντας την παντού με τις Ελληνικές σημαίες που είχαν κρύμενες ως τότε στα σπίτια τους.

 Ένα άλλο σημείο που τόνισε ο Πανεπιστημιακός Ιστορικός Καθηγητής Νίκος Καρδασιλάρης στην ομιλία του, που προηγήθηκε των εγκαινίων της Έκθεσης και το τόνισε συμφωνώντας και ο επίσης Ιστορικός Πανεπιστημιακός και Πρέσβης Επί Τιμής Περικλής Νεάρχου...ήταν ο Διχασμός που έφερε μαζί του καθυστερήσεις και λάθη που γκρέμισαν το οικοδόμημα της Μεγάλης Ελλάδας που ήταν εφικτό να σταθεί. 

 ''Δόξα και τραγωδία μαζί'' που μας θυμίζει ''οικεία κακά'' χαρακτήρισε τη Μιρασιατική Εκστρατεία και την Καταστροφή ο Περικλής Νεάρχου στην ομιλία του. Εξήγησε, όπως και ο Νίκος Καρδασιλάρης, ότι με την αλλαγή της Κυβέρνησης από το Βενιζέλο στην Κυβέρνηση Γούναρη και Πρωτοπαπαδάκη με το Λαϊκό Βασιλικό Κόμμα, αντικαταστάθηκαν 2000 Αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού. Απέσυραν δηλαδή τους νικητές των Μικρασιατικών μαχών που είχαν παγιώσει την Ελληνική Ζώνη και τοποθέτησαν άλλους καινούργιους και άπειρους στο θέμα. Στη συνέχεια προέλασαν προς την Άγγυρα, που καμιά δουλειά δεν είχαμε,  αποδυναμώνοντας τη Γραμμή Άμυνας και απομακρυνόμενοι από τους σταθμούς ανεφοδιασμού...και έτσι επήλθε η οπισθοχώρηση και η καταστροφή.

   Όταν όλοι έβλεπαν πια ότι η σφαγή της Σμύρνης ήταν αναπόφευκτη, ο παλαικομματικός κόσμος της τότε Ελλάδας, φοβούμενος ότι οι πρόσφυγες ερχόμενοι στον Ελληνικό χώρο θα ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό, αφού στο μεγαλύτερο μέρος τους ήταν Βενιζελικοί μιας και ο Βενιζέλος τους ελευθέρωσε έστω και για λίγο, απαγόρεψε δια νόμου την είσοδο προσφύγων στην Ελλάδα ακόμα και με τα πλοία της γραμμής. Η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν φανταζόταν μέχρι τότε την έκταση που πήρε η σφαγή και η καταστροφή με την τακτική της ολοκληρωτικής Εθνοκάθαρσης που πρωτοφανώς εφάρμοσε ο Κεμάλ και οι Νεότουρκοι στη Σφαγή και την Καταστροφή της Σμύρνης. Όμως η Ιστορία έχει καταγράψει για πάντα την έκφραση του Ύπατου Αρμοστή της Ελλάδας στη Σμύρνη και την Ιωνία Αριστείδη Στεργιάδη ''Καλύτερα να μείνουν εδώ να τους σφάξει ο Κεμάλ, γιατί αν πάνε στην Αθήνα θα ανατρέψουν τα πάντα''. Η φράση αυτή δόθηκε ως απάντηση στον νεαρό τότε πολιτικό Γεώργιο Παπανδρέου που ρώτησε ''γιατί δεν ειδοποιείτε τον κόσμο να φύγει;'', όπως αναφέρει ο Ιστορικός Γρηγόρης Δαφνής.

   Όπως όμως υπογράμμισε στην ομιλία του ο Ιστορικός Καθηγητής Περικλής Νεάρχου η Μικρασιατική Καταστροφή δεν οφείλεται μόνο στο Διχασμό, ήταν και μια σειρά γεγονότα που δημιούργησαν ένα άλλο πλαίσιο από το πλαίσιο που υπήρχε στην αρχή της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Τα πετρέλαια της Μοσούλης, οι διεθνείς διεκδικήσεις και πιέσεις, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία που της είχαν υποσχεθεί την Αττάλεια και αργότερα και τη Σμύρνη, η Επανάσταση στη Ρωσία και οι Μεραρχίες που έστειλε εκεί μαζί με τους Δυτικούς Συμμάχους και η Ελλάδα με το Βενιζέλο...το ψευτοδίλημμα Κωνσταντινούπολη ή Σμύρνη;!...Όχι! ''Η Μικρασιατική Εκστρατεία δε χάθηκε στο μέτωπο!...'', όπως είπε κι ο Χρίστος Μπελλές κατά την έναρξη της εκδήλωσης.

 Αξίζει να σημειωθεί κάτι που είπε μεταξύ άλλων ο Περικλής Νιάρχου. Ότι ο Κεμάλ δεν προέλασε τότε στον Ελληνικό χώρο επειδή φοβήθηκε το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, που είχε τον έλεγχο του Αιγαίου...και ευτυχώς που υπήρχε κι ο Πλαστήρας! Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να διαφυλάσσει πάντα τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο διότι διαφορετικά θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα στο ζωτικό της χώρο, αφού η Τουρκία φιλοδοξεί συνεχώς να γίνει Περιφερειακή Δύναμη.

 Στις προκαταρκτικές ομιλίες και στα εγκαίνια της έκθεσης, μαζί με το κοινό που τίμησε την ξεχωριστή και σπουδαία αυτή εκδήλωση, παραβρέθηκαν η Πρόεδρος του Μικρασιατικού Συνδέσμου Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη ''Ο Φάρος'', εκπρόσωπος της '' Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων εκ Κρήνης Μικράς Ασίας '' της Αγίας Παρασκευής Καστέλου Χίου, η Πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου και αρκετοί Εκπαιδευτικοί.

   

i_doxa_kai_i_tragodia_tis_mikrasias_se_mia_ekthesi

Σχετικά Άρθρα