«Με αφορμή το ‘21»

Τετ, 05/05/2021 - 09:15

Στα πλαίσια της σειράς εκπομπών στην τηλεόραση της "Αλήθειας", με τίτλο "Με αφορμή το '21", την οποία επιμελείται και παρουσιάζει ο Παύλος Καλογεράκης, προσκεκλημένος σήμερα Τετάρτη 5 Μαΐου (ώρες 8 & 12 μ.μ.), είναι ο κ. Παντελής Πρώιος.

Συζητούν το θέμα: "Ο χιώτης Εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Δωρόθεος Πρώιος, η ζωή και το έργο του".

Ο Μητροπολίτης Δωρόθεος που απαγχονίστηκε στην Κωνσταντινούπολη είχε γεννηθεί στο χωριό Μυρμήγκι και είχε ζήσει τις πρώτες δεκαετίες της ζωής του στη Χίο. Ο κύριος Παντελής Πρώιος είναι όχι μόνο συγχωριανός του Δωρόθεου αλλά και με συγγενικούς δεσμούς.

Στη συζήτηση γίνεται αναφορά στη γέννησή του στο χωριό Μυρμήγκι, στις σπουδές του στη Σχολή της Χίου, στην Πάτμο, στην Πίζα, στη Φλωρεντία και στο Παρίσι. Επίσης, στη γνωριμία του με τον Κοραή και πολλούς άλλους εκπροσώπους του διαφωτισμού τον οποίο υποστήριζε και διέδιδε. Δίδαξε στη Χίο και στην Κωνσταντινούπολη.

Τα καθήκοντά του στη Σχολή του Κουρουτσεσμέ την οποία ουσιαστικά ίδρυσε και ανέδειξε.

Μητροπολίτης Φιλαδελφείας και στη συνέχεια Ανδριανουπόλεως με ξεχωριστό έργο και πάντα με την προώθηση των Ελληνικών Γραμμάτων. Συνελήφθη με διαταγή του Σουλτάνου με την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης και απηγχονίσθη την 3η Ιουνίου του 1821.

Καθήκον μας η απόδοση της πρέπουσας τιμής από όλους εμάς, τους συμπατριώτες του, και ιδίως από τους συγχωριανούς του.

Η εκπομπή επαναλαμβάνεται αύριο Πέμπτη 6 Μαΐου, στις 4  το απόγευμα στην τηλεόραση της «Αλήθειας».

Σχετικά Άρθρα