Ο Παγχιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αξιωματικών  Εμπορικού Ναυτικού, για την Επανάσταση του 1821

Παρ, 19/02/2021 - 18:10

Ο Παγχιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αξιωματικών  Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΣΑΕΝ) στο πλαίσιο του Εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων επικεντρωμένων στους ναυτικούς αγώνες των νησιών του νομού μας, των Ψαρών, της Χίου και των Οινουσσών, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχή έκβαση της Επανάστασης, αποτίοντας έτσι τον ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης.

Η πρώτη δράση, και δεδομένων των συνθηκών του COVID-19, αφορά στην κινηματογράφηση τριών ντοκιμαντέρ, τα οποία ο Σύλλογος μπορεί να επικοινωνήσει με ένα ευρύτερο κοινό διαδικτυακά, μέσω των τοπικών και εθνικών ΜΜΕ και διαθέτοντας τα στη χιακή εκπαίδευση, καθώς στόχος είναι να φωτισθούν πολλές γνωστές και άγνωστες πλευρές των ναυτικών αγώνων.

Το πρώτο ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στα θρυλικά ψαριανά πλοία, αφού τα ηρωικά μας Ψαρά ύψωσαν πρώτα από τα νησιά της Περιφέρειας μας τη σημαία της Επανάστασης στις αρχές Απριλίου του 1821, ενώ σημαντικότατη ήταν η συμβολή τους και στα πρωτοεπαναστατικά χρόνια. Αναφορά, επίσης, γίνεται και στα πολεμικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στη θάλασσα των Οινουσσών την πρώτη χρονιά του Αγώνα.

Το ντοκιμαντέρ πραγματοποιείται με την αμέριστη υποστήριξη, συμπαράσταση  και συνεργασία του Δήμου Ψαρών, του Ναυτικού Μουσείου Χίου, του Δήμου Οινουσσών και του Υποναύαρχου Σταύρου Μιχαηλίδη. Την επιμέλεια παραγωγής έχει η πολιτισμολόγος και Πρόεδρος του συλλόγου «Άρτιον» Κα Βάσω Κριτάκη, ενώ σπουδαστές των ΑΕΝ, μέλη των συλλόγων και φορέων καθώς και ιδιώτες, όπως ο κ.Μπάμπης Κοιλιάρης -εικαστικός, ο κ. Ιωάννης Δελόττης- σπουδαστής ΑΕΝ Οινουσσών, συνδράμουν εθελοντικά και πρόθυμα στην προσπάθειά μας.

Με την επισήμανση ότι χωρίς τους ηρωικούς ναυτικούς του εμπορικού στόλου των Ελλήνων ο αγώνας για την  ανεξαρτησία πιθανά να μη είχε αρχίσει ή να μην είχε την επιθυμητή κατάληξη, παρακαλούμε όλους όσους διαθέτουν πληροφορίες και ντοκουμέντα από τις θαλάσσιες επιχειρήσεις και ναυμαχίες των ψαριανών, χιώτικων και αιγνουσιώτικων πλοίων μας, κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα, να συνεργαστούν με την ΠΕΣΑΕΝ, ώστε να αποδώσουμε τη μέγιστη δυνατή τιμή που οφείλουμε σε όσους μας χάρισαν τη λευτεριά μας «με τη δύναμη του σταυρού», όπως ήταν το σύνθημά τους.

ΠΡΟΚΗΡΥΓΜΑ ΕΘΝΙΚΟΝ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΚΑΥΤΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΥΔΡΑΣ, ΣΠΕΤΣΩΝ ΚΑΙ ΨΑΡΩΝ.

"…Ευσεβείς απόγονοι ανδρειοτάτων προγόνων, κάτοικοι των νήσων και της ξηράς, όσοι μένετε ακόμα εις τον τουρκικόν ζυγόν, σηκωθήτε, πιάσετε τα όπλα δια την κοινήν ελευθερία. Όσοι έχετε καράβια μικρά και μεγάλα αρματώσετέ τα και ενωθήτε με τον ελληνικόν στόλον... μη δελιάσετε απόγονοι του Μιλτιάδου και του Θεμιστοκλέους. Μη φανήτε ανάξιοι της ελευθερίας σας. Ο πόλεμος γίνεται δια την πίστιν και την πατρίδαν."

Σχετικά Άρθρα