Ολοκληρώθηκε η επετειακή τοιχογραφία στο 1ο Γυμνάσιο Χίου

Δείτε το Βίντεο
Δευ, 01/11/2021 - 14:29

Μια εντυπωσιακή τοιχογραφία κοσμεί τον εξωτερικό τοίχο του 1ου Γυμνασίου Χίου, θυμίζοντας στους περαστικούς στιγμές από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής «Χίος 2021» Παύλο Καλογεράκη, η τοιχογραφία αναδεικνύει στιγμές από την ιστορία και η επιλογή των θεμάτων που προβλέπονται έγινε για να θυμίζει στους πολίτες τις θυσίες αλλά και τους αγώνες των προγόνων τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

Η ανατίναξη της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κωνσταντίνο Κανάρη, το κρυφό σχολειό και η φιγούρα του Αδαμάντιου Κοραή αποτυπώθηκαν από τον Πάρη Ξυνταριανό και τον Μιχάλη Κοπριτέλλη, με αναφορές και στον χιώτη εικαστικό Νίκο Γιαλούρη, με τον κ. Καλογεράκη να τονίζει ότι πρόκειται για ενα έργο που η Επιτροπή φιλοδοξεί να μείνει για αρκετά χρόνια ανέπαφο και να θυμίζει την ιστορία μας.

Από την πλευρά του ο Πάρης Ξηνταριανός αναφέρθηκε στην διαδικασία του ακολουθήθηκε για να επιλεγούν τα σχέδια, ενώ τόνισε ότι το μήνυμα που στέλνει η τοιχογραφία είναι η ένωση της διαφορετικότητας του καθενός προκειμένου να γίνουν πολλά πράγματα.

oloklirothike_i_epeteiaki_toihografia_gia_ta_200_hronia

Σχετικά Άρθρα