Χίος, Δευτέρα 30 Μαρτίου

Ομηρική Ακαδημία-EUROCLASSICA. 23 χρόνια τώρα ''Φως... Ανέσπερον''!

Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 21/07/2019 - 21:13

Ολοκληρώθηκαν και φέτος οι εργασίες της EUROCLASSICA-ΟΜΗΡΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ, που πραγματοποιείται με επιτυχία για 23η συνεχή χρονιά με κέντρο τη Χίο και το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο και με ''το γενικό πρόσταγμα'' της γνωστής και διακεκριμένης μας Φιλολόγου Μαρίας Ελευθερίας Γιατράκου που είναι πάντα η ψυχή του σπουδαίου αυτού Φιλολογικού Συνεδρίου και τιμά τη Χίο μας και την Ελληνική Παιδεία, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί σ' Ανατολή και Δύση.

 Η φετινή διοργάνωση (υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου) πραγματοποίησε και ολοκλήρωσε Διαλέξεις και Ημερίδες στην Αθήνα, τη Χίο και τις Οινούσσες από τις 12 μέχρι τις 21 Ιουλίου 2019.

 Η Τελετή Λήξης μαζί με τις απονομές των Διπλωμάτων του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Ιουλίου 2019, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, μέσα σε ένα υπέροχο Φιλολογικό κλίμα, γεμάτο ποίηση... Αρχαία και Νέα Ελληνική, Ακαδημαϊκή έρευνα και ανάλυση, συνεργασία και συναδελφικότητα...και όλη εκείνη τη ''γλυκειά'', φιλική, περιρρέουσα ατμόσφαιρα που διακρίνει πάντα τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

 Η Ιστορικός και Φιλόλογος (Συγγραφέας και Εκπαιδευτικός) η... μοναδική Αθηνά Ζαχαρού-Λουτράρη, έφερε και γιασεμιά για να στολίσει το βήμα του Ομηρείου, η Μαρία Ελευθερία Γιατράκου τραγούδησε μαζί με τα νέα παιδιά, ''στο περιγιάλι το κρυφό κι άσπρο σαν περιστέρι...πήραμε τη ζωή μας λάθος...κι αλλάξαμε ζωή!...'', δηλαδή το μελοποιημένο κι αθάνατο ποίημα '' Άρνηση'' του Σεφέρη, από την ποιητική συλλογή του ''Στροφή'' πρωτοστάτησε και προέτρεψε ξεσηκώνοντας όλη την αίθουσα στο τραγούδι...ενώ στη συνέχεια οι τελειόφοιτοι νέοι Φιλόλογοι, παρουσίασαν μια αφηγηματική δραματοποίηση τμημάτων της Οδύσσειας και της Ιλιάδας,  με τη συνοδεία μιας υπέροχης κιθάρας και μ' ένα τύμπανο πολύ ευαίσθητο στα εσωτερικά του αντανακλαστικά...που έδωσε τον πρέποντα παλμό. Έτσι όμορφα με συναίσθημα κι αμεσότητα έγιναν τα πράγματα...για να νοιώσουμε το πνεύμα του λόγου, για να αισθανθούμε και να κοινωνήσουμε την ψυχή του ποιητικού λόγου...Αρχαίου και Νέου Ελληνικού στερεώματος!

Μεγάλη συμμετοχή Φιλολόγων, Φοιτητές και Φοιτήτριες τελειόφοιτοι με τον φρέσκο αέρα της νιότης...μαζί και Καθηγητές αξιοσέβαστοι που τιμούν πολλά χρόνια τις Ακαδημαϊκές Διδακτικές Έδρες, αλλά και Φιλόλογοι από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία (που έχουν ξεχωρίσει για τις επιδόσεις τους στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία)...σπουδαστές της Φιλοσοφικής απ' όλη την Ελλάδα και την Αθήνα, καθώς επίσης κι απ' την αγαπημένη μας Κύπρο (που πάντα ξεχωρίζουν οι νέοι της για τη βαθιά γνώση, την αφοσίωση και την αγάπη τους στην Αρχαία και τη Νεοελληνική Λογοτεχνία...αλλά και για την ευαισθησία και τις επιτυχίες τους στην ποίηση και τη μουσική).

 Κατά τη διάρκεια των ήμερων του Φιλολογικού Συνεδρίου της Ομηρικής Ακαδημίας EUROCLASSICA,μεταξύ αλλών δραστηριοτήτων, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο και στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Θεοτόκου Οινουσσών καθώς επίσης και προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, διαλέξεις και μαθήματα στην Ανώτατη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού και στο Πολιτιστικό Κέντρο Οινουσσών, επίσκεψη στη Δασκαλόπετρα του Βροντάδου της Χίου και παρουσίαση της Δασκαλόπετρας του Ομήρου από τη Δρα Αθηνά Ζαχαρού-Λουτράρη, επίσκεψη στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου ''Κοραής'', γεύμα στο Ξενοδοχείο ''Golden Sand'' με τη χορηγία του ψς...και επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου και στο νέο Μουσείο Μαστίχας στο Πυργί.

