Η ιστορία βρήκε στον Άγιο Μηνά το σπίτι της

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 10/11/2021 - 18:33

«Ηροδότου Αλικαρνησσέος ιστορίης απόδεξις ήδε…»

Ο Ηρόδοτος από την Αλικαρνασσό εκθέτει εδώ τις έρευνες του για να μην ξεθωριάσει από το χρόνο, ότι έγινε από τους ανθρώπους…

Με τα λόγια αυτά ξεκινά ο Ηρόδοτος την εξιστόρηση των γεγονότων των Περσικών πολέμων.

Χωρίς αυτή την εξιστόρηση, χωρίς αυτή την ιστορία δεν θα είμαστε Έλληνες αλλά κάτι άλλο.

Αυτό και θύμισε ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος στα εγκαίνια του Μουσείου για τις Σφαγές της Χίου το απόγευμα της 10ης Νοεμβρίου 2021, παραμονή της επετείου των 109 χρόνων από την απελευθέρωση της Χίου από τον Οθωμανικό – Τουρκικό ζυγό.

Τίτλος της έκθεσης τα λόγια του Ηροδότου

«Ιστορίης απόδεξις ήδε»

Εδώ στα ίδια χώματα του μαρτυρίου, εκεί που κατέφυγαν στην αγκαλιά του Θείου όσοι σφάχτηκαν σαν πρόβατα από τους βαρβάρους, εδώ που βρίσκεται η φουντάνα, που μέσα πέταξαν τα άψυχα κορμιά τους, εδώ που τα κόκκαλα των Ελλήνων τα ιερά, που γέννησαν την Λευτεριά κατά τον Διονύσιο Σολωμό, σχηματίζουν ολόκληρο λόφο, εδώ η τρύπια από τις σφαίρες πόρτα που Μοναστηριού του Αγίου Μηνά που διασώθηκε, οι πιστόλες και τα γιαταγάνια της αντίστασης, τα αντίγραφα της απόδειξης του μαρτυρικού αγώνα, που κοσμούν ξένα Μουσεία, βρήκαν τον χώρο για το δικό τους.

Παρουσία του δωρητή, Διοικητή του Αγίου Όρους Αθανάσιου Μαρτίνου και της συζύγου του, ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος τιμώντας τον με τον Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου και σε μια εμπνευσμένη ομιλία του, ξενάγησε τους παρευρισκόμενους στην Έκθεση που θα έχει πιά μόνιμο χαρακτήρα και στεγάζεται στην ανακαινισμένη Αίθουσα Αγιογραφίας.

Το ζεύγος Μαρτίνου ανάλαβε να αναστηλώσει και τα Βόρεια κελιά της ιστορικής Μονής.

Στα εγκαίνια παρουσία του υπουργού Νότη Μηταράκη και του Διοικητή της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγου Φλάρη Νικόλαου, παρέστησαν ακόμα εκτός του Βουλευτή Χίου Α. Μιχαηλίδη, του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη, του Δημάρχου Χίου Στ. Κάρμαντζη, του Στρατιωτικού Διοικητή Χίου Ταξίαρχου Κ. Κολοκοτρώνη, Αντιπεριφερειαρχών και λοιπών αρχών, οι Μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος και Κηφισίας κ.κ. Τιμόθεος και Κύριλλος και ο εφοπλιστής Γεώργιος Προκοπίου με την σύζυγο του Αλεξάνδρα.

Το Μουσείο επιμελήθηκε κτιριακά και Μουσειολογικά ο Αρχιτέκτονας Μανώλης Βουρνούς, ενώ έχει έντονη την σφραγίδα της Συγγραφέως ιστορικού και Αρχαιολόγου Αθηνάς Ζαχαρού - Λουτράρη και άλλων αξιόλογων συμπολιτών μας, που εργάστηκαν γι' αυτή και που ο Μητροπολίτης Χίου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ονομαστικά.

to_moyseio_tis_thysias_ton_hioton_kai_i_symvoli_toys_ston_agona

Τα βορινά κελιά που θα ανακαινίσει ο Αθ. Μαρτίνος

Σχετικά Άρθρα