Μέσω της Περιφέρειας η χρηματοδότηση για τη μελέτη της Μονής Μουνδών

"Χρηματοδοτήσεις υπάρχουν, χρειάζεται προσπάθεια για να ωριμάσουν τα έργα", απαντά η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων αναφορικά με την αποκατάσταση Βυζαντινών εκκλησιών
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 23/09/2021 - 14:28

Σε τροχιά ωρίμανσης για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που τουλάχιστον στην τρέχουσα περίοδο είναι πολλά, βρίσκονται τα έργα που πρέπει να γίνουν σε βυζαντινές εκκλησίες και Μονές της Χίου, ανάμεσά τους και η Μονή Μουνδών,  θέμα που πρόσφατα ανέδειξε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης.

«Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι «στέργε τα παρόντα ζήτει τα βελτίω, δηλαδή κάνουμε ότι καλύτερο έτσι όπως είμαστε αλλά θέλουμε και τα καλύτερα», ανέφερε σε συνέντευξή της στο Ράδιο «Αλήθεια» η  Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, Όλγα Βάσση, υπεραμυνόμενη του έργου που παράγουν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία της, για την διάσωση και ανάδειξη των μνημείων.

Ειδικότερα και όσον αφορά τη Μονή Μουνδών σημείωσε ότι έχει επιδείξει ενδιαφέρον ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι θα εξασφαλιστεί ποσό 80.000 ευρώ για τη μελέτη αποκατάστασης.

Επίσης για την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Αργέντη στον παλιό Καταρράκτη, σε συνεργασία με ιδιώτη, η Εφορεία Αρχαιοτήτων έκανε μελέτη (αρχιτεκτονική και στατική και γεωτεχνική) η οποία αναμένει έγκριση από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης, με την η κα Βάσση να δηλώνει βέβαιη  ότι αυτό θα είναι ένα από τα επόμενα έργα της Εφορείας.

Το ίδιο είπε και για το εκκλησάκι του  Αγ. Γεωργίου στα Πραστιά,  για το οποίο έχει γίνει μελέτη με χρηματοδότηση από την κα Προκοπίου.

Σχετικά Άρθρα