Χίος, Σάββατο 25 Μαΐου

Μάγεψε με τα φλάουτα της η συναυλία του Μουσικού Φεστιβάλ

Κινηματογραφική ταινία-έκπληξη στη συναυλία Κλασικής Μουσικής σύγχρονων Συνθετών του Σαββάτου.
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 07/02/2019 - 06:47

Mία πολύ ευχάριστη και πραγματικά υψηλού επιπέδου Συναυλία Κλασσικής Μουσικής, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Όλγας Holdorff-Μυριαγκού (Παιδαγωγός Μουσικός Ορχήστρας) και του Μουσικοσυνθέτη Λευτέρη Βενιάδη (και οι δύο Χιακής καταγωγής, εξαιρετικά καλά καταρτισμένοι και πολύ νεαροί στην ηλικία), δόθηκε στις 8.30 μ.μ. της Τετάρτης 6 Φεβρουαρίου 2019 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, που ξεκίνησε στις 4 του μηνός και ολοκληρώνεται στις 9 του Φλεβάρη και πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά στην πόλη μας.

            Τα βιολιά, τα φλάουτα, οι κιθάρες και το πιάνο, στα παιδικά και νεανικά χέρια των εξαίρετων σολίστ, χάρισαν στο κοινό, για δυο όμορφες ώρες, μια ατμόσφαιρα  παραμυθένια και παιχνιδιάρικη, κλασική καθώς πρέπει, σοβαρή κι άλλο τόσο ανάλαφρη και καλαίσθητη. Η ίδια συναυλία πραγματοποιήθηκε το πρω'ί' της ίδιας μέρας στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο αποκλειστικά για μαθητές και παιδιά πρόσφυγες. Η πρώτη δράση του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου ήταν δύο Συναυλίες για ηλικιωμένους σε συνεργασία με το πρόγραμμα ''Θάλλω'', μαθητές του παραδοσιακού, λα'ι'κού και φωνητικού συνόλου και τη Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Χίου. Στο Γηροκομείο Χίου ''Ζωρζής Γ. Μιχαληνός'' τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου στις 5.30 μ.μ. και στον Οίκο Ευγηρίας ''Η Αγία Μαρίνα'' στα Καρδάμυλα την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στις 5.00 μ.μ. Μια κινηματογραφική σπονδυλωτή αφήγηση-ταινία, από στιγμές πραγματικές όσο και φανταστικές, με θέμα το Γηροκομείο Χίου ''Ζωρζής Γ. Μιχαληνός'', τις ψυχές που ακροβατούν και τα ίχνη στο χρόνο...θα προβληθεί στο Ομήρειο, παράλληλα με τη Συναυλία του Σαββάτου 9 Φεβρουαρίου 2019 στις 9.00 μ.μ. Η ταινία, που δεν πρέπει να τη χάσει κανείς, είναι του Στράτου Βογιατζή που έχει αποδείξει με τις μέχρι τώρα εκπαιδευτικές εξορμήσεις του στα πέρατα του κόσμου για την προσφορά σε αναξιοπαθούντες, ότι είναι ένας πολύ ευαίσθητος άνθρωπος με πολύ ευρύ δημιουργικό πνεύμα. 

            ''Βερολίνο-Χίος, aller-retour!'', ήταν ο τίτλος της Συναυλίας, που πραγματοποιήθηκε από τη σύμπραξη του πενταμελούς σχήματος νέων σολίστ του Ινστιτούτου Joulius-Stern με επικεφαλής την καθηγήτρια μουσικής Anita Rennert (που δίδασκε προηγουμένως και στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου) και τη συμμετοχή μαθητών του Μουσικού Σχολείου Χίου με τη μουσική διδασκαλία του Μιχάλη Πιλαβά, την Τετάρτη το βράδυ στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο.

             Το Ινστιτούτο Joulius-Stern της Μουσικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βερολίνου(UdK Berlin), που είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος οργανισμός κορυφαίος στο είδος του και αναλαμβάνει την εκπαίδευση και προώθηση νέων μουσικών ταλέντων, συμμετείχε με τους νεαρούς σολίστ Dascha Schuster φλάουτο, Santiago Kuhl βιολί, Marie-Claire Indilewitsch πιάνο και Moritz Benedict Kayser βιολοντσέλο που εξέπληξαν ευχάριστα το κοινό του Ομηρείου με τη λαμπρή δεξιοτεχνία τους όλοι και ιδιαίτερα το φλάουτο που μάγεψε το ακροατήριο. Το Μουσικό Σχολείο Χίου συμμετείχε με τους μαθητές Νέστορα Φράσκο κιθάρα, Χρήστο Ατσάλη κιθάρα, Κατερίνα Φραντζέσκου κιθάρα και Καλλιόπη Μελαχροινούδη που ήταν το δικό μας φλάουτο που μάγεψε το κοινό. Όλες οι κιθάρες, η καθεμιά αναλόγως με το μουσικό θέμα τους δημιούργησαν μια εξαίσια μουσική ατμόσφαιρα, πότε με την ένταση και το γοργό ρυθμό και πότε με τα απαλά αρπίσματα και την στιγμιαία παύση.

