Χίος, Σάββατο 23 Μαρτίου

Οι... ξακουσμένοι Πυργούσοι των Αποκριών

Σάβ, 16/03/2019 - 07:44

Με μεγαλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Πυργί.

Πλήθος κόσμου Πυργούσοι και μη παρευρέθηκαν και διασκέδασαν! Την Κυριακή της Τυρινής όλο το χωριό ενώθηκε, έπιασε τα χέρια και χόρεψε τον πολυτραγουδισμένο διπλό χορό, αφού πρώτα άλλες καρκαλούσες παρήλαυναν με τα άρματά τους και άλλες ξεπρόβαλαν απο τα στενά του χωριού. Την επομένη, Καθαρά Δευτέρα στήθηκε μεγάλο γλέντι στη κεντρικη πλατεία του χωριού, συνοδευόμενο απο θεατρικά δρώμενα, παραδοσιακούς χορούς και σαρακοστιανούς μεζέδες. Οι παρευρισκόμενοι γλέντησαν υπέρ του δέοντος και των Πυργούσων το μυαλό γέμισε όμορφες αναμνήσεις απο Απόκριες μιας άλλης εποχής!
Ο Μορφωτικός Συλλογος Πυργίου "Γεώργιος Θεοτοκάς " ευχαριστεί θερμά ολους τους παράγοντες που βοήθησαν και στήριξαν την προσπάθειά του και τον κοσμο που στήριξε την εκδήλωση!
Εις το επανιδείν,καλή Σαρακοστή !
 

Νίκος Κολόμβος

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 21/03/2019 - 16:24

Την ταινία Mimosas, παραγωγής Μαρόκου και Ισπανίας, θα προβάλει την Παρασκευή στις 8.30 μ.μ. η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου στο Ομήρειο.

Η σκηνοθεσία είναι του Όλιβερ Λαξ, ενώ το σενάριο υπογράφει ο ίδιος και ο Σαντιάγκο Φιλόλ. Πρωταγωνιστούν: Αχμέντ Χαμούντ, Σαΐντ Αγκλί, Σακίμπ Μπεν Ομάρ

Ένα καραβάνι ταξιδεύει στην οροσειρά του Άτλαντα στο Μαρόκο με αρχηγό έναν βαριά άρρωστο Σεϊχη. Όταν κατά την διάρκεια του ταξιδιού εκείνος πεθαίνει, οι άντρες του αρνούνται να συνεχίσουν, όμως δύο ληστές που συνοδεύουν το καραβάνι ισχυρίζονται ότι ξέρουν το δρόμο και αναλαμβάνουν να συνοδεύσουν το νεκρό στην τελευταία του κατοικία. Παράλληλα ένα σμπαραλιασμένο αυτοκίνητο διασχίζει την έρημο και τον..χρόνο. Ένας νεαρός επιβάτης βάζει σκοπό να βοηθήσει το καραβάνι να φτάσει στον προορισμό του.

  Η ιστορία της ταινίας φαίνεται οξύμωρη και είναι. Ο νεαρός σκηνοθέτης μας καλεί ν’ αφήσουμε στην άκρη τη λογική μας και μας κάνει κοινωνούς σ’ ένα παραισθητικό, υπνωτιστικό ταξίδι περιπλάνησης στο χώρο και το χρόνο όχι όμως χωρίς προορισμό. Γεμάτο με θεολογικές και υπαρξιακές αναφορές, με τη συνοδεία αραβικής μουσικής κι ένα επιβλητικό, αφιλόξενο τοπίο να είναι ο καταλύτης που θα υποβάλλει του λίγους «εκλεκτούς» σε δοκιμασίες πνευματικές και σωματικές (η πίστη, η επιμονή, ο νους, το σώμα όλα δοκιμάζονται), η ταινία είναι σαν ένα παραμύθι της Ανατολής, μια παραβολή από το Κοράνι ή τη Βίβλο ή σαν τους αντικατοπτρισμούς της ερήμου.

Διακρίσεις: Μεγάλο Βραβείο Εβδομάδας Κριτικής Φεστιβάλ Κανών 2016, βραβείο καλύτερης ταινίας Φεστιβάλ Καΐρου 2016.