Χίος, Τετάρτη 15 Ιουλίου

Καταγραφή της ναυτικής παράδοσης των Καρδαμύλων

Kυκλοφόρησε ο κατάλογος της έκθεσης «Καρδάμυλα: Άνθρωποι και Θάλασσα»
Πέμ, 19/12/2019 - 12:15

Κυκλοφόρησε ο κατάλογος της έκθεσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Καρδαμύλων με θέμα «Καρδάμυλα: Άνθρωποι και Θάλασσα» στο Δημοτικό καφενείο της πλατείας Μαρμάρου.

Ο έγχρωμος κατάλογος περιέχει απεικονίσεις ελληνικών ιστιοφόρων από την αρχαιότητα έως τον μεσαίωνα, ένα κατάλογο με τους Χιώτες και Αιγνουσιώτες πλοιοκτήτες κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα και την αντίστοιχη βιβλιογραφία για κάθε οικογένεια. Περιλαμβάνει επίσης ένα γενεαλογικό δέντρο το οποίο παρουσιάζει τους συγγενικούς δεσμούς μεταξύ των διαφόρων καρδαμυλίτικων οικογενειών, ιστορικά στοιχεία για κάποιες από αυτές και σινιάλα ναυτιλιακών εταιρειών. Επιπροσθέτως παραδίδονται πληροφορίες για την αρχιτεκτονική κληρονομιά του χωριού από το 18ο αιώνα έως σήμερα μέσα από πρωτότυπο και αρχειακό υλικό.

Ο κατάλογος της έκθεσης του Συλλόγου Γυναικών Καρδαμύλων είναι μια καταγραφή της ναυτικής παράδοσης του χωριού, της λαμπρής σταδιοδρομίας και του μεγάλου πεδίου δράσης των Καρδαμυλιτών στη θάλασσα. Είναι ταυτόχρονα ένας φόρος τιμής στους ναυτικούς οι οποίοι κοπίασαν για την δημιουργία μιας κοινωνίας με πνευματική και οικονομική ευμάρεια και στους Καρδαμυλίτες ευεργέτες των κοινωφελών καταστημάτων της Χίου και της Ελλάδος των οποίων η αρωγή προς τον πλησίον αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Την επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου έκανε ο Βασίλης Γ. Αγιαννίδης.

 

Όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τον κατάλογο μπορούν να τον προμηθευτούν από τα γραφεία του Συλλόγου στην πλατεία Μαρμάρου Καρδαμύλων κάθε Δευτέρα και Πέμπτη απόγευμα ή να επικοινωνήσουν με τον Σύλλογο στα τηλέφωνα 6934021926 και 6944880823.

Σχετικά Άρθρα

24 και 25 Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο από το Θεατρικό Εργαστήρι του Ομηρείου
Τρί, 14/07/2020 - 15:30

Το εργαστήριο θεάτρου του Ομηρείου ΠΚΔΧ παρουσιάζει τη νέα του παραγωγή με το έργο “Τα Ρέστα” του Κ. Ταχτσή.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιουλίου 2020 στις 9 το βράδυ στην αυλή των οθωμανικών λουτρών στο Κάστρο της Χίου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα διατίθενται δελτία προτεραιότητας στην υποδοχή του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου.

Η υπόθεση:

“Έφτυσα! Αλίμονο σου έτσι και ξεχάσεις πάλι τα ρέστα”

Μια χούφτα κέρματα που γλίστρησαν μέσα από τα χέρια του μικρού Ταχτσή γίνονται η αφορμή να ξεκινήσει μια αφήγηση για μια πορεία ζωής γεμάτη παιδικές στιγμές, ενοχές, επιθυμίες κι αναμνήσεις: ο πρώτος έρωτας, η γιαγιά και η μαμά, η μικρή αυλίτσα και τα μεγάλα ταξίδια. Ένα ταξίδι στις πιο καθοριστικές στιγμές της ζωής του Κ. Ταχτσή που δεν ήθελε καμία ταμπέλα να τον καθορίσει παρά η απόλυτη ελευθερία.

Η γραφή του Ταχτσή, άμεση και ειλικρινής, αγαπήθηκε πολύ από το κοινό, καθώς το πιο γνωστό του έργο, “Το τρίτο στεφάνι” έχει ανέβει αρκετές φορές στο θέατρο ενώ έχει γίνει και τηλεοπτική σειρά.

“Τα Ρέστα”, με τον έντονο αυτοβιογραφικό τους χαρακτήρα, προσφέρουν στο κοινό τη δυνατότητα να κοιτάξει λίγο βαθύτερα στην παιδική του ηλικία, την τόσο καθοριστική ανατροφή του, που τον έκανε αργότερα έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους και αγαπημένους μεταπολεμικούς συγγραφείς.

 

"‘Ετσι, κατέληξα και στον έρωτα ό,τι και σε όλα τα άλλα, δηλαδή να είμαι κάτι και συγχρόνως να μην είμαι. Να είμαι κι εδώ κι εκεί και παντού… Φαντάζομαι ότι αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που με πιάνει ασφυξία ακόμα και στην ιδέα ότι μπορεί ν’ ανήκω επίσημα και τελεσίδικα σε μια οποιαδήποτε κλειστή ομάδα ή οργάνωση. Πιστεύω ότι την αληθινή ελευθερία –κατ’ αντιδιαστολή προς τις πρακτικές ελευθερίες της καθημερινής ζωής– την κατακτάει κανείς μόνος του».

Κ. Ταχτσής

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Λένια Ξενάκη

Ηχητική-Φωτιστική κάλυψη: Diamond Productions-Σαράντος Κωστίδης

Βοηθός σκηνοθέτη-Μουσική επιμέλεια: Δήμητρα Μπεκριδάκη

Σχεδιασμός και κατασκευή σκηνικών αντικειμένων: Ανθή Ξηνταριανού

Σχεδιασμός αφίσας-προγράμματος: Μανώλης Κοτρώτσιος

Βοηθός Φροντιστηρίου: Πέπυ Μπουσέ

 

 

Παίζουν: Μαρία Επιτροπάκη, Ανθούλα Μπουγδάνου, Ανθή Ξηνταριανού, Νίκος Πανταζής, Παντελής Πιτσικούλης

 

Το εργαστήρι θεάτρου του Ομηρειου απευθύνει θερμές ευχαριστίες στην Εφορία Αρχαιοτήτων Χίου για την ευγενική παραχώρηση και φιλοξενία στο χώρο του Οθωμανικού Λουτρού.