Χίος, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου

Καταγραφή της ναυτικής παράδοσης των Καρδαμύλων

Kυκλοφόρησε ο κατάλογος της έκθεσης «Καρδάμυλα: Άνθρωποι και Θάλασσα»
Πέμ, 19/12/2019 - 12:15

Κυκλοφόρησε ο κατάλογος της έκθεσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Καρδαμύλων με θέμα «Καρδάμυλα: Άνθρωποι και Θάλασσα» στο Δημοτικό καφενείο της πλατείας Μαρμάρου.

Ο έγχρωμος κατάλογος περιέχει απεικονίσεις ελληνικών ιστιοφόρων από την αρχαιότητα έως τον μεσαίωνα, ένα κατάλογο με τους Χιώτες και Αιγνουσιώτες πλοιοκτήτες κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα και την αντίστοιχη βιβλιογραφία για κάθε οικογένεια. Περιλαμβάνει επίσης ένα γενεαλογικό δέντρο το οποίο παρουσιάζει τους συγγενικούς δεσμούς μεταξύ των διαφόρων καρδαμυλίτικων οικογενειών, ιστορικά στοιχεία για κάποιες από αυτές και σινιάλα ναυτιλιακών εταιρειών. Επιπροσθέτως παραδίδονται πληροφορίες για την αρχιτεκτονική κληρονομιά του χωριού από το 18ο αιώνα έως σήμερα μέσα από πρωτότυπο και αρχειακό υλικό.

Ο κατάλογος της έκθεσης του Συλλόγου Γυναικών Καρδαμύλων είναι μια καταγραφή της ναυτικής παράδοσης του χωριού, της λαμπρής σταδιοδρομίας και του μεγάλου πεδίου δράσης των Καρδαμυλιτών στη θάλασσα. Είναι ταυτόχρονα ένας φόρος τιμής στους ναυτικούς οι οποίοι κοπίασαν για την δημιουργία μιας κοινωνίας με πνευματική και οικονομική ευμάρεια και στους Καρδαμυλίτες ευεργέτες των κοινωφελών καταστημάτων της Χίου και της Ελλάδος των οποίων η αρωγή προς τον πλησίον αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Την επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου έκανε ο Βασίλης Γ. Αγιαννίδης.

 

Όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τον κατάλογο μπορούν να τον προμηθευτούν από τα γραφεία του Συλλόγου στην πλατεία Μαρμάρου Καρδαμύλων κάθε Δευτέρα και Πέμπτη απόγευμα ή να επικοινωνήσουν με τον Σύλλογο στα τηλέφωνα 6934021926 και 6944880823.

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 20/02/2020 - 11:11

Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου συνεχίζει τις προβολές της στο Ομήρειο Π.Κ.Δ.Χ. την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, στις 8.30 μ.μ. με την πιο βραβευμένη και πολυσυζητημένη ταινία της χρονιάς, «ΠΑΡΑΣΙΤΑ», σε σενάριο - σκηνοθεσία Μπονγκ Τζουν Χο.

 

Σινεφίλ/ Ν. Κορέα/ 2019/ 132’

Σενάριο - σκηνοθεσία : Μπονγκ Τζουν Χο

Πρωταγωνιστούν: Σονγκ Κανγκ Χο, Λι Σουν Κιουν

Η πάμπτωχη τετραμελής οικογένεια Κιμ ζει σε ένα άθλιο, μικρό υπόγειο της Σεούλ και παλεύει να επιβιώσει με περιστασιακές δουλειές και μικροαπάτες, μέχρι που ο μικρός γιος προσλαμβάνεται να διδάξει αγγλικά στην κόρη της πλούσιας οικογένειας Παρκ. Οι Κιμ βρίσκουν την ευκαιρία να προσληφθούν σιγά σιγά όλοι τους στην έπαυλη των Παρκ με κάθε τρόπο. Ωστόσο, τα γεγονότα εξελίσσονται γοργά αποκαλύπτοντας ανατρεπτικά μυστικά.

Η ταινία που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως η κορυφαία της χρονιάς, αναμειγνύει το μαύρο χιούμορ με την πολιτική σάτιρα, το θρίλερ και την κοινωνική αλληγορία. Ο Μπονγκ Τζουν Χο βρίσκει τον τρόπο να αναδείξει τις ταξικές αντιθέσεις με κινηματογραφική ευρηματικότητα και πρωτοτυπία. Οι χαρακτήρες, που εύκολα θα μπορούσαν να κατρακυλήσουν στην καρικατούρα, κατορθώνουν να αποκτήσουν βάθος, οντόντητα και διακριτά χαρακτηριστικά. Μια βαθειά πολιτική ταινία που προκαλεί στο θεατή συγκίνηση, πικρία, τρόμο, έκπληξη και αγωνία σαν ένα απολαυστικό παζλ.

Διακρίσεις: Χρυσός φοίνικας Φεστιβάλ Κανών 2019, 

4 Όσκαρ 2020 (Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας, Ξενόγλωσσης Ταινίας, κλπ),

 Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας 2020.