Χίος, Δευτέρα 20 Μαΐου

Με τη Γιάννα στην ΠΕΚΕΒ

Καλή αρχή και φέτος. Έναρξη σαιζόν για τα Πολιτιστικά και Αθλητικά Τμήματα.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 21/10/2018 - 06:41

 Με μια όμορφη γιορτή-χοροεσπερίδα, υποδέχτηκε φέτος την έναρξη των Πολιτιστικών και Αθλητικών Τμημάτων και Εργαστηρίων της η ΠΕΚΕΒ, το βράδυ του Σαββάτου 20 Οκτωβρίου 2018, στη μεγάλη Σάλα του Συλλόγου (στον όροφο πάνω από το Κινηματοθέατρο) με πολύ κόσμο, ζωντάνια και τη Γιάννα Φαφαλιού να προσθέτει στο ρυθμό και το κέφι της βραδιάς με την παρουσία τη φωνή και τα τραγούδια της. Μια επιπλέον ευχάριστη ''νότα'' έδωσε στην όμορφη βραδιά η Στέφανι Ζαννίκου (Χοροδιδάσκαλος της ΠΕΚΕΒ) που ξεκίνησε το χορό μαζί με τα κορίτσια της από το Τμήμα Ενηλίκων Παραδοσιακών Χορών όταν πλαισίωσαν τη Γιάννα τη στιγμή που τραγούδησε ''Η ζωή είναι ωραία'' (μια από τις πολλές πρόσφατες επιτυχίες της) κατά τον ίδιο τρόπο που χόρεψαν μαζί της όταν γυρίστηκε το βίντεο-κλιπ του Τραγουδιού στους Τρεις Μύλους.

                Η Πρόεδρος της ΠΕΚΕΒ, Μαρία Καστάνια, καλοσώρισε τα Πολιτιστικά και Αθλητικά Τμήματα και Εργαστήρια της Προοδευτικής Εκπολιτιστικής Κοινωνικής Ένωσης Βροντάδου για τη νέα αυτή δημιουργική σαιζόν, ευχαρίστησε τον κόσμο που προσήλθε με τόση χαρά στη συνεστίαση, τη Γιάννα Φαφαλιού που ομόρφυνε τη γιορτή, τον διάσημο Σεφ της Χίου Στέφανο Κόβα που πρόσφερε δωρεά τις υπηρεσίες του για τη δημιουργία του μενού, που προσφέρθηκε στους συνδαιτημόνες, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Τοπικού Διαμερίσματος του Βροντάδου, Μάρκο Κοσμά καθώς επίσης και τον Πρόεδρο του ΦΟΒ, Πολύδωρο Στείρο, που συμπλήρωσαν με την παρουσία τους την όμορφη ''Βρονταδουσιακή Οικογέννεια'' που γιόρτασε την έναρξη των φετινών δραστηριοτήτων στα Αθλητικά και Πολιτιστικά Τμήματα της ΠΕΚΕΒ.

                Η βραδιά συνεχίστηκε με χορό, τραγούδι και χαμόγελα στην πίστα και στα τραπέζια, ενώ η λαχειοφόρος αγορά με το έξυπνο και γεμάτο δώρο της, πρόσθεσε στο κέφι, αφού ο τυχερός θα μπορεί να καλεί πολλούς στο οικογενειακό τραπέζι του κάθε μέρα ή να τους καλέσει όλους μαζί τα Χριστούγεννα σε ένα γλέντι τρικούβερτο.

 

          Τα Πολιτιστικά και Αθλητικά Τμήματα και Εργαστήρια ΠΕΚΕΒ είναι τα εξής: 

Χορευτικά(παραδοσιακοί χοροί), Θεατρικό Εργαστήρι, Κοπτική-Ραπτική, Ζωγραφική, Πλέξιμο με βελόνες, Κολύμβηση, Υδατοσφαίριση (Πόλο), Ιστιοπλο'ί'α. 

