Με κομμένη την ανάσα... στο Περιβόλι

Τετ, 30/06/2021 - 11:00

Συνεχίζονται οι προβολές ταινιών από την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου στο Περιβόλι, στον Κάμπο.

Σήμερα στις 9 μ.μ. θα προβληθεί η κλασσική γαλλική ταινία «Με κομμένη την ανάσα», σε σενάριο σκηνοθεσία Ζαν Λυκ Γκοντάρ.

Θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Με κομμένη την ανάσα/ Α boutdeSouffle/ Βreathless

Σινεφίλ/ Γαλλική/ 1960/ 89’

Σκηνοθεσία - Σενάριο: Ζαν ΛυκΓκοντάρ

Πρωταγωνιστούν: Ζαν Πολ Μπελμοντό, Τζιν Σίμπεργκ

Ένας απατεώνας, ο Μισέλ, κλέβει ένα αμερικανικό αυτοκίνητο στη Μασσαλία, πυροβολεί και σκοτώνει κατά λάθος έναν αστυνομικό και καταφεύγει απελπισμένος και κυνηγημένος στο Παρίσι. Εκεί, συναντά μια πανέμορφη Αμερικανίδα, την Πατρίτσια,και ενώ ο Μισέλ καταζητείται από την αστυνομία, προσπαθεί να την κάνει να τον αγαπήσει και να το σκάσει μαζί του για την Ιταλία.

Πρόκειται για την εμβληματική, πρώτη ταινία μεγάλου μήκους τουΓκοντάρ στην οποία ο Μπελμοντό έκανε το ντεμπούτο του ως ηθοποιός, καιαποτελεί πρώιμο δείγμα του γαλλικού νέου κύματος. Μαζί με τα 400 χτυπήματα (LesQuatreCentsCoups) του Τρυφώ και το Χιροσίμα, αγάπη μου (Hiroshima, MonAmour), που γυρίστηκαν ένα χρόνο νωρίτερα,οι 3 αυτές ταινίες επέφεραν παγκόσμια αναγνώριση αυτού του νέου είδους κινηματογράφησης. Η ταινία αποτελεί έναν παιχνιδιάρικο, βαθιά υπαρξιακό ύμνο στην απόλυτη ελευθερία, ένα ρομαντικό και αναρχικό ποίημα, που απελευθέρωσε την αφηγηματική πλοκή από την μέχρι τότε πεπατημένη της μυθιστορηματικής, κλασικής αφήγησης και έθεσε της βάσεις για το μοντέρνο σινεμά της μετά Γκοντάρ εποχής.

Σχετικά Άρθρα