Καλή τεσσαρακοστή από την Αγία Παρασκευή

Τρί, 05/03/2024 - 05:29

Με χορευτικά, δρώμενα και... μεζέδες υποδέχθηκε χθες η Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων Μικράς Ασίας, στην κεντρική πλατεία του Προσφυγικού οικισμού, την έναρξη της μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Σκοπός του Συλλόγου είναι να καθιερώσει εθιμικά την εκδήλωση αυτή κάθε χρόνο.

Όπως σημειώνει ο Βασίλης Βελαλής:

"Η Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας, έχει καθιερώσει κάθε χρόνο να αναβιώνει μικρασιάτικα έθιμα της εβδομάδας των Απόκρεω και της Τυρινής από το χωριό της Αγίας Παρασκευής Κρήνης Μικράς Ασίας και από την Ερυθραία.

Φέτος την εκδήλωση την πραγματοποίησε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου και ώρα 7 μμ, με χορούς των Μικρασιατών προγόνων της, από την Ερυθραία της Μικράς Ασίας παρμένα από το βιβλίο του Γιάννη Αικατερίνη(Χαμένες Πατρίδες). Ένα από τους χορούς της Αγίας Παρασκευής Ερυθραίας της Μ. Ασίας με τον τίτλο του τραγουδιού: Από πάνω από τη Φραγκιά, τον Αργό Αποκριάτικο "όλοι στην Κάτω Παναγιά" από την Κάτω Παναγιά Ερυθραίας Μ. Ασίας, το Αποκριάτικο Κλώσσα τα πουλιά από το Μελί Καραπούρνων Ερυθραίας Μ.Ασίας, Μια πέρδικα Καυκίστηκε και όμορφα που ταιριάξατε από τα Αλάτσατα Ερυθραίας Μ.Ασίας. Την εκδήλωση την πραγματοποίησε στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου Καρασταμάτη στην περιοχή του Καστέλλου.

Η Αγία Παρασκευή ήταν ένα χωριό στα απέναντι Μικρασιατικά παράλια με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την άριστα οργανωμένη θαλασσινή δραστηριότητα των κατοίκων του, ήταν γνωστό για τα έθιμα του, τις ιστορίες και παραδόσεις, το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, τα τραγούδια του, την κοινωνική και εκπαιδευτική οργάνωσή του.

Συγχαρητήρια και στις σημερινές Αγιοπαρασκευούσενες που έφτιαξαν παραδοσιακές -μικρασιάτικες τυρόπιτες- αλλά και τηγανίτες και τις πρόσφεραν σε όλους τους παρευρισκόμενους."

Σχετικά Άρθρα