                Στις εγκαταστάσεις της Ένωσης λειτουργούν επίσης                              

                               Μουσείο και Βιβλιοθήκη.                                               

 

Σχετικά Άρθρα

Η Ιστορία της φύσης της Χίου, όφελος στην ανάπτυξη του συνεδριακού-φυσιολατρικού τουρισμού
Κυρ, 19/05/2019 - 07:51

 Τη δημιουργία ενός συνεργατικού μηχανισμού (Πανεπιστήμιο, Δήμος, Περιφέρεια, φορείς, ιδιώτες) που οι ''συστάδες'' του θα συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους με στόχο την προστασία περιοχών που φιλοξενούν σπάνια φυτά και έντομα (γιατί η Χίος έχει τέτοιες περιοχές), αλλά και τη διοργάνωση στη Χίο παγκοσμίου συνεδρίου χλωρίδας και πανίδας που θα επαναλαμβάνεται κάθε 3 με 5 έτη για την ενδυνάμωση του συνεδριακού-φυσιολατρικού τουρισμού (πράγμα που μπορεί να το στηρίξει η Χίος), πρότεινε στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του, που ανέδειξε τις ομορφιές και τις ωφέλειες της φύσης, μαζί με τους σπάνιους βιότοπους-''θησαυρούς'' του νησιού μας που η προστασία και διατήρησή τους αναζωογονεί την ισορροπία του οικοσυστήματος, ο Άγγλος φυσιολάτρης Mike Taylor, που έλαβε την επίσημη τιμητική διάκριση του Δήμου Χίου, για την εικοσιπενταετή και πλέον προσφορά του στη μελέτη, την ανάδειξη και την προστασία (με γνωστές και χειροπιαστές δράσεις του) της χλωρίδας και της πανίδας της Χίου. 

Η εκδήλωση κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η βράβευση, έγινε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο το Σάββατο 18 Μαϊου 2019 στις 7μ.μ. και πλαισιώθηκε από την εξαιρετικού ενδιαφέροντος ομιλία του Άγγλου φυσιολάτρη Mike Taylor με θέμα ''Η Ιστορία της φύσης της Χίου, φυτολογικές μελέτες, οικοτουρισμός και προστασία βιοτόπων''. Την ομιλία και την εκδήλωση υποστήριξε με την προβολή οπτικοακουστικού υλικού, η ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Aegean Greeners, μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτρια Άννα Κοτρίκλα και τον Γρηγόρη Παπαμικρούλη.

            Η αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, ήταν κατάμεστη, γιατί ο Mike Taylor είναι γνωστός στη Χίο (για την ευεργετική δράση και τις μελέτες του) από το 1992 που επισκέφθηκε (κατά τύχη) τη Χίο και την ''ερωτεύτηκε'', ανακαλύπτοντας τους μοναδικούς φυσικούς ''θησαυρούς'' της. Το 1994 (με τη συνταξιοδότησή του) εγκαταστάθηκε μόνιμα στο νησί μας με τη σύζυγό του. Από τότε έχει δραστηριοποιηθεί έντονα στο πεδίο της έρευνας (στην εντομολογία και τη φυτολογία) και σε διάφορες συλλογικές ενέργειες (μαζί με φίλους του, όπως ο Γιώργος Μισετζής, ο Θεόδωρος Χαβιάρας και ο Παντελής Σαλιάρης...) για την ανάδειξη και την προστασία των μοναδικών φυσικών βιοτόπων του νησιού, τη μελέτη και την ανάδειξη (στα συνέδρια που διοργανώθηκαν) των ποικιλιών της Χιώτικης Ορχιδέας...και έχει συμβάλει θετικά στην ευαισθητοποίηση του κοινού για το φυσικό περιβάλλον, με τη δημοσίευση μελετών και κειμμένων του στο περιοδικό ''Πελληναίον'' και στην εφημερίδα ''Αλήθεια'' κυρίως, ενώ παρουσίασε αρκετές εκπομπές σχετικές με τη Χιακή φύση στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.

