Μέσα στο 2025 έργο ανάδειξης του Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου στο Δημοτικό Κήπο Χίου

ΤΕΘΗΚΕ ΩΣ ΟΡΟΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΧΙΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ
Δείτε τις ΦωτογραφίεςΑκούστε το ηχιτικό
Πέμ, 30/05/2024 - 14:41
Ηχητικό απόσπασμα: 

Η ανάδειξη του Ναού του Αγίου Βασίλειου  περιλαμβάνεται στο έργο ανάπλασης του δημοτικού κήπου, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου να προετοιμάζει τη διαδικασία ανάθεσης της μελέτης αποσκοπώντας το έργο να εκτελεστεί μέσα στο 2025, όπως ανέφερε σε συνέντευξή της στο Ράδιο ΑΛΗΘΕΙΑ η προϊσταμένη της Εφορείας, Όλγα Βάσση.

Πρόκειται για κτητορική εκκλησία (Πετροκοκκίνου) του 16ου αιώνα, του τύπου δυτικών εκκλησιών του ρωμαιοκαθολικού δόγματος (κατασκευάστηκε επί Γενουατοκρατίας) και για ένα διάστημα, επί  Οθωμανικής σκλαβιάς, λειτούργησε ως Μητρόπολη Χίου.

Η εφορεία αρχαιοτήτων Χίου, είπε η κα Βάσση, όταν τέθηκε το ζήτημα των έργων στον κήπο, έθεσε ως όρο την ανάδειξη του ναού, όρος που εγκρίθηκε και από  το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο, εκτιμώντας ότι είναι ένα πολύ σημαντικό για την ιστορία του νησιού μνημείο.

Στο πλαίσιο της εκπόνησης της μελέτης, που θα υποδείξει τι ακριβώς θα γίνει, όπως και το κόστος της παρέμβασης (το οποίο η κα Βάσση εκτιμά ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλό), ήδη η τοπική αρχαιολογική υπηρεσία λαμβάνει προσφορές από μελετητές με την προϊσταμένη να εκτιμά ότι ο χρόνος για την ολοκλήρωση της μελέτης θα είναι της τάξεως των 3 - 4 μηνών, ώστε με αυτεπιστασία μέσα στο 2025 να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το έργο.

Στο συγκεκριμένο χώρο, που σήμερα ο περιπατητής βλέπει απλώς ερείπια, έχουν βρεθεί και τάφοι, ενώ στο εσωτερικό βρέθηκε, αφαιρέθηκε και μεταφέρθηκε στο μουσείο η πλάκα από το επιτύμβιο μνημείο του Δούκα Πετροκόκκινου.

Σύμφωνα με την κα Βάσση στις εργασίες που θα προγραμματιστούν θα περιλαμβάνεται  καθαρισμός αλλά και έρευνες σε μικρά βάθη, αφού σε προηγούμενες που έγιναν βρέθηκε και το δάπεδο του ναού, το οποίο βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από το σημείο που οικοδομήθηκαν τα χρόνια που ακολούθησαν τα κτίρια στο κέντρο της πόλης.

Σχετικά Άρθρα