            Τέτοιες συναυλίες που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα, αξιοποιούν στο έπακρο το νεανικό μουσικό δυναμικό του νησιού μας, που απ' ότι φαίνεται τα τελευταία χρόνια αφ' ενός μεν έχει πληθύνει και αφ' ετέρου είναι εξαιρετικά καλά εξασκημένο και καταρτισμένο, αφού η ευεργετική δράση του Μουσικού Σχολείου Χίου έχει ανεβάσει τον πήχη στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τις καλλιτεχνικές δράσεις και αντιδράσεις στο νησί. Με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζεται και το μουσικό αισθητήριο και κριτήριο του κοινού, που στη Χίο είναι πάντα υψηλό, πράγμα που φαίνεται άλλωστε από τις πολυποίκιλες πολιτιστικές δραστηριότητες.

             Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019, που ολοκληρώνεται, πραγματοποιούνται και διαδραστικές εκπαιδευτικές ημερίδες και συναυλίες στο Ομήρειο, στην αίθουσα της Φιλαρμονικής του Δήμου Χίου και στη Βιβλιοθήκη Κοραή. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις και τις συναυλίες του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου είναι δωρεάν. 

             Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, Όλγα Holdorff(του πατρός της το επώνυμο)-Μυριαγκού και Λευτέρης Βενιάδης, με την ολοκλήρωση του προγράμματος της Συναυλίας Κλασικής Μουσικής το βράδυ της Τετάρτης, ευχαρίστησαν όλους τους εθελοντές, τους υποστηρικτές και τους χορηγούς του Φεστιβάλ, καθώς επίσης και το Χιακό κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση.

             Στο Φεστιβάλ συνεργάζονται. Αυγουστίνα Λυκουρίνα καλλιτεχνικός συνεργάτης. Ιφιγένεια Κονδύλη οργάνωση και συντονισμός. Ειρήνη Στείρου βίντεο. Σταύρος Ανδριώτης φωτογραφία. Στέλλα Πεκιαρίδη μετάφραση κειμένων. Studio Lialios Vazoura γραφιστικός σχεδιασμός. Χορηγοί των εκδηλώσεων του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου είναι...η Allianz Kulturstiftung for Europe και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Χίου και του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου, των AEGEAN AIRLINES και του Embassy of the Federal Republic of Germany Athens.  

Δημήτρης Ζαφείρης

   

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 20/05/2019 - 06:37

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 το απόγευμα στην αίθουσα του Φάρου Βαρβασίου, μια ενδιαφέρουσα διάλεξη από την κα Μαρία Ξύδα, αρχιτέκτονα μηχανικό με τίτλο «Καππαδοκία: Χώρος Ιερός, οι Περιστεριώνες».

Ένα ταξίδι στο χρόνο και στον καππαδοκικό χώρο, με εκτενείς αναφορές στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της περιοχής, με τα ιδιαίτερα κτίσματα της, τα οποία και έχουν στοιχεία αρχιτεκτονικής «αφαίρεσης».

Προβλήθηκαν διαφάνειες, οι οποίες αφ’ ενός μας μετέφεραν στις κοιλάδες και τους γεωλογικούς σχηματισμούς της Καππαδοκίας, αφ’ ετέρου εξήγησαν την αλληλουχία χλωρίδας – πανίδας - τοπίου. Το περιστέρι, ιερό σύμβολο Ισλάμ και Χριστιανισμού, ένα ζώο ιερό για την περιοχή είναι ευθυνόμενο για τους περίφημους περιστεριώνες της Καππαδοκίας. Περίτεχνα τα μοτίβα και σχέδια που κοσμούν τους περιστεριώνες της περιοχής, σαν κιλίμια, που συναντά κανείς ως πόρτες στις εισόδους των σπιτιών και που θυμίζουν αρκετά τα μοτίβα των ξυστών στο Πυργί της Χίου.

Με λόγο μεστό, σύντομα και περιεκτικά, η ομιλήτρια καθήλωσε ένα υπέροχο κοινό, ενώ στο τέλος ακολούθησε συζήτηση και γόνιμος προβληματισμός της σχέσης των μοτίβων αυτών με αυτά της Χίου.

Στο εξαιρετικό ακροατήριο ήταν ο Βουλευτής Χίου κ. Ανδρέας Μχαηλίδης, ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Κοραής κ. Κώστας Μερούσης, η Πρόεδρος της χορωδίας Χίου, Μέλη και Φίλοι του Συνδέσμου.

Να σημειωθεί ότι ο Φάρος Βαρβασίου είναι επίσημο Μέλος της ΠΕΚΣ (Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων) από το 2010, καθώς στην πρωτοπορία των στόχων του έχει τάξει τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομίας όλης της καθ’ ημάς Ανατολής.

taxidi_sto_hrono_sta_meri_tis_kapadokias