Μνήμη Μικρασίας στην Αγία Φωτεινή Σμύρνης

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 23/09/2023 - 21:32

Η μνήμη Μικρασίας δεν εξαντλείται μόνο στη Χίο και τις νέες πατρίδες.

Μεταφέρεται και «καρσί» μεταφέρονταν πάντα και σε δίσεκτους καιρούς, γίνεται και σήμερα, που στην μάνα Σμύρνη ανάβει ξανά η λαμπάδα της Ιεράς Μητροπόλεως της ιστορικής αυτής πόλης.

Αυτό μετουσιώνεται σε πράξη κάθε χρόνο από τον Μικρασιατικό Φάρο, που διοργανώνει μνημόσυνο, στην θύμηση αυτών που έφυγαν, αυτών που μόχθησαν, αυτών που κάρπισαν την γη της Ιωνίας.

Αυτό τελέστηκε, παρουσία δεκάδων προσκυνητών από την Χίο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, Ιερέων της τοπικής Μητροπόλεως και του πατ. Γιάννη Μπογή, Ιερέα της Παναγίας Τουρλωτής και μέλους του Δ.Σ. του Φάρου.

Η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής γέμισε ασφυκτικά και μετά την τέλεση του Μνημοσύνου, ο Μητροπολίτης Σμύρνης καλωσόρισε τους προσκυνητές, ζητώντας τους να μεταφέρουν τους αδελφικούς του χαιρετισμούς στον Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο, που συνδράμει πάντα την Μητρόπολη Σμύρνης σε ότι του ζητηθεί.

Ο κ. Βαρθολομαίος, που ποιμαίνει επί 7 έτη το Ορθόδοξο Χριστιανικό πλήρωμα, πολλών εθνοτήτων της Τουρκικής μεγαλούπολης, εξήρε την σημασία της μνήμης, και χαρακτήρισε την Ιωνία και τον πολιτισμό της άσβεστο φάρο.

Με την ευκαιρία ευχαρίστησε την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για την παραχώρηση της Εκκλησίας του πρώην Μοναστηριού της Παναγίας, Santa Maria  στην Ορθόδοξη Εκκλησία για να μπορεί να τελεί τις λειτουργίες της σε μεγαλύτερο χώρο.

Η εκκλησία αυτή κτίσμα του 17ου αιώνα, με Μουσειακή αξία μετονομάστηκε σε Εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου και σύντομα θα τελούνται σε αυτήν οι Θείες Λειτουργίες στην Σμύρνη, εκτός της Εκκλησίας της Αγίας Φωτεινής.

Τέλος συνεχάρη την Πρόεδρο του Φάρου Γεωργία Χούλη και τα μέλη του Δ.Σ. του Χιωτο Μικρασιατικού Σωματείου, που τιμούν δια της ετησίας αυτής εκδηλώσεως την μνήμη των προγόνων τους.

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Σμύρνης, Τουρκικά Santa Maria Katolik Kilisesi  βρίσκεται στην παλιά Φράγκικη γειτονιά της συνοικίας Κονάκι.

 

Κατασκευάστηκε από τους Φραγκισκανούς που ήταν εγκατεστημένοι στη Σμύρνη αφιερωμένη στην Παναγία με την ονομασία Santa Maria και λειτούργησε το 1698.

Στις 6 Απριλίου 2023, ο Πάπας Φραγκίσκος, ανταποκρινόμενος σε αίτημα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου παραχώρησε το ναό στην Ορθόδοξη Εκκλησία για την εξυπηρέτηση των λατρευτικών, πνευματικών και εκκλησιαστικών αναγκών της Ιεράς Μητροπόλεως Σμύρνης.

 

mnimi_mikrasias_stin_agia_foteini_smyrnis

Ο ναός της Santa Maria στην Σμύρνη

Σχετικά Άρθρα