            Ο Mike Taylor τόνισε στην ομιλία του στο Ομήρειο το Σαββάτο, ότι η Χίος έχει ένα τεράστιο δυναμικό βιοποικιλότητας εξαιτίας του μεγέθους της, της θέσης της, της γεωλογίας, της τοπογραφίας και του σχετικά χαμηλού ποσοστού καλλιεργήσιμης γης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις μη καλλιεργούμενων, φυσικών βιοτόπων. Η καταστροφή και η μεγάλη μείωση του πληθυσμού το 19ο αιώνα και η κυριαρχία της ναυτιλίας και του εμπορίου έναντι της γεωργίας διατηρησαν την κατάσταση αυτή τα επόμενα χρόνια. Συμπλήρωσε λοιπόν ότι είναι απαραίτητο να προστατευτούν σημαντικές περιοχές της άγριας φύσης στη Χίο που έχουν διατηρηθεί μέχρι τις μέρες μας, όπως τα Κάτω Φανά, ο Μάναγρος και το Έλος στο Μάρμαρο και ότι πρέπει ταυτόχρονα να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό ''μωσαϊκό'' καταφυγίων στη Χίο, όπως το πρώτο Ελληνικό καταφύγιο Λιβελούλας στα Αρμόλια, που ο ίδιος πρωτοστάτησε για την ίδρυσή του.

            Ο Μike Taylor, όλα αυτά τα χρόνια που ζει στο νησί μας, έχει φέρει στη Χίο πολλούς επιστήμονες και πολλούς ανθρώπους σχετικούς με τον τουρισμό στη Χίο και έχει καλλιεργήσει συνεργασίες με το Μουσείο του Λίβερπουλ, τη Βρετανική Αραχνολογική Εταιρία, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πολλούς Χιώτες επιχειρηματίες του Λονδίνου. Έχει πραγματοποιήσει μελέτες στην εντομολογία για μύγες, πεταλούδες, πεταλουδάκια, λιβελούλες, ακρίδες και γρύλους, ενώ έχει εκπονήσει και πολλές βοτανολογικές μελέτες (μεταξύ αυτών και της ορχιδέας). Έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Εντομολογικής Εταιρίας του Μάντσεστερ σε ηλικία 25 ετών και έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία διεθνώς για τις μελέτες και τη δράση του.

            Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του Άγγλου φυσιολάτρη Μike Taylor, ο Δημήτρης Μελαχροινούδης ζήτησε το λόγο, ανέβηκε στο βήμα και με την ευκαιρία της εκδήλωσης δήλωσε τη διαμαρτυρία του για την καταστροφή του περιβάλλοντος της Χίου που χρειάζεται προστασία όπως τόνισε. Συμπλήρωσε δε, ότι στη Χίο υπάρχουν πολλά αιωνόβια δέντρα που πρέπει να επισημανθούν, να αναδειχθούν και να προστατευθούν καταλλήλως.

            Τέλος εκ' μέρους του Δήμου Χίου, ο Κώστας Καρατζάς, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, απέδωσε στον Άγγλο φυσιολάτρη Mike Taylor, την Τιμητική Διάκριση του Δήμου Χίου και την αναμνηστική πλακέτα...και τόνισε ότι η Δημοτική αρχή είναι σύμφωνη με τις σκέψεις και τις προτάσεις του Μike Taylor και πιστεύει στις θετικές και ωφέλιμες προοπτικές που έχει η προστασία και η ανάδειξη των φυσικών βιοτόπων και ο συνεδριακός-φυσιολατρικός τουρισμός.

            Ο Μike Taylor με τη σειρά του, ευχαρίστησε το Δήμο Χίου και ιδιαίτερα το Δήμαρχο Μανώλη Βουρνού για την τιμητική διάκριση. Επίσης ακόμη ευχαρίστησε, την υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων Δήμου Χίου Ουρανία Τώρα που σχεδίασε και υλοποίησε, μαζί με την καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας Μέλη Τσακού-Βυζανιάρη (γιατί οι ομιλίες ήταν στα αγγλικά και υπήρξε μετάφραση) την εκδήλωση του Σαββάτου. Στις ευχαριστίες ο Mike Taylor συμπεριέλαβε την τεχνολόγο δασοπονίας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου Αντωνία Αγκά και την Ευαγγελία Γεραζούνη απο το Δήμο Χίου για τη συμβολή τους...και τέλος ευχαρίστησε την ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Aegean Greeners με την υπεύθυνη καθηγήτρια Άννα Κοτρίκλα και το Γρηγόρη Παπαμικρούλη για την πλαισίωση της εκδήλωσης και το βίντεο που προβλήθηκε.

             Ο Άγγλος φυσιολάτρης Mike Taylor έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι, η επικοινωνία με τη φύση αποκαθιστά την ψυχική διάθεση και το πνεύμα.

Δημήτρης Ζαφείρης