Χίος, Δευτέρα 18 Νοεμβρίου

Μπορούν τα θαλάσσια απορρίμματα να αποτελέσουν παρελθόν.

Παρ, 12/07/2019 - 18:41

Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» συνεχίζει ενεργά με δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας της Χίου σχετικά με τα θαλάσσια απορρίμματα.

Στα πλαίσια του συγχρηματοδοτούμενου έργου “MELTEMI,” το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» θα προβεί σε ακόμη μία δράση με στόχο την ενημέρωση, τη δικτύωση, καθώς και την εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων μερών, έχοντας ως σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας γύρω από το μείζον θέμα των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), και το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, εταίροι του προγράμματος MELTEMI, έχουν προγραμματίσει το δεύτερο Blue Café, για την Τετάρτη 17 Ιουλίου και ώρα 10:30 π.μ, στο Καφέ «Πυξίδα» (Book Café).

Το Blue Café είναι μια ενημερωτική εκδήλωση όπου επιστήμονες και εμπειρογνώμονες περιβαλλοντικών θεμάτων θα παρουσιάσουν τρόπους μείωσης των απορριμμάτων στις θάλασσες καθώς και μέσα μεγαλύτερης εξοικείωσης των πολιτών με την ανακύκλωση. Σκοπός των διοργανωτών μέσω της συνάντησης αυτής είναι να συνταχθεί όλη η κοινωνία της Χίου στο πλευρό της πρώτης συστηματικής και συλλογικής προσπάθειας που κατέβαλε ποτέ ελληνική περιοχή στη λήψη μέτρων για τη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Όλοι οι φορείς του προγράμματος λοιπόν σας προσκαλούν να παρευρεθείτε και να συζητήσετε για το μείζον αυτό θέμα, πίνοντας τον καφέ σας!

 

Λίγα λόγια για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «MELTEMI»

Το έργο χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και ανήκει στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας ‘Interreg Balkan-Mediterranean.’ Στο MELTEMI, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, συμμετέχουν οκτώ εταίροι από τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, και την Κύπρο. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχει και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης. Το έργο MELTEMI έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην προστασία των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Προς αυτήν την κατεύθυνση και μέσω των δράσεων του έργου, στόχος είναι να συνταχθεί όλη η κοινωνία της Χίου, ώστε τα θαλάσσια απορρίμματα να αποτελέσουν παρελθόν.

 

Σχετικά Άρθρα

Με αφορμή το βιβλίο του Δημήτρη Φρεζούλη ''Σινεμά της Χίου''
Κυρ, 17/11/2019 - 08:38

  Μια υπέροχη βραδιά μνήμης, για το Σινεμά της Βιβλιοθήκης και τον αείμνηστο  και κοσμαγάπητο Αλέκο Καλαμπόκη, που διετέλεσε Διευθυντής της Βιβλιοθήκης ''Κοραή'' και χειριστής της κινηματογραφικής μηχανής προβολής και ''ψυχή'' του χώρου από το 1940 μέχρι το 1977, πραγματοποιήθηκε στο αναγνωστήριο της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου ''Κοραής'', το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 στις 7μ.μ. με αφορμή το ολοζώντανο βιβλίο του Δημοσιογράφου Δημήτρη Φρεζούλη ''Σινεμά της Χίου''-Από το χθες στο σήμερα...που περιγράφει σαν κινηματογραφική ταινία...πρόσωπα και πράγματα των κινηματογράφων του νησιού μας, που πολύ συνδέθηκαν με τη ζωή και την κοινωνία της Χίου των περασμένων δεκαετιών.

 Ο Παναγιώτης Καλαμπόκης, υιός του αειμνήστου και τιμωμένου της βραδιάς Αλέκου Καλαμπόκη, ο γνωστός και αγαπητός μας Διευθυντής της Εμπορικής Τράπεζας Χίου επί σειρά ετών, ο πάντα... Πρόσκοπος, φανερά συγκινημένος καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, ευχαρίστησε τις Εκδόσεις '' Άλφα Πι '' και τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου ''Κοραής για τη διοργάνωση, καθώς και όλους τους συντελεστές του αφιερώματος και τον Δημήτρη Φρεζούλη, ο οποίος είχε ήδη φροντίσει να καταγράψει προ ετών σε τηλεοπτική συνέντευξη στην  ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV τις προσωπικές αναμνήσεις ''ντοκουμέντα'' του Παναγιώτη Καλαμπόκη, από εκείνη την τόσο όμορφη και ρομαντική όσο και δύσκολη εποχή...που ο πατέρας του σαν μηχανικός προβολής, διαπαιδαγωγούσε και διασκέδαζε τη μαθητιώσα νεολαία της Χίου που δε θα τον ξεχάσει ποτέ. Η εν λόγω συνέντευξη προβλήθηκε το Σάββατο στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης...όπως τότε που παίζονταν στο χώρο αυτό ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικές ταινίες τις εποχής καθώς επίσης και κωμωδίες και περιπέτειες για όλη την οικογένεια, με εισιτήριο πάντα συμβολικό. Η χαρά και η ωφέλεια που πρόσφεραν όλα αυτά στα παιδιά και τη νεολαία της Χίου είναι απροσμέτρητες.

 Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα, μαζί με την ιστορία των κεντρικών κινηματογράφων του νησιού μας ''Ρεξ'', ''Αστήρ'', ''Διάννα'' και ''Ακροπόλ''...έως και το σύγχρονό μας Θερινό ''Σινέ-Κήπος'', στο βιβλίο του Δημήτρη Φρεζούλη ''Σινεμά της Χίου''-Από το χθες στο σήμερα...που όπως είπε η Διευθύντρια της Δ.Κ.Ι. Βιβλιοθήκης Χίου ''Κοραής'' Άννα Χαζίρη στον πρόλογο της βραδιάς...θα παραμείνει αιώνιο ντοκουμέντο για τη ζωή και τις πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες της Χίου.

Αναφερόμενη στον αείμνηστο Αλέκο Καλαμπόκη, στη ζωή και το έργο του, ανέγνωσε στο κοινό μια εξαιρετικά χαρακτηριστική δική του φράση που δείχνει τη συναίσθηση της ευθύνης που είχε και το ολοκληρωτικό δόσιμό του στην εργασία αυτή που την άσκησε ως λειτούργημα. ''Τούτη 'δω η Βιβλιοθήκη είναι χώρος ιερός, χώρος προσφοράς σε γενιές και γενιές ανθρώπων...γιαυτό και εγώ την αγάπησα και την έκαμα δεύτερο σπίτι μου...δεν έχω ούτε ώρες, ούτε μέρες δουλειάς.'' Παρόλες τις αντίξοες συνθήκες της εποχής, το λιγοστό προσωπικό της Βιβλιοθήκης και τα λιγοστά τεχνικά μέσα, ο Αλέκος Καλαμπόκης, όπως υπογράμμισε η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Άννα Χαζίρη, κατάφερε να πραγματοποιήσει την ταξινόμηση της δωρεάς του Αλέξανδρου Παχνού Βουλευτή της Χίου-που αποτελείται από δύο χιλιάδες τόμους βιβλίων, την οργάνωση της Βιβλιοθήκης του Γεωργίου Θεοτοκά, δημιούργησε ευρετήριο χειρογράφων, συνέβαλε στην τακτοποίηση του Μουσείου Αργέντη, δημιούργησε ο ίδιος το Δανειστικό Τμήμα αντιλαμβανόμενος τις ανάγκες των νέων της εποχής, δημιούργησε Τμήμα συντήρησης και...κουβαλούσε ο ίδιος μαζί με το Στέφανο Καββάδα, που διετέλεσε κι εκείνος Διευθυντής...τα βαριά τραπέζια και τα καθίσματα, για τη διαμόρφωση του χώρου του αναγνωστηρίου της βιβλιοθήκης, σε σινεμά, κάθε Τετάρτη. 

Εξαίρετος οικογενειάρχης και άνθρωπος, που ήρθε με τους γονείς του στη Χίο από την Ανατολική Θράκη, με το 2ο διωγμό των Ελλήνων το 1922. Πολέμησε στον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο στο Αλβανικό Μέτωπο, σπούδασε Βιβλιοθηκονομία στην Εθνική Βιβλιοθήκη, παντρεύτηκε τη Μαρία Ψαλτάκη και απέκτησε δύο παιδιά, τον Παναγιώτη και τη Ματρώνα. Η ανάμνησή του έχει μείνει ολοζώντανη μέχρι τις μέρες μας.

