Χίος, Κυριακή 24 Φεβρουαρίου

Η Μαρία του 11 στο Λωβοκομείο

Ταινία μικρού μήκους από τον Μπάμπη Κοιλιάρη
Δείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 13/08/2018 - 17:53
φωτο Μπάμπης Κοιλιάρης

Στο Λωβοκομείο της Χίου και στην Ημέρα Μνήμης που έγινε από τον πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής Κοφινά & Σήφι έγινε με επιτυχία η πρεμιέρα της Δραματικής ταινίας μικρού μήκους του Μπάμπη Κοιλιάρη "Η Μαρία του 11".

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε και τις δύο προβολές που είχαν προγραμματιστεί το πρωί και το απόγευμα της Κυριακής 12/8/2018 χειροκροτώντας εγκάρδια το αποτέλεσμα.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Στην τραγική αυτή μυθοπλασία, η ηρωίδα μας είναι μια νιόπαντρη κοπέλα 21 χρονών. Η Μαρία. Αμέσως μετά τη διάγνωση της λέπρας, επέλεξε να εισαχθεί στο Χιώτικο άσυλο το 1946, στο δωμάτιο με αριθμό 11. Έζησε εδώ για 11 χρόνια και θάφτηκε στον τάφο με τον ίδιο αριθμό. Το 11, ένα χρόνο πριν ανακαλυφθεί το φάρμακο για την ίαση της νόσου του Χάνσεν. Σημασιολογικά ο αριθμός 11 για μένα, είναι η αρχή και το τέλος. Το κλείσιμο ενός δεκαδικού κύκλου. Το 1 ξαναβρίσκει το 1.

ΟΙ ΡΟΛΟΙ: Όλοι οι συμμετέχοντες είναι ερασιτέχνες μέλη του Συλλόγου Κοφινά, κάτοικοι της γειτονιάς μας με ευαισθησία για το Λωβοκομείο και την περιοχή.

Η κεντρική φιγούρα, που την ενσαρκώνει η Αλεξάνδρα Μοσχούρη ήταν πειστική από την αρχή. Η ίδια, μετά την ανάγνωση του σεναρίου και τις πρώτες υποδείξεις μου, φαινόταν τόσο θλιμμένη και σκεπτική που πίστεψα πως ήταν η ίδια η Μαρία. Κατάφερε να αποδώσει την προσωπικότητα της ηρωίδας τέλεια μέχρι τέλους. Ο ιερέας, Ματθαίος Μαυρογιώργης αποπνέει σεβασμό σε κάθε σκηνή του έργου που εμφανίζεται. Η νοσοκόμα, Ειρήνη Γεωργούλη φαίνεται να κάνει πολύ σωστά και ευσυνείδητα τη δουλειά της στο έργο, όσο καλά την κάνει και στην καθημερινή της εργασία. Ο Γιατρός, Παντελής Γκιάλης, φαίνεται πως συγκινήθηκε στ’ αλήθεια, μόλις διέγνωσε τη λέπρα στην Μαρία και με πραγματικό πόνο υπέγραψε την εισαγωγή της στο ίδρυμα.

Στην κάμερα και το μοντάζ ήταν ο Μιχάλης Κοιλιάρης που έκανε και την επιλογή μουσικής υπόκρουσης. Φροντιστής: η Άννα Μαρία Ζαφειράκη. Αφηγητής ο Μανώλης Λαγκαδούσης. Παραγωγή ΕΕΑΣ Κοφινά, Σήφι Χίου.

ΣΚΟΠΟΣ της ταινίας είναι η προβολή της πλήρους εγκατάλειψης αυτού του σπουδαίου μνημείου, του Λωβικομείου Χίου, του μακροβιότερου σε συνεχή λειτουργία ασύλου Χανσενικών στην Ελλάδα, από το 1378 έως το 1959 και η έγκαιρη διάσωσή του με κάθε τρόπο.

 

Ενδιάφερον για την ταινία

Σχετικά Άρθρα

Η ΑΛΗΘΕΙΑ βρέθηκε στον Αποθήκη του ΜΕΟΘ και κατέγραψε τον οργασμό δουλειάς και το κέφι που επικρατεί
Σάβ, 23/02/2019 - 11:38

Αλήθεια πως και που χτυπάει η καρδιά της Μόστρας;

 

Και μετά Μόστρα είναι η παρέλαση της ή μια ολόκληρη διαδικασία κεφιού και προσφοράς, που διαρκεί μήνες πριν; 

Το απόγευμα της Παρασκευής η ΑΛΗΘΕΙΑ είπε να... ανατρέψει τα καθιερώμενα καταγραφής της παρέλασης της Μόστρας και να επισκεφθεί την περίφημη αποθήκη του Μ.Ε.Ο.Θ. στα Θυμιανά, καταγράφοντας τις αποκριάτικες ετοιμασίες, που έχουν αρχίσει από νωρίς, οι εθελοντές των Θυμιανών.

Η προετοιμασία, των κατασκευών θύμιζε πάρτυ, με όλους τους εθελοντές να βάφουν και να μαστορεύουν τα άρματα, με την μουσική συνοδεία τραγουδιών στο ραδιόφωνο.

