Χίος, Τρίτη 11 Αυγούστου

Οι Κληρονόμοι στη Λέσχη

Την Παρασκευή στις 8.30 μ.μ. στο Ομήρειο
Πέμ, 11/04/2019 - 15:38

 

Δραματική/ Παραγουάη, Γερμανία/ 2018/ 98΄

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Μαρσέλο Μαρτινέσι

Πρωταγωνιστούν: Άνα Μπρουν, Μαργκαρίτα Ιρούν, Άνα Ιβάνοβα

 

Η Τσικίτα και η Τσέλα είναι δύο πρώην ευκατάστατες κυρίες που ζουν μαζί εδώ και 30 χρόνια στο αρχοντικό τους. Η Τσικίτα δυναμική και γήινη καθοδηγεί τις ζωές και των δύο. Η Τσέλα παραιτημένη, εύθραυστη και φοβισμένη ακολουθεί. Η δεινή οικονομική τους κατάσταση τις αναγκάζει να εκποιούν τα υπάρχοντα του αρχοντικού , κληρονομιά της Τσέλα. Ώσπου η Τσικίτα μπαίνει στην φυλακή λόγω απάτης των τραπεζών στις οποίες χρωστάνε…

γραφική παράδοση) έρχεται μια ταινία έκπληξη, η οποία με απαλό, ήρεμο τρόπο εισχωρεί βαθιά στην γυναικεία ψυχοσύνθεση. Η πρωταγωνίστρια (η εκπληκτική Άνα Μπρουν) αναλαμβάνει σιγά-σιγά κι αθόρυβα τη ζωή στα χέρια της κι έρχεται αντιμέτωπη με τις συμβάσεις και τις συνήθειες μιας ολόκληρης ζωής. Και αρχίζει να επιθυμεί, να νοιώθει ερωτισμό. Με σενάριο ψιλοβελονιά και μια σκηνοθεσία που το υποστηρίζει σοφά, όπου χρειάζεται τολμηρά κι αλλού μετρημένα , ο Μαρσέλο Μαρτινέσι μας δηλώνει ότι η επανάσταση μπορεί να έρθει και με ήσυχες αλλαγές.

Διακρίσεις: βραβείο Ερμηνείας Ά Γυναικείου ρόλου & βραβείο Κριτικών Φεστιβάλ Βερολίνου 2018, Χρυσή Αθήνα στις Νύχτες Πρεμιέρας 2018.    

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 11/08/2020 - 06:14

Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής», στα πλαίσια  υλοποίησης εκπαιδευτικών-πολιτιστικών δράσεων της και με δεδομένες τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας του κορονοΐού  υλοποιεί  μια και μόνο εκπαιδευτική δράση στον προαύλιο εξωτερικό  χώρο της με όρους που να διασφαλίζουν αφενός την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και αφετέρου την προστασία της υγείας των πολιτών.

                               Mystery Walk: Έγκλημα στη Χίο

Μια δράση για μικρά και μεγάλα παιδιά στη Βιβλιοθήκη Κοραής (προαύλιο) τη Τετάρτη 12 Αυγούστου στις 7.30 μμ

Με διάφορους γρίφους και μηνύματα, ξεκινώντας από την αυλή της Βιβλιοθήκης Κοραής, θα εξερευνήσουμε την γύρω γειτονιά, ανακαλύπτοντας στοιχεία της ιστορίας της Χίου και παράλληλα θα βρούμε τα κλειδιά ενός μυστηρίου.

Ολοκληρώνοντας τον «περίπατο μυστηρίου» θα χωριστούμε σε ομάδες και η κάθε ομάδα, με βάση τα στοιχεία που ανακαλύψαμε, θα δημιουργήσει τη δική της αστυνομική ιστορία.

Πρόκειται για μια δράση που ήδη υλοποιείται με επιτυχία στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην Αθήνα στην περιοχή της Πλάκας και διαπιστώνεται  ότι βοηθά στη βιωματική γνώση της ιστορίας.

Θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στη μορφή του Κοραή και στην εκπαίδευση στη Χίο με την οποία  ο κ. Κωνσταντίνος Στοφόρος έχει ασχοληθεί αναλυτικά στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ «Να μαθαίνω γράμματα» στο οποίο είχε σημαντική συμβολή και η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής».

Βεβαίως θα αναφερθούμε και σε άλλα ιστορικά θέματα, αλλά και σε μορφές όπως ο Φίλιππος Αργέντης, η Πηνελόπη Δέλτα κ.α.

Πρόκειται για ένα ιδιότυπο «κυνήγι θησαυρού», όπου λαμβάνεται υπόψη και η ανάγκη τήρησης αποστάσεων λόγω της πανδημίας.

Στη διάρκεια της έρευνας θα ανακαλύψουμε διάφορα στοιχεία και με αυτά θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε το μυστήριο με τα αγαλματάκια με τις φορεσιές της Χίου και να φτιάξουμε αστυνομικές ιστορίες!

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την ευγενή προσφορά του κ. Κωνσταντίνου Στοφόρου

Πληροφορίες-Δηλώσεις συμμετοχής: στη Βιβλιοθήκη, (τηλ. 22710-44246).

Επειδή ο αριθμός των  παιδιών θα είναι αρκετά περιορισμένος ( μόνο 12 άτομα ) λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή τηλεφωνικά και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας .

Κατά την διάρκεια υλοποίησης  της ανωτέρω δράσης τα παιδιά θα πρέπει απαραιτήτως να  έχουν μαζί τους αντισηπτικό, να κάνουν χρήση μάσκας και γαντιών και να τηρούν τις αποστάσεις .Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφίμων και ποτών.

           Για το Ε.Σ.                                                       Η Προϊσταμένη

Ο Πρόεδρος Κων/νος Μερούσης                                 Άννα Χαζίρη

Φωτο αρχείου