Μαρία Σαρρή - Μπελλέ: Ο Κορωνοϊούλης

ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πέμ, 28/04/2022 - 06:34

Η συγγραφέας και ζωγράφος Μαρία Σαρρή-Μπελλέ πρόσφατα κυκλοφόρησε ακόμη ένα βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας  το ‘εντυπωσιακό’  Ο Κορωνοϊούλης  κι αυτή τη φορά για την επικοινωνία της με τους μικρούς αναγνώστες επέλεξε τον έμμετρο κι όχι τον πεζό λόγο.

Ο Κορωνοϊούλης λοιπόν, της Μαρίας Σαρρή - Μπελλέ παραμύθι έμμετρο με εξαιρετική από πλευράς αισθητικής εικονογράφηση και ανθρωπιστική - οικολογική συλλογιστική, είναι ένα παραμύθι γραμμένο με χιούμορ και ευαισθησία που προσλαμβάνεται δημιουργικά και συμμετοχικά από τους μικρούς αναγνώστες.

Η υπόθεση του  έμμετρου παραμυθιού από το οπισθόφυλλο της καλαίσθητης έκδοσης:

Σε μια όμορφη χώρα ζούσε ένας βασιλιάς με την αγαπημένη του γυναίκα, που γέννησε ένα χαριτωμένο αγοράκι. Οι Μοίρες χάρισαν στο παιδί μια χρυσή κορώνα, λέγοντας ότι δεν πρέπει να τη βγάλει ποτέ από το κεφάλι του, γιατί θα αρρώσταινε αυτός κι ο λαός του.

Το παιδί έγινε σπουδαίος βασιλιάς.

Μέχρι που δύο ποντικοί άρπαξαν την κορώνα και όλοι αρρώστησαν. Μια μέρα δύο παιδιά φτάνουν σε μια σπηλιά και τι να δουν…

Τι βρήκαν τα παιδιά;

Τι να έγινε ο βασιλιάς;

Η συνέχεια στο παραμύθι…

…Παραμύθι -ο Κορωνοϊούλης-, επίκαιρο που θα θυμίζει για πάντα στα παιδιά το πρωτόγνωρο γεγονός της πανδημίας που βίωσε η ανθρωπότητα και τόσο πολύ επηρέασε και την δική τους ψυχολογία και καθημερινότητα.

Ό,τι συμβαίνει γύρω μας σύντομα μας αγγίζει.

Τότε μονάχα νιώθουμε πως η ζωή αξίζει!

Είναι γεγονός  ότι η ποίηση αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά αλλά και τα βοηθάει να αφομοιώσουν πολύ πιο εύκολα πληροφορίες που με μακροσκελή κείμενα δυσκολεύονται να το πετύχουν. Η επαφή με την ποίηση δημιουργεί μια άλλη φανταστική πραγματικότητα με τις γρήγορες εναλλαγές εικόνων,εξάπτει τη φαντασία τους,αναπτύσει το λεξιλόγιο και την απομνημόνευση με τον σύντομο και ρυθμικό της λόγο. Αυτό επιχειρεί κι η συγγραφέας μας και το κερδίζει.

Κι αυτό γιατί ο σεβασμός της στην παιδική ψυχοσύνθεση και η γνώση της είναι το πρώτο,μεγάλο βήμα να δημιουργεί βιβλία που θα αγαπηθούν από τα παιδιά και θα τα θυμούνται για πάντα.

Η συγγραφέας Μαρία Σαρρή - Μπελλέ χρησιμοποιεί το σωστό λεξιλόγιο, η ποίηση της έχει χιούμορ,ζωντάνια, αισιοδοξία, καλλιεργεί ευγενικά συναισθήματα και αξίες έτσι ώστε το παιδί απολαμβάνει αυτό που διαβάζει και συνηθίζει από νωρίς να αποζητά το ωραίο και το καλαίσθητο.

Ο Κορωνοϊούλης δημιουργεί μια άλλη φανταστική πραγματικότητα με τις γρήγορες εναλλαγές εικόνων, εξάπτει τη φαντασία των μικρών αναγνωστών, αναπτύσει το λεξιλόγιο και την απομνημόνευση με τον σύντομο και ρυθμικό του λόγο. Ταυτόχρονα οι πολύχρωμες ευρηματικές εικόνες της Άννας Σαρρή -κόρης της συγγραφέας-, ταξιδεύουν τους μικρούς μας φίλους, τους δίνουν ιδέες να ζωγραφίσουν και τα ίδια, να δημιουργήσουν έναν δικό τους ολόκληρο κόσμο…

Τραλαρί λαρί λαρά…

Είμαστε μες στη χαρά!

Έχουμε ομορφιά, υγεία και μεγάλη ελευθερία!

(Τα 2 τετράστιχα είναι από τον επίλογο του παραμυθιού).

Ο Κορονωϊούλης ανήκει στην κατηγορία των παραμυθιών που συμβάλλουν στην τόνωση της φαντασίας και την αύξηση του λεξιλογίου των μικρών αναγνωστών και παρόλο που το θέμα του δεν είναι αστείο είναι εύθυμο και κεφάτο.

Μαρία Σαρρή - Μπελλέ - Ο Κορωνοϊούλης από τις εκδόσεις ΚΑΜΠΥΛΗ.

Για την alithia.gr, Τασσώ Γαΐλα - Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα