Μπάμπης Κοιλιάρης: 13+1 Μολύβια γράφουν ιστορίες.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πέμ, 13/07/2023 - 22:00

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Ο τίτλος του βιβλίου του Μπάμπη Κοιλιάρη 13+1 Μολύβια γράφουν ιστορίες σαφώς και δεν προετοιμάζει τον αναγνώστη γι αυτό που θα συναντήσει…

Και τι θα συναντήσει;

Την ιστορία της Χίου και κατ επέκταση όλης  της ανθρωπότητας από τους προιστορικούς χρόνους έως το παρόν και …το μέλλον.

13+1, δηλαδή 14 ιστορίες, αφηγήματα, μυθοπλασία και πραγματικότητα, όπου ο συγγραφέας μας- ο Μπάμπης Κοιλιάρης-, με φαντασία και ιστορική γνώση ξαναζωντανεύει, προβάλλει ιστορικά, λαογραφικά και κοινωνικά γεγονότα ενώ συγχρόνως προσφερει στον αναγνώστη , αφορμές για σχετική περίσκεψη , συνειρμικούς συσχετισμούς και αναλύσεις πάνω στα όσα και σήμερα τεκταίνοντσι ή κυοφορούνται στη γη από αυτούς που την επιβουλεύονται.

Πάμε από την αρχή και την πρώτη ιστορία;

«Οι Γάλακτοι και οι Μέλαινοι»… ο τίτλος της κι οι πρώτοι κάτοικοι του πλανήτη γή κάνουν την εμφάνιση τους … Αρχίζει η οργάνωση κοινοτήτων στα σπήλαια, φωτιά το δώρο του ημίθεου Ηρακλή κι  οι πρώτες καλλιέργειες με τον λευκό χρυσό της γης, το νερό.

Ύστερα θα έρθει ο Πολιτισμός, το μεγαλείο του κλασσικού Ελληνικού Πολιτισμού, <Μεθυσμένα λουλούδια>, <Το μαγικό σφυρί> τα δύο αριστοτεχνικά γραμμένα διηγήματα-ιστορίες με το δεύτερο <Το μαγικό σφυρί> να θυμίζει στους αναγνώστες το μεγαλείο του αρχαίου Χιώτικου Πολιτισμού όταν στο νησί ανθούσαν οι τέχνες και δη η γλυπτική. Γνωστό ότι από τον 7ο π.Χ αιώνα στη Χίο λειτουργούσε σχολή γλυπτικής με μαθητές από πολλές πόλεις της αρχαίας Ελλάδας.

Οι αιώνες περνούν και γυρίζοντας τις σελίδες της ιστορίας και… του βιβλίου μία στάση στο μοιραίο για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας έτος 1922,και τους απογόνους των Ιώνων κλπ που ζούσαν σε αυτή τη γή 25 περίπου αιώνες.

<Βιογραφία ενός πρόσφυγα>ο τίτλος της  ιστορίας του παππού του συγγραφέα στην σελίδα 48. Βιωματικό διήγημα, η αληθινή ιστορία ενός πρόσφυγα από την Αλάτσασα των παραλίων της Μικράς Ασίας που θα καταλήξει πρόσφυγας στη Χίο. Μία αντικειμενική και συνάμα ανθρωπιστική άποψη του συγγραφέα για το προσφυγικό του ’22 και τους πρόσφυγες που ζούσαν στην Ελλάδα με τη νοσταλγία της επιστροφής στα ιερά τους χώματα, επιστροφή που δεν  πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Ολιγοσέλιδη ιστορία, -αυτή της ζωής του πρόσφυγα παππού του Μπάμπη Κοιλιάρη-, γραμμένη από τον συγγραφέα  με διηγηματική αρτιότητα και συνδεδεμένη αρμονικά με την αφηγηματική ικανότητα του, όπου εικονίζει με παραστατικότητα την ψυχική και συναισθηματική αλλοτροίωση των ανθρώπων κάτω από αυταρχικά καθεστώτα, τον βίαιο εκπατρισμό και τις πολεμικές αγριότητες καθώς και τα αποτελέσματα τους.

«Τρείς λαλούν και δύο χορεύουν» σ.54, «Η τσικουδού» σ. 69, «Η πρώτη βροχή» σ. 78, «Οι καβαλάρηδες των μαρμάρων» - βιωματικό-σ. 82, «Σα Μεγάλη Παρασκευή» σ. 89, σειρά αξιόλογων ιστοριών κοινωνικού - λαογραφικού περιεχομένου μιας εποχής τόσο κοντινής και ταυτόχρονα τόσο ξένης για εμάς τους νεοέλληνες.Πρακτικές, ήθη κι έθιμα, η αγροτιά μας τον 19ο και τον 20ο αιώνα.

Δύο μικρά αριστουργήματα στο είδος του διηγήματος τα:

«Παγκόσμια Συνομωσία» σ. 99 και: «Οι πρόσφυγες του νερού» σ. 107. Ναι, «Οι πρόσφυγες του νερού», η ιστορία που «κλείνει» το βιβλίο κι ο συγγραφέας χαρακτηρίζει φανταστική ιστορία μόνο που δεν είναι…

Παγκόσμια τάξη πραγμάτων, εκμετάλλευση του πλούτου της γης από λίγους, κάπου στο μέλλον κι έναν αιώνα μετά το σκοτεινό σήμερα μετά τον πόλεμο του νερού οι πρόσφυγες του νερού από το Αιγαίο αναζητούν τα Χριστούγεννα του 2113 μία νέα πατρίδα στις προγονικές εστίες της αρχαίας τους φυλής κάπου στη Βοιωτία.

Ευφυές «κλείσιμο» της σειράς διηγημάτων ή ιστοριών του βιβλίου από τον συγγραφέα του κι όπως ήδη ανέφερα στην αρχή της κριτικής μου το βιβλίο αιφνιδιάζει με το περιεχόμενο του και τα υψηλής ποιότητας νοήματα - μηνύματα του και δεν πρόκειται για ένα νοσταλγικού χαρακτήρα βιβλίο ηθογραφίας.

«13+1 Μολύβια γράφουν ιστορίες».

Με ακρίβεια αποδίδονται η θυμοσοφία και τελικά η αθωότητα των ηρώων των ιστοριών κι ο συγγραφέας επιμένει και σε λεπτομερειακές περιγραφές συνηθισμένων καθημερινών περιστατικών αρχαίων και πιο σύγχρονων χρόνων χωρίς να κουράζει.

Η γραφή του συγγραφέα δίνει και το μέτρο της συγγραφικής του ευστοχίας , καθώς μεταφέρει με πειστικότητα ονειρικές προεκτάσεις της διήγησης, εκφυγές κι αναπολήσεις, ακόμη και κάποιες ψευδαισθήσεις που ασκούν σημαντική επίδραση στις συμπεριφορές των ηρώων του αναδύοντας την λεπταίσθητη αντίληψη του για τη ζωή.

Φιλοσοφικό, στοχαστικό, λυρικό το βιβλίο αυτό, 14 ιστορίες με χρόνο δράσης από την εποχή της προιστορίας έως το μέλλον. Μέλλον ή τέλος του πλανήτη γή;

Μπάμπης Κοιλιάρης 13+1 Μολύβια γράφουν ιστορίες.

Εκδόσεις Άλφα πί./ alfapibooks.gr.

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Σχετικά Άρθρα