Με εκδηλώσεις σε Χίο και Ψαρά από 1 έως 9 Ιουλίου το 7ο φεστιβάλ «Μούσα Ελληνική»

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 20/06/2023 - 14:01

Από 1η έως 9 Ιουλίου ξεκινά το 7ο Φεστιβάλ "Μούσα Ελληνική" προσφέροντας πλειάδα εκδηλώσεων από καταξιωμένους καλλιτέχνες καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου οι συντελεστές προσκάλεσαν το κοινό να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε Χίο και Ψαρά.

Σε σχετικό δελτίο τύπου σημειώνεται:

«Το φετινό 7ο Φεστιβάλ "Μούσα Ελληνική Atmosphères 2023" στη Χίο μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε πώς η μουσική διαμορφώνει τα συμβάντα, τους τόπους μας, τα ερεθίσματα, τις εμπειρίες, την ταυτότητά, τις δικές μας «ατμόσφαιρες».

Εννέα ημέρες με πολυποίκιλες εκδηλώσεις οργανωμένες σε κύκλους, που έχουν να κάνουν με τη σύγχρονη μουσική, με την ελληνική διανόηση, με την εκπαίδευση και ενημέρωση σε θέματα μουσικής και τέχνης όλων των ηλικιακών ομάδων, με την υποστήριξη νέων δημιουργών, εκτελεστών σύγχρονης μουσικής και ερευνητών σε θέματα σχετικά με τον ελληνικό πολιτισμό (παλαιότερο και σύγχρονο), με την ελληνική λόγια, βυζαντινή και δημοφιλή μουσική.

Το 2023 είναι τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ούγγρου συνθέτη György Ligeti, κορυφαίας προσωπικότητας της μουσικής του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

Ο Ligeti, αρνούμενος να ταυτιστεί με κάποιο συγκεκριμένο μουσικό ρεύμα της εποχής του, δεν έπαψε να ανιχνεύει πρωτοποριακές τεχνοτροπίες δημιουργώντας τον δικό του «ατμοσφαιρικό» χώρο και χρόνο. Το εμβληματικό έργο του Ατμόσφαιρες για μεγάλη ορχήστρα έγινε ευρέως γνωστό μέσα από την επική ταινία 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος του Stanley Kubrick.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε έργα του György Ligeti, ενώ ο Χιώτης πιανίστας Κωνσταντίνος Δεστούνης θα διδάξει έργα του Ούγγρου συνθέτη σε νέους, για να τα παρουσιάσουν σε συναυλία μαζί με έργα των άλλων διάσημων Ούγγρων συνθετών Franz Liszt και Béla Bartók.

Η Καλλιμασιά, ένα από τα μεγαλύτερα και πολυπληθέστερα μαστιχοχώρια του νησιού, θα μετατραπεί για τρείς ημέρες σε Καλλιτεχνικό Πάρκο: Η αυλή του σχολείου, η πλατεία του χωριού, τα σοκάκια και οι γειτονιές, το Μοναστήρι της Πλακιδιώτισσας θα γεμίσουν με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Παραδοσιακά επαγγέλματα θα ζωντανέψουν στους δρόμους με τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου.

Παιδιά θα παίξουν μουσικό θέατρο με νέο έργο βασισμένο σε παραμύθι του Γιάννη Κολλιάρου στη ντοπιολαλιά. To Εργαστήρι Βυζαντινής θα ψάλει στο Μοναστήρι ύμνους παλαιούς και νέους που μόλις γράφτηκαν.

Στην παραλία της Λαγκάδας, κατά την Πανσέληνο του Κόκκινου Ελαφιού, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε συναυλία-βεγγέρα με φόντο την ανατολή του φεγγαριού και να τραγουδήσουμε μαζί αγαπημένα τραγούδια ελληνικά και ξένα με το συγκρότημα Φaretra Crystalina. Το Φεστιβάλ ξανοίγετε στο νησί και πέρα από αυτό, συνεργάζεται με το Φεστιβάλ της Π.Ε.Κ.Ε.Β. και εκείνο το Ψαρών, παρουσιάζει παραστάσεις και δραστηριότητες σε Χίο, Βροντάδο, Κάμπο, Καλλιμασιά, Λαγκάδα και Ψαρά.

Το Διεθνές Forum που θα φέρει στο νησί μας νέους συνθέτες, τα μουσικά και τα εικαστικά εργαστήρια στα Ψαρά, στη Χίο (Ομήρειο), στην κατασκήνωση της Π.Ε.Κ.Ε.Β. και στη Φιλαρμονική του Δήμου Χίου, τα masterclasses με τους προσκεκλημένους μουσικούς, οι διαλέξεις για τα θέματα σύγχρονης και λόγιας μουσικής, το θεατρικό εργαστήριο στην Καλλιμασιά, το θεατρικό πρόγραμμα της ΘΑΛίΑΣ για την ανθρώπινη επικοινωνία, το εργαστήρι ελληνικού τραγουδιού, οι αναθέσεις νέων έργων σε συνθέτες, συγγραφείς και εικαστικούς, οι συναυλίες, οι εκδηλώσεις, το πάρκο, το εργαστήρι βυζαντινής μουσικής, δίνουν την ευκαιρία σε όλους, μικρούς και μεγάλους, να συμμετέχουν στις δικές τους «Ατμόσφαιρες», να ωφεληθούν, να χαρούν και να συνδημιουργήσουν παρέα με εξέχοντες καλλιτέχνες και καθηγητές της εποχής μας. Στο 7ο Φεστιβάλ "Μούσα Εληνική" δεν είμαστε μόνο θεατές, αλλά και συν-δημιουργοί.

Το 7ο φεστιβάλ είναι το δικό μας φεστιβάλ».

7o_festival_moysa_elliniki_-_ekdiloseis_se_hio_kai_psara_apo_1_eos_9_ioylioy

Σχετικά Άρθρα