Χίος, Τετάρτη 12 Αυγούστου

"Η Ψυχή και το Σώμα" στο Ομήρειο

Από την Κινηματογραφική Λέσχη
Τετ, 24/10/2018 - 16:10

H Κινηματογραφική Λέσχη Χίου παρουσιάζει την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, στις 8.30 μ.μ. στο Ομήρειο, την δραματική, Ουγγρικής παραγωγής,  ταινία «Η Ψυχή και το Σώμα», του  Ίλντικο Ενιέντι, με τους Αλεξάντρα Μπόρμπελι, Γκέζα Μόρσανι, Έρβιν Νάγκι.

Υπόθεση:

Σ’ ένα σφαγείο στη Βουδαπέστη, δύο εσωστρεφείς χαρακτήρες, μια νεοφερμένη υπεύθυνη ελέγχου ποιότητας και ο αρκετά μεγαλύτερός της οικονομικός διευθυντής έρχονται κοντά όταν διαπιστώνουν πως κάθε βράδυ βλέπουν τα ίδια όνειρα. Ο Εντρε και η Μαρία μη μπορώντας να αγγιχτούν ή να τολμήσουν να εξερευνήσουν ο ένας τον άλλο στην «κανονική» ζωή, το κάνουν μόνο στα όνειρά τους.

Περνώντας με αριστοτεχνικούς ελιγμούς από το όνειρο στην πραγματικότητα και αντιπαραθέτοντας αντίθετες μεταξύ τους έννοιες (άντρας - γυναίκα, ελεύθερα ελάφια - φυλακισμένες αγελάδες, σωματική - ψυχική αναπηρία), η Ενιέντι συνθέτει ένα πολυεπίπεδα αμήχανο, συναισθηματικά παγωμένο σύμπαν, το οποίο αναζητά διαφυγή σε μια ονειρική πραγματικότητα.

«Η Ψυχή και το Σώμα» συνδυάζοντας ρομαντισμό, τρυφερότητα και τραχύτητα, είναι μια ταινία γεμάτη αγάπη για την αδυναμία, ελπίδα για τις απροσδόκητες ερωτικές ιστορίες, πραγματισμό για τις σκιές της ζωής.

Διακρίσεις: Χρυσή Άρκτος και Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2017, Βραβείο Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικής Ταινιών Κινηματογράφου FIPRESCI, Βραβείο καλύτερης ηθοποιού (Αλεξάντρα Μπορμπέλι) στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου.

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 12/08/2020 - 16:19

Ο Γυναικείος Σύνδεσμος Φίλοι του Χιώτικου χωριού, δεν πτοήθηκε από τον… κορωνοϊό.

Έτσι παίρνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιεί στον αίθριο χώρο της πισίνας του Χανδρή, την καθιερωμένη στο Ομήρειο έκθεση κεντημάτων και υφαντών.

Όπως εξήγησε η δραστήρια Πρόεδρος του Συνδέσμου, που διατηρεί το γνωστό Εργαστήρι στο Βαρβάσι, σε συνεργασία με τον Φάρο, Μαριέλλα Βαρώνη, φέτος λόγω της εκτάκτου καταστάσεως εκτίθενται μόνο υφαντά, με ξεχωριστή μάλιστα φαντασία.

Πράγματι είδαμε υφαντές θήκες για χαρτοπετσέτες, για μαχαιροπήρουνα, μέχρι και για κινητά!

Σημειώνεται ότι τα μαθήματα αργαλειού για υφαντά στο Εργαστήρι του Συνδέσμου είναι δωρεάν.