 

Στην είσοδο μας υποδέχθηκε η Υπεύθυνη Καλλιτεχνικής Επιμέλειας, Τζούλι Ζερβούδη, και ο Υπεύθυνος Κατασκευών, Μιχάλης Γαλλίτης, όπου με την σειρά τους, προσκάλεσαν όλο τον κόσμο να παρευρεθεί στο Θυμιανούσικο καρναβαλικό έθιμο της Μόστρας.

Σύμφωνα με την κυρία Ζερβούδη η δράση της Μόστρας στηρίζεται και φέτος από το χιώτικο κοινό, μαζί με την συμμετοχή και πολύτιμη βοήθεια των παλιών και νεών εθελοντών της, ενώ ο κύριος Γαλλίτης με την σειρά του, υπόσχεθηκε μία αξέχαστη καρναβαλική εμπειρία, καθώς και φέτος θα παρουσιαστεί μία παρέλαση με πολλές εκπλήξεις μέσα από το ιδιαίτερα καυστικό χιούμορ της και την μοναδική της "κουδουναριά" που θα την κάνει και φέτος να ξεχωρίσει.

 

Στην αποθήκη συναντήσαμε τον 15χρονο Θοδωρή Στρατάκη, όπου παρά το νεαρό της ηλικίας του, λόγω της χρόνιας ενασχόλησης του στα εργαστήρια προετοιμασίας των αποκριάτικων αρμάτων, είχε αναλάβει τον σημαντικό ρόλο, να φτιάξει το στεφάνι του καρνάβαλου της παρέλασης.

 Ο νεαρός Θοδωρής μίλησε στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV για την εμπειρία του μέχρι τώρα από το θυμιανούσικο έθιμο: "Η μόστρα είναι ένα ωραίο έθιμο, το οποίο σε κάνει να περνάς εύκολα και ωραία τον χρόνο σου βοηθώντας τους μεγαλύτερους.

Είναι καλό τα νέα παιδιά να έρχονται εδώ στα εργαστήρια, να παρακολουθούν και να μαθαίνουν από τους ανώτερους τους, για να συνεχιστεί το έθιμο μελλοντικά".

 Στα εργαστήρια, ανάμεσα στους ντόπιους εθελοντές, συναντήσαμε και τον Γιώργο Κυζερύδη, ένα πρόσχαρο θεσσαλονικιό, που επισκέφθηκε την Χίο, αγάπησε το έθιμο της Μόστρας και τα τελευταία 11 χρόνια έρχεται να βοηθήσει στην προετοιμασία για την καθιερωμένη αποκριάτικη παρέλαση.

 Τα ιστορικά έθιμα τα κρατάνε ζωντανά οι παλιές γενιές, για να τα μεταβιβάσουν με την σειρά τους στις επόμενες, έτσι από την αποθήκη της κατασκευής των αποκριάτικων αρμάτων, δεν θα μπορούσε να λείπει το πιο παλιό μέλος του Μ.Ε.Ο.Θ. Ο λόγος για τον κύριο Μανώλη Κωνσταντά.

 

Ο κύριος Κωνσταντάς έκλεισε φέτος τα 73 και όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει, είναι κουδουνάτος από μικρό παιδί, βοηθώντας στην  προετοιμασία των καρναβαλικών αρμάτων, μέχρι την κουδουναριά και την συμμετοχή του στην παρέλαση.

Στην ερώτηση αν βλέπει τους νέους, να έχουν ενεργό ρόλο στο έθιμο απάντησε: «Οι νέοι συμμετέχουν, κοίταξε σήμερα το εργαστήριο μας, που έχει όλα αυτά τα νέα παιδιά, τα έθιμα δεν πεθαίνουν, μόνο οι άνθρωποι, εμείς σιγά σιγά θα φύγουμε από την Μόστρα, με την εμπιστοσύνη μας στους νέους να την συνεχίσουν, γιατί θα το κάνουν.»

Στην συνέχεια, αναφερόμενος στην ανάδειξη της Μόστρας, μέσα από το Cosmote History,  δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρει τους ανθρώπους των Θυμιανών να διαφημιστεί το εθίμο, όσο η προβολή της Χίου συνολικά, έτσι ώστε να μάθει όλος ο κόσμος την ύπαρξη του νησιού μας,  μέσα από την ιστορική μας αποκριάτικη παρέλαση.  

 Στα εργαστήρια συναντήσαμε ακόμα στις κατασκευές τον Μιχάλη, Γιάννη και Στρατή Καράπουρνο, τον Σάκη Ανεζίνη στις ζωγραφιές, την Ευγενία Μακρή, την Σαραντή Καίτη, τον Βασιλόπουλο Τάσο, τον Κώστα Κυδωνάκη, τον Γιάννη Στρατάκη στις μπογιές.

Στην βαφή των αρμάτων τον Βαγγέλη Κοττατή και τους πιο μικρούς της παρέας, την Κάλια και τον Θάνο Ανεζίνη.

 

Τέλος για να μην αδικήσουμε κανέναν, να σημειώσουμε ότι τα παραπάνω ονόματα ανήκουν στους εθελοντές που συναντήσαμε συγκεκριμένα το απόγευμα της Παρασκευής 23/02/19, στην αποθήκη του Μ.Ε.Ο.Θ., στην συνολική προετοιμασία συμμετέχουν και άλλοι πολλοί εθελοντές και εθελόντριες, τόσο στο εργαστήριο των αρμάτων, όσο και στο εργαστήριο των αποκριάτικων κουστουμιών.

 

Κυριακή Τζούμα