Οι Ευαγγελίστριες της Χίου στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV

Παρ, 24/03/2023 - 06:42

Με την ευκαιρία του εορτασμού  του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η εκπομπή «Κατευθυνθήτω» αυτής της εβδομάδας είναι αφιερωμένη στις Ευαγγελίστριες της Χίου.

Ο φιλοξενούμενος του Γ. Χονδρέλη Ιάκωβος Μπριλής, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και εξαίρετος ιστοριοδίφης -αν και Μαθηματικός- παρουσιάζει την έρευνά του σχετικά με τους ναούς του νησιού μας αλλά και  των Οινουσσών και των Ψαρών που είναι αφιερωμένοι  στην Ευαγγελίστρια.

Άλλοι από αυτούς αποτελούν ενοριακούς ναούς, άλλοι παρεκκλήσια, ναΐδρια, μονές ή  σκήτες και βρίσκονται διάσπαρτοι σε πολλά χωριά ή στην πόλη της Χίου.

Το ενδιαφέρον της έρευνας του κ. Μπριλή επικεντρώνεται σε δύο κυρίως ναούς: Την Παναγία Μούτσαινα του Βροντάδου και τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας πόλεως Χίου.

Αναφέρεται λεπτομερώς στο ιστορικό της ίδρυσης και κατασκευής των δύο αυτών ναών, στις προσπάθειες συγκέντρωσης  χρημάτων για την ανοικοδόμησή τους και ιδίως στους ανθρώπους, μεγάλους ευεργέτες, που συνεισέφεραν στην υλοποίηση των έργων μέχρι τη στιγμή των εγκαινίων τους.

Η εκκλησία της Ευαγγελίστριας στην πόλη της Χίου δεσπόζει μεγαλόπρεπη στην κορυφή του λόφου του Ασωμάτου. Χτίστηκε προς τιμήν του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη θέση όπου κατά τις μαρτυρίες προϋπήρχε ένας ξύλινος ναός. Αυτός, κατά τον Ι. Ανδρεάδη, χρησίμευσε ως Μητροπολιτικός μετά το σεισμό του 1881 μέχρι το 1888. Κατεδαφίστηκε το 1928 και στη θέση του υψώθηκε ο νέος πετρόκτιστος στη μορφή που είναι σήμερα, χωρίς κωδωνοστάσιο στην αρχή, ενώ αργότερα προστέθηκαν τα δύο επιβλητικά κωδωνοστάσια. Τα εγκαίνια του ναού έγιναν από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Χίου Ιωακείμ Στρουμπή.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί αυτό το Σάββατο 25  Μαρτίου  στις 5.00 και τις 9.00 μ.μ. και σε επανάληψη την Κυριακή στις 3.00 μ.μ. στην Αλήθεια ΤV. 

Σχετικά Άρθρα