Η Μαίρη Παπακωνσταντίνου υποψήφια για το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Σάβ, 13/06/2020 - 06:47

Μία είδηση ιδιαίτερα σημαντική για εμάς τους Χιώτες είναι αυτή της υποψηφιότητας της Μαίρης Ιωάννου Παπακωνσταντίνου για το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Η υποψηφιότητα της διεθνούς φήμης Χιώτισσας γλύπτριας αφορά το βιβλίο της «Η Χίος μέσα στους Αιώνες» / Ιστορία - Τέχνη - Πολιτισμός (εκδόσεις ΕΝΤΥΠΟ), Χίος 2016, με την χορηγία του ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» - Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης.

Η Ακαδημία Αθηνών απονέμει στο τέλος κάθε χρόνου βραβεία σε τίτλους με ειδικά  θέματα, βιβλία ανώτερου επιπέδου που συμβάλλουν στον Πολιτισμό. Στις ειδικές αυτές κατηγορίες βιβλίων προτάθηκε για βράβευση και το βιβλίο  της Μαίρης Παπακωνσταντίνου. Οι βραβεύσεις τον Δεκέμβρη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο.
 

«Η Χίος μέσα στους Αιώνες» / Ιστορία - Τέχνη - Πολιτισμός, το βιβλίο της Μαίρης Παπακωνσταντίνου είναι ένα  ταξίδι μέσα στους αιώνες, μία  έρευνα  της συγγραφέως περίπου 25 ετών -,  η οποία ξεκινά από τον 7ο αιώνα π. Χ.,  τότε που στην Χίο λειτουργούσε σχολή γλυπτικής και σε μόλις 254 σελίδες της πολυτελούς αυτής έκδοσης παρουσιάζονται  η ιστορία, ο πολιτισμός, τα γράμματα της Χίου από την πρώτη της κατοίκηση στην αρχαιότητα μέχρι σήμερα. …

Το εξώφυλλο του βιβλίου, ‘Κεφαλή Χίας’ (chios Head),η ονομασία του, είναι σχέδιο με μολύβι εκ του φυσικού από την  ίδια την συγγραφέα  από το πρωτότυπο σε μάρμαρο έργο άγνωστου Χίου γλύπτη του 4ου αι. Θα το συναντήσετε-το γλυπτό- στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης. Ένα ακόμα αριστούργημα τέχνης του Αρχαίου μας Πολιτισμού που με δόλο; Με βία; Κατέληξε σε ξένους ιδιοκτήτες…

Και,  ναι μεν η συγγραφέας παρουσιάζει την πορεία της Χίου μέσα στους αιώνες, δεν είναι όμως μόνο η Χίος που προβάλλεται μέσα από αυτό  το βιβλίο αλλά όλη η Ελλάδα, αθάνατο Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα που ανθούσε ταυτόχρονα με τη Χίο σε όλη την Αρχαία Ελλάδα.

«Η Χίος μέσα στους Αιώνες» / Ιστορία - Τέχνη - Πολιτισμός. έκδοση ΕΝΤΥΠΟ, το υποψήφιο για την ειδική κατηγορία βραβείων της Ακαδημίας Αθηνών βιβλίο της Μαίρης Παπακωνσταντίνου.

Καλή επιτυχία.

 

Τασσώ Γαΐλα, Αρθρογράφος - Ερευνήτρια.
 

Σχετικά Άρθρα