Η οδός Γεωργίου Κονδύλη του… Μύλου και του… Χότζα

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 11/06/2022 - 07:09

Ε, και των Στρατοπέδων, αφού στον χώρο τους δόθηκε το όνομα μιας οδού με… Στρατιωτικό πρόσημο.

Ο Γεώργιος Κονδύλης που γεννήθηκε το 1879 και πέθανε το 1936 ήταν Στρατιωτικός και πολιτικός, που έγινε μάλιστα και δυό φορές Πρωθυπουργός αλλά με… πραξικόπημα, διετέλεσε μάλιστα και Αντιβασιλέας, πολλές φορές και υπουργός.

Εκτός αυτού έχει σχέση και με τη Χίο αφού συμμετείχε στην περίφημη μάχη του Σκρά, στην απελευθέρωση της Μακεδονίας, όπου συμμετείχε και το Χιακό Σύνταγμα υπό τον Νικόλαο Πλαστήρα, ενώ πολέμησε στην Μικρασιατική εκστρατεία.

Για να μπούμε στην οδό Γεωργίου Κονδύλη κατηφορίζουμε την οδό Αεροπόρου Χαλκιά, προσπερνάμε τα Στρατόπεδα και το ARMY CAFE και παρατηρούμε τρία πανομοιότυπα παλιά σπίτια από τα οποία το ένα μόνο είναι συντηρημένο.

Από το αριστερό μας χέρι βρίσκεται η οδός Ιωάννου Πατέρα ενώ απέναντι μας κυριαρχεί στο νούμερο 11 η μοναδική χαρακτηριστική Πολυκατοικία της οδού, που έγινε στη θέση ενός παλιού Ανεμόμυλου. Πίσω της δυστυχώς ο περιβάλλον χώρος θυμίζει ζούγκλα, ενώ η θέα από την Πολυκατοικία αποζημιώνει αφού από το ύψος της βλέπει κανείς πανοραμικά την πόλη από όλες τις πλευρές της, ενώ ξεχωριστές όχι συνηθισμένες εικόνες μας δείχνει από τον δεύτερο ανεμόμυλο, που παραμένει ερειπωμένος στην περιοχή.

Ο Δήμος Χίου, που τον απαλλοτρίωσε, περιορίστηκε στην περίφραξη του χώρου και απλά ο Μύλος περιμένει την… κατάρρευση του.

Απέναντι από αυτόν βρίσκονται ένα Πρακτορείο του ΟΠΑΠ και ένα Χρωματοπωλείο, στο σημείο που η Κονδύλη συναντάται με την οδό Κωνσταντίνου Κανελάκη.

Στα νούμερα 5 και 8 βλέπει κανείς δυό «δίδυμα» σπίτια με κιοσέδες, ενώ απέναντι τους βρίσκεται μια χαμηλή οικία ενδεικτική της παλαιότερης εικόνας της οδού, που στο σημείο αυτό εισχωρεί σε ένα στενό, που βγάζει στην οδό Αγίου Ιωάννη Θεολόγου.

Ενώ μια πινακίδα αποτρέπει την απόθεση διαφημιστικών φυλλαδίων ενώ ο συνταξιούχος Δάσκαλος Νίκος Χατζηχριστοδούλου επισημαίνει το ήσυχο της μικρής γειτονίτσας απέναντι από του Χότζα, που είναι το άλλο… τοπόσημο της περιοχής.

Πριν την γνωστή Ταβέρνα, ένα στενό απέναντι στα… δίδυμα σπίτια, οδηγεί σε ένα καθαρισμένο ευτυχώς χωράφι από όπου είναι θεατή και η αυλή του ιστορικού ταβερνείου.

Η ίδια η ταβέρνα τώρα έχει την δική της ιστορία, με την πινακίδα της που δείχνει προς την μεριά του κήπου, την λοξή Μουριά της στην είσοδο και την χαρακτηριστική Ψώρα απέναντι, που δεσπόζει ενός ερειπίου, που ευτυχώς καθάρισε ο Δήμος.

Εδώ ο οδός φτάνει στο τέλος της με την οικία… Χότζα στην γωνία, με την χαρακτηριστική μαρμάρινη πινακίδα με το όνομα της οδού, που καταλήγει έξω από το κτίριο, που βρίσκονταν η πάλαι ποτέ Ταβέρνα, που σήμερα στεγάζει τα γραφεία της ιστορικής ομάδας της Μικρασιατικής, όπου και το τέρμα της οδού, στην οποία από το ARMY CAFΕ ξεκινήσαμε και στην αρχή της οδού Δαλασσινού «Φτου και βγήκαμε».

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Κάμερα - Φωτογραφίες: Κώστας Μιλτ. Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι

ftoy_kai_vgaino_-_i_odos_georgioy_kondyli-toy_myloy_kai_toy_hotza

Σχετικά Άρθρα