Χίος, Σάββατο 11 Ιουλίου

Kαι τώρα… βραχογραφίες από την Μαρία Σαρρή

Δείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 08/06/2019 - 20:40

Οι πρώτοι καλλιτέχνες, προ-προ-προ παππούδες μας εκφράστηκαν πάνω στα βράχια.

Είδαν μέσα σ’ αυτά σχήματα, μορφές, θέλησαν να τις επεκτείνουν να τους δώσουν βάθος, φως, κίνηση και μετά χρώμα.

Η Μαρία Σαρρή αυτή η αστείρευτη Χιώτισσα καλλιτέχνης εκπλήσσει άλλη μια φορά.

Όχι μόνο γιατί ζωγραφίζει… βράχους. Το κάνει χρόνια τώρα, όπως έχει ζωγραφίσει και δώσει ζωή στα πιο απίθανα υλικά.

Εκπλήσσει γιατί αυτή τη φορά είπε και να εκθέσει τα έργα της, κουβαλώντας στο Ομήρειο, τι άλλο… βράχια. Βράχια που μιλούν, κινούνται, χορεύουν πάνω στα χρώματα, βράχια που κάτι έχουν να μας πούν ή η φαντασία μας τα βλέπει να μιλούν μέσα από τον χρωστήρα της Μαρίας Σαρρή.

Η έκθεση αυτή συνδιοργανώνεται με τον Σύλλογο Αυτισμού Χίου, αφού η Μαρία φροντίζει κάθε τέτοια δραστηριότητα της να την συνδέει και με κοινωνικά μηνύματα που δίνει και εγκαινιάζεται την Παρασκευή 14 Ιουνίου στις 6.30 μ.μ. στο Ομήρειο.

Θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου και μέρος των εσόδων θα δοθεί στον Σύλλογο Αυτισμού Χίου

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης
 

Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή-Σάββατο
9:00-13:00 και 17:30-21:00
Πέμπτη17:30-21:00
Κυριακή 23/6 και 30/6 ανοιχτά 17:30-21:00

 

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Δευ, 06/07/2020 - 17:50

 

 34 ολόκληρα χρόνια συμπλήρωσε η παρουσία της στήλης «Καθημερινά» του Δημήτρη Φρεζούλη στον χιώτικο Τύπο, εκ των οποίων τα μισά (17) έχουν πάρει και τη μορφή βιβλίου. Μια στήλη που ξεκίνησε καθημερινή στον πάλαι ποτέ «Χιακό Λαό» το 1987, συνεχίστηκε στην «Αλήθεια» από το 1991, έγινε εβδομαδιαία από το 2012 με την κυκλοφορία της εφημερίδας μια φορά την εβδομάδα και επανήλθε σε ημερήσια βάση στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Μόλις κυκλοφόρησε το 14οβιβλίο με τα «Καθημερινά» της διετίας 2018-2019 από τις εκδόσεις «Άλφα Πι» συνεχίζοντας μια εκδοτική πορεία που ξεκίνησε το 2004 από τον αείμνηστο Αντώνη και τον Γιάννη Παληό. Μια εκδοτική σειρά που αντιστέκεται στο χρόνο και καταγράφει υπό μορφή χρονογραφημάτων τη χιακή καθημερινότητα.

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο Δημ. Φρεζούλης στην εισαγωγή του βιβλίου: «Από τα παιδικά χρόνια μου με συγκινούσαν ιδιαίτερα τα χρονογραφήματα των άριστων του είδους… Του Δημήτρη Ψαθά, του Παύλου Παλαιολόγου, του Γιαννουκάκη και τόσων άλλων. Ήταν οι εποχές που πολλοί αγόραζαν την εφημερίδα για να διαβάσουν αποκλειστικά το χρονογράφημα που αποτελούσε το άλφα και το ωμέγα (…). Έτσι, όταν ο Αλέκος Μάλης, τότε διευθυντής του «Χιακού Λαού», μου ζήτησε δείγμα γραφής, σκέφτηκα να γράψω κάτι σαν χρονογράφημα και να δώσω στη στήλη τον τίτλο «Καθημερινά», γιατί θα ασχολούνταν με καθημερινά θέματα και θα δημοσιεύονταν και κάθε μέρα…

Τότε γεννήθηκαν τα «Καθημερινά», και επειδή ήμουν και δημόσιος υπάλληλος, και φοβόμουν ότι ίσως είχα συνέπειες με την ελεύθερη έκφρασή μου, σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω και ένα ψευδώνυμο και έτσι γεννήθηκε και ο ΔΗ-ΦΙ τα πρώτα χρόνια…

Η ταπεινή, λοιπόν, εκείνη στήλη του 1987, που είχε «χαθεί» μέσα στην ύλη της 2ης σελίδας του «Χιακού Λαού», άντεξε στον πανδαμάτορα χρόνο. Μια ταπεινή στήλη που με τον καιρό εξελίχθηκε σε ένα ιδιόμορφο χιακό ημερολόγιο στο οποίο καταγράφονται θέματα της καθημερινότητας και η κατάθεση ψυχής ενός επίσης ταπεινού ανθρώπου που προσπαθεί να πιάσει το σφυγμό της χιώτικης πραγματικότητας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την αγάπη και την εκτίμηση που έχετε αγκαλιάσει τα «Καθημερινά» και ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις άλφα πι και ιδιαίτερα τον Γιάννη Παληό που πιστεύει πως έχουν μιαν αξία. Και όλους εσάς που τα τελευταία χρόνια με τιμάτε με την αγάπη και την προσοχή σας. Να είμαστε καλά και να συνεχίζουμε!».

Τα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ» και ο πρώτος τόμος «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» του ίδιου θα παρουσιαστούν στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος την Δευτέρα 3 Αυγούστου στις 8 το απόγευμα και θα συνοδευτούν από τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που θα ερμηνεύσουν οι Γιώργος Μισετζής και Μαρία Καλαγκιά.