 Η Διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου ''Κοραής'' Άννα Χαζίρη και ο Πρόεδρος της Κώστας Μερούσης, καθώς και το προσωπικό της Βιβλιοθήκης, δήλωσαν ιδιαίτερα ευτυχείς που ανάμεσα στις πολύ ουσιαστικές και ιδιαίτερες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια στο αναγνωστήριο, συμπεριλαμβάνεται και αυτή η αφιερωματική βραδιά στο Σινεμά της Βιβλιοθήκης και στον αείμνηστο Αλέκο Καλαμπόκη. Πρόσθεσαν ακόμη ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, που μέσα από το βιβλίο του Δημήτρη Φρεζούλη ''Σινεμά της Χίου''-Από το χθες στο σήμερα...αξιοποιήθηκαν όλες οι πηγές από τοπικές εφημερίδες, περιοδικά και συγγράμματα που διαθέτει η Βιβλιοθήκη ''Κοραή''. 

 Ο Δημήτρης Φρεζούλης μιλώντας για το βιβλίο του, τόνισε πόσο χαρούμενος είναι που βλέπει ότι αυτό έχει εξαιρετικά ενθουσιώδη ανταπόκριση από το κοινό...'' ίσως επειδή έχει τόσους πολλούς και οικείους μας πρωταγωνιστές ''...και γιαυτό όλοι βρίσκουν κάποιο σημείο αναφοράς που τους ενδιαφέρει. 

 Στην εκδήλωση του Σαββάτου στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης, σαν κινηματογραφική ταινία πέρασαν μπροστά από το κοινό, όλοι εκείνοι οι πολυαγαπημένοι και αξέχαστοι μηχανικοί προβολής των ιστορικών κινηματογράφων της Χίου...οι αδελφοί Μιχάλης και Πέτρος Δημόπουλος, ο Παντελής Χαρίτος, ο Παντελής Παντελίδης, ο Κώστας Χιονάς, ο Παντελής Σακαλόπουλος, ο Δημήτρης Ματσάγκος, ο Κώστας Σταματουλάκης, ο Γιάννης Κολύβας, ο Διονύσης Δελέγκος, ο Νίκος Καρασούλης και ο Παναγιώτης Λούρος...

 Την γενική παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Φρεζούλη ''Σινεμά της Χίου''-Από το χθες στο σήμερα...που δίνει με τα πιο ζωντανά χρώματα το κλίμα της κοινωνικής ζωής της Χίου σε όλες τις μεταπολεμικές δεκαετίες με επίκεντρο το σινεμά, απέδωσε ο Φιλόλογος Γιάννης Κουγιούλης, με πολύ χαρακτηριστικές και ουσιώδεις αναφορές.

 Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν οι Εκπαιδευτικοί Κατερίνα Χαιρέτη και Μιχάλης Ανεζίρης, που κράτησαν έντονο το ενδιαφέρον του κοινού και έδωσαν κέφι στους παρευρισκομένους που γέμισαν απ' άκρη σ' άκρη την αίθουσα μέχρι το τέλος της βραδιάς, με τα πολύ γλαφυρά και ευχάριστα κεφάλαια του βιβλίου που διάλεξαν, τα οποία αναφέρονταν σε περιστατικά και ανακοινώσεις που στις μέρες μας μπορεί να μας φαίνονται αστεία...όπως ο ''τεχνητός αήρ'' που διέθετε ο κινηματογράφος για την άνεση των θεατών...και οι αρρένων ξέχωρες...και θηλέων ξέχωρες επίσης...προβολές της ταινίας...''Η ανατομία του ανθρωπίνου σώματος'' ...όμως...τότε αυτά τα πράγματα όλοι τα θεωρούσαν σημαντικά και σπουδαία!...

Μία ωραία και καλοστεκούμενη κυρία από το κοινό της εκδήλωσης του Σαββάτου που ήταν μαθήτρια το 1945, διηγήθηκε στο ακροατήριο, πως έτρεμε η καρδιά τους...μην τυχόν και τις τσακώσει ο επιστάτης του Γυμνασίου, να μπαίνουν στο Σινεμά για να δουν τα ''Ανεμοδαρμένα ύψη''...πράγμα που ήταν κολάσιμο!...Και στην προβολή της συνέντευξης του Δημήτρη Φρεζούλη, ο Παναγιώτης Καλαμπόκης διηγήθηκε σε κάποιο σημείο...με τι λαχτάρα συγκεντρώνονταν στο πίσω μέρος του ''Ρεξ'', μαθητές και μαθήτριες για να πάρουν αυτόγραφα από τη Βουγιουκλάκη, την Καρέζη και άλλους γνωστούς ηθοποιούς, όταν έμπαιναν από κεί στα καμαρίνια για τις Θεατρικές Παραστάσεις που παίζονταν...   

Δημήτρης Ζαφείρης