 Οι διαλέξεις που αναπτύχθηκαν από τους Φιλολόγους κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου είχαν πλούσια και πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα όπως...''Ο Οδυσσέας στα Θεατρικά του Ιάκωβου Καμπανέλλη'', ''Το γέλιο στα Ομηρικά ποιήματα'', ''Μελοποιημένα Αρχαία Ελληνικά Κείμμενα'', ''Γραφή των Ομηρικών Ποιημάτων στα Κινέζικα'', ''Η διατροφή των Ελλήνων στην Αρχαιότητα''...και πολλά άλλα. 

  Το καθιερωμένο αυτό Φιλολογικό Συνέδριο, που γίνεται κάθε χρόνο με επίκεντρο και έδρα τη Χίο και έχει γίνει θεσμός τα τελευταία 23 χρόνια, διοργανώνεται από τον Όμιλο Ευρωπαϊκών Εταιρειών Καθηγητών Κλασικών Γλωσσών και Πολιτισμών EUROCLASSICA, σε συνεργασία με την Ελληνική Φιλολογική Εταιρεία Κλασσικών Σπουδών, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τη Δημοτική Αυτοδιοίκηση Χίου και το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.

Στις φετινές εργασίες του Συνεδρίου, διαβάστηκαν χαιρετισμοί της Αυτού Θειότατης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου, του Μακαριώτατου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β', του  Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, του Ακαδημαϊκού Νικόλαου Κονόμη Προέδρου της Ελληνικής Φιλολογικής Εταιρίας Κλασικών Σπουδών, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιου-Μελέτιου Δημόπουλου...και πολλών άλλων εξέχουσων και σημαντικών προσωπικοτήτων της Πολιτείας, της Εκπαίδευσης και της κοινωνίας..απ' όλη την Ελλάδα, από το Νησί μας κι απ' όλο τον κόσμο.

   Στην Τελετή Λήξης του Συνεδρίου της Ομηρικής Ακαδημίας-EUROCLASSICA, εκπρόσωποι από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Δήμο Χίου παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν τις εργασίες των Φιλολόγων, συμμετέχοντας και στις Απονομές των Διπλωμάτων της Διοργάνωσης.

  Με τις δραστηριότητες της EUROCLASSICA και της ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ στην Ελλάδα ο Ελληνικός Πολιτισμός και τα Ελληνικά Γράμματα εξακτινώνονται παγκοσμίως. Η Ομηρική Ακαδημία είναι και αξίζει να συνεχίζει να ακτινοβολεί...''Φως Ανέσπερον''!...

Δημήτρης Ζαφείρης

 

          

Σχετικά Άρθρα

3 προτάσεις βιβλίων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς
Παρ, 27/03/2020 - 09:56

Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε αγαπημένα παραμύθια των Εκδόσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Διαβάστε τα ελεύθερα online σε pc, tablet και smartphone.

 

Το Κρυφτό της Στέλλας Τσίγγου, σε εικονογράφηση της Κωνσταντίνας Μπρίνια

Μια βόλτα σ’ ένα μουσείο μπορεί να μην είναι απλώς μια βόλτα αλλά μία συναρπαστική εμπειρία! Αρκεί να επιτρέψουμε στα εκθέματα να μας «μιλήσουν», όπως συνέβη στο μικρό αγόρι στο Κρυφτό.

 

Η Κυκλαδένια της Τζίνας Χατζηνικολάου, σε εικονογράφηση του Αριστείδη Τσινάρογλου

Η Κυκλαδένια ζούσε σε έναν κυκλαδικό οικισμό, όταν ξαφνικά ένας καταστροφικός σεισμός την έριξε στον βυθό της θάλασσας. Θα μείνει εκεί, ανάμεσα σε ψάρια, κοχύλια και βότσαλα, μέχρι τη μέρα που μια παρέα παιδιών θα τη... συναντήσει!

 

Το μικροσκοπικό βιβλίο που ήθελε να διαβαστεί της Μαρίας Κλίνη, σε εικονογράφηση της Κωνσταντίνας Μπρίνια

Ένα μικροσκοπικό βιβλίο με μια λαχτάρα... Ποιά λαχτάρα; Μα, φυσικά να διαβαστεί! Θα τα καταφέρει άραγε να βρει τρόπο να μην είναι πλέον αόρατο; Το αγόρι με τα πράσινα γυαλιά θα μπορέσει να το βοηθήσει;