Κατάθλιψη, αιτία και αντιμετώπιση στην Αλήθεια ΤV

Παρ, 15/09/2023 - 06:40

Ο γυρισμός από τις πολυαναμενόμενες καλοκαιρινές διακοπές δεν είναι ευχάριστος για κανέναν. Η φαντασίωση του “αιώνιου καλοκαιριού” γκρεμίζεται αυτή την εποχή, με τους περισσότερους από εμάς να επιστρέφουμε ανόρεχτα στην καθημερινή ρουτίνα του γραφείου, του Σχολείου, των λογαριασμών και των υποχρεώσεων της οικογένειας. Ένα συναίσθημα που δεν είναι καθόλου ευχάριστο, καθώς όλοι θα  θέλαμε “λίγες παραπάνω στιγμές ανεμελιάς”.

Ο  Γ. Χονδρέλης  στην εκπομπή «Κατευθυνθήτω» αυτής της εβδομάδας  συζητά με την προσκεκλημένη του Ελένη Τσατσαρώνη, Ψυχολόγο, Εκπαιδευτικό, Ba, Ma, MSc, PhD cand, το φαινόμενο της Κατάθλιψης και ειδικά το ιδιαίτερο αυτό συναίσθημα που νιώθουν συνάνθρωποί μας μετά τις καλοκαιρινές διακοπές .

Η κ. Τσατσαρώνη εξηγεί τι εννοούμε όταν λέμε κατάθλιψη, ποια είναι τα αίτια, τα βασικά χαρακτηριστικά και τα συμπτώματά της, πως αυτά επηρεάζουν την καθημερινή ζωή ενηλίκων αλλά και εφήβων, παιδιών, βρεφών, νηπίων αλλά και παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Στις μέρες μας, η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της παιδικής και εφηβικής κατάθλιψης. Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει αντιληπτό ότι αυτό που αισθάνεται το άτομο δεν οφείλεται σε κόπωση ή αναξιότητα, αλλά ότι πάσχει από μια θεραπεύσιμη ψυχική διαταραχή. Στη συνέχεια της εκπομπής γίνεται λόγος για την εποχική κατάθλιψη μετά τις διακοπές, πώς μπορούν μικροί και μεγάλοι να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να φορέσουν και πάλι το “κοστούμι της καθημερινότητας”, ποιος είναι ο ιδανικός χρόνος διακοπών που μας προφυλάσσει από την εποχική κατάθλιψη μετά τις διακοπές και αν είναι καλό να ζούμε με τις ευχάριστες αναμνήσεις των διακοπών μας .

Η εκπομπή θα μεταδοθεί αυτό το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 5.00 και τις 9.00 μ.μ. και σε επανάληψη την Κυριακή στις 3.00 μ.μ. στην Αλήθεια ΤV.

 

Σχετικά Άρθρα