Ο δημιουργός της Δόξας των Ψαρών στο Ράδιο "ΑΛΗΘΕΙΑ": Μαγικό ταίριασμα ποίησης, ζωγραφικής και γλυπτικής

Δείτε τις ΦωτογραφίεςΑκούστε το ηχιτικό
Δευ, 19/07/2021 - 15:25
Ηχητικό απόσπασμα: 

Ο Νίκος Γεωργίου που σμίλεψε σε πεντελικό μάρμαρο τη  Δόξα των Ψαρών είναι ο τρίτος στη σειρά δημιουργός που υμνεί, μέσω της τέχνης του, τη θυσία των Ψαριανών για την Ελευθερία.

Προηγήθηκε η ωδή του Διονύσιου Σολωμού και ο πίνακας του Νικολάου Γύζη, με αφορμή το ιστορικό γεγονός της καταστροφής των Ψαρών το 1824, τα οποία παρουσιάζουν προσωποποιημένη τη Δόξα να τιμά τους νεκρούς.

Ο Νίκος Γεωργίου μίλησε στο Ράδιο ΑΛΗΘΕΙΑ παρουσιάζοντας τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε προσπαθώντας την τελευταία διετία από τη σύλληψη της ιδέας, να προχωρήσει στο σχεδιασμό και την φιλοτέχνηση ενός αγάλματος, ύψους 4 μέτρων, το οποίο προσπάθησε να συνδέσει με τον τόπο, στα μεγέθη που του αναλογούν, όπως είπε χαρακτηριστικά, χωρίς υπερβολές.

Ο ίδιος χρειάστηκε αρκετές φορές να επισκεφθεί τα Ψαρά γι’ αυτό το σκοπό, ενώ θεωρεί μεγάλη του τιμή την ανάθεση του συγκεκριμένου έργου.

"Με ένα μαγικό τρόπο" μας είπε, "έρχονται οι τρεις τέχνες (σ.σ. ποίηση, ζωγραφική, γλυπτική), μέσα στους αιώνες να ταιριάξουν από τρεις διαφορετικούς καλλιτέχνες που δεν έχουν καμία χρονική σχέση μεταξύ τους."

«Αυτό που μ’ ενδιέφερε ήταν να αποδώσω την ευαισθησία του Γύζη. Έπρεπε τα χρώματα και τις γραμμές αυτού του πίνακα να τα μετουσιώσω σε τρεις διαστάσεις, σ’ενα δύσκολο υλικό, όπως είναι το μάρμαρο», επεσήμανε και εξήγησε ότι στόχος του ήταν να αποτυπωθεί στο έργο του η μεγαλοσύνη της ιδέας της Δόξας , που αποτελεί τίμημα το οποίο έρχεται πολλές φορές -όπως συνέβη και με το Ολοκαύτωμα των Ψαρών- μετά από μια καταστροφή, μια καταστροφή που όμως έφερε τούτο τον τόπο στο προσκήνιο όσα χρόνια κι αν περάσουν. 

Βιογραφικό, Νίκου Ι. Γεωργίου

Ο γλύπτης Νίκος Ι. Γεωργίου, είναι ένας από τους λίγους έλληνες γλύπτες που ακόμα και σήμερα ακολουθούν τον δρόμο της παραδοσιακής γλυπτικής για τη δημιουργία των έργων τους. Φιλοτεχνεί κλασικά έργα, μεταξύ άλλων αγάλματα, ηρώα, προτομές, ανάγλυφα, πορτραίτα και συνθέσεις, εμπνευσμένα από τις αξίες του ελληνισμού, της παράδοσης αλλά και της ορθοδοξίας.

Στο βιογραφικό του, προσθέτονται συνεχώς χειροποίητα δημιουργήματα  υψηλής κλασσικής γλυπτικής, που στολίζουν δημόσιους χώρους σε όλη την Ελλάδα, ιδιωτικές συλλογές,  καθώς και δημόσιους χώρους στην Κύπρο, στην Αγγλία, στις Η.Π.Α. αλλά και ιδιωτικές συλλογές παγκοσμίως.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σε νεαρή ηλικία, το 1976 ξεκίνησε το ταξίδι του στο χώρο της μαρμαρογλυπτικής μαθητευόμενος από τον πατέρα του, Ιωάννη Γεωργίου. Ο βραβευμένος από το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδας για την προσφορά του στην τέχνη, γλύπτης και πορτρετίστας,  μύησε τον γιό του στην τέχνη του μαρμάρου, και τον δίδαξε τα μυστικά της παραδοσιακής γλυπτικής.

Από το 1980, μαθήτευσε στην Σχολή Καλών Τεχνών όπου και μελέτησε τον πλούσιο σε εκφραστικά μέσα κόσμο της γλυπτικής, δίπλα στον καταξιωμένο Δημήτρη Καλαμαρά, δάσκαλο και μέντορά  του. Παράλληλα συνέχισε την μαθητεία του και στο οικογενειακό εργαστήριο στο Μετς.

Η εντατική του ενασχόληση με την γλυπτική και την μαρμαροτεχνία, του προσέφερε το 1983 βράβευση με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Από το 1992 και για 5 συνεχή χρόνια, διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος και έγινε μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπου ανήκει μέχρι και σήμερα.  Παράλληλα, το 1993 και για 9 χρόνια, ξεκίνησε να διδάσκει μαρμαρογλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έλαβε μέρος σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων στο Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος, στην Ολυμπία, στον Εθνικό κήπο υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, στο Νοσοκομείο «Υγεία», στην Τρίπολη κ.α.

Σχετικά Άρθρα