«Ομολογίες Αθώων Ενόχων»

Της Αγγελικής Συρρή Στεφανίδου
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 03/12/2019 - 15:52

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της συμπατριώτισσάς μας, Αγγελικής Συρρή - Στεφανίδου, "«Ομολογίες Αθώων Ενόχων», από τις εκδόσεις "Υδροπλάνο"

«...αν σου ιστορήσω εγώ τη ζωή μου θα γράψεις ένα μυθιστόρημα...».

«Ναι, ήμουν το τρίτο πρόσωπο. Τι είπες; Πώς το ομολογώ έτσι απλά και δεν ντρέπομαι; Γιατί να ντρέπομαι; Εγώ τουλάχιστον είχα το θάρρος να διεκδικώ, να αρπάζω και να απολαμβάνω το ποθούμενο και όχι εκείνη –η καθεστηκυία- που γνωρίζοντας τόσα χρόνια τι τρέχει έκανε πως δεν καταλαβαίνει και τα στραβά μάτια, κατάπινε την προσβολή και τη στέρηση, απολαμβάνοντας μόνο περιφρόνηση και απογοητεύσεις από μια επίσημη σχέση κουρελού. Γιατί κουρελού ήταν η σχέση τους». «Θυμάμαι μόνο πως πήρε το μαχαίρι από τον πάγκο της κουζίνας και μου επιτέθηκε.

Ούρλιαζε πάλι όπως κάθε φορά που ξεκινούσε καβγάδες χωρίς λόγο μόνο και μόνο για να με προσβάλλει, να με εξευτελίσει και να ακούνε οι γείτονες πως είμαι άπιστη και παλιογυναίκα «Μωρή ποτάνα ξενομερίτισσα που ήρθες εδώ και μας αραδιάζεις συνέχεια μπάσταρδα… Σκοπός σου να κληρονομήσεις τα κόπια μου εσύ και τα μούλικα;». «Τι με κοιτάζεις έτσι κωλόγρια; Θαρρείς πώς μπορείς ακόμη να με κάνεις ότι θέλεις; Σκάσε πια!

Εγώ κάνω τώρα κουμάντο. Κατάλαβέ το. Χώνεψέ το. Ούτε τα μάτια σου δεν θέλω να σηκώνεις πια απάνω μου. Σιχαίνομαι και τη ματιά σου. Γιατί με κοιτάς; Γιατί με κοιτάς επίμονα και με τσατίζεις; Το ξέρεις πως τσατίζομαι σαν με κοιτάζεις έτσι. Το ξέρεις και πολύ καλά μάλιστα. Έτσι με κοίταζες κάθε φορά που έπρεπε να καταλάβω από τη ματιά σου αν είχες τα κέφια ή τα νεύρα σου και αν μπορούσα να αναπνέω μπροστά σου ή έπρεπε να εξαφανιστώ για να μην ξεσπάσεις πάνω μου».

 

Η Αγγελική Συρρή-Στεφανίδου γεννήθηκε στη Χίο, όπου τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές της. Από τα πρώτα μαθητικά της χρόνια γράφει.

Η ποιήτρια μητέρα της, Ξανθή Σ. Συρρή, της κληροδότησε το χάρισμα να εκφράζεται γράφοντας και την έμαθε να αγαπά τον λόγο και τους ανθρώπους.

 Μαθήτρια του Γυμνασίου πρωτοστάτησε στην έκδοση του μαθητικού περιοδικού «ΙΑΣ».

 Διήγημά της ανθολογήθηκε από τον ποιητή-συγγραφέα Γεώργη Διλμπόη στην Ανθολογία Χίων Διηγηματογράφων.

Την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Κορμοράνοι» εξέδωσε το 1981, με την βοήθεια του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου. Το 1991 εκδίδει την ποιητική συλλογή «Κορμοράνοι II», η οποία, πριν εκδοθεί, βραβεύτηκε με πρώτο βραβείο σε πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό του συλλόγου «Βιβλιοθήκη ο Κοραής Βαρβασίου Χίου».

Τον Μάρτιο του 2001 η Εμπειρία Εκδοτική κυκλοφορεί το πρώτο της μυθιστόρημα «Εκείνη Που Έπρεπε Να Φύγει», το οποίο η Διεθνής Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών βράβευσε με το πρώτο βραβείο πεζογραφήματος.

Τον Οκτώβρη του 2002, πάλι από την Εμπειρία Εκδοτική, παρουσιάζεται το νέο της μυθιστόρημα «Της Στεριάς Τα Κύματα», που βραβεύτηκε από την Εθνική Εταιρεία των Ελλήνων λογοτεχνών σε πανελλήνιο διαγωνισμό στη μνήμη της Ουράνας Διωματάρη.

Τον Φεβρουάριο του 2004, με το μυθιστόρημά της «Και... Μην Ορκίζεσαι» από την Εμπειρία Εκδοτική, συμπληρώνεται και κλείνει μια τριλογία.

Το "Μισό Καράβι από τη Χιο" είναι το τέταρτο μυθιστόρημά της, που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2007 και πάλι από την Εμπειρία Εκδοτική .

Τον Ιούλιο του 2010 η εκδοτική εταιρεία Άλφα Πι εκδίδει την πρώτη συλλογή διηγημάτων της, με τίτλο «Τα Χιώτικα Είναι Αλλιώτικα», η οποία είχε βραβευτεί στις 21 Ιανουαρίου 2008 με το πρώτο βραβείο ανέκδοτης συλλογής διηγημάτων από την Εθνική Εταιρεία των Ελλήνων Λογοτεχνών.

Τον Απρίλιο του 2014 από τις εκδόσεις «Λεξίτυπον» εκδίδεται το λαογραφικό και αυτοβιογραφικό της αφήγημα με τίτλο «Λες και ήταν χθες»..

Τον Νοέμβριο του 2015 από τις εκδόσεις «Λεξίτυπον» εκδίδεται το λαογραφικό και ιστορικό θεατρικό με τίτλο «Όλα για την Ελπίδα».

Τον Ιούλιο του 2016 υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Εμπειρία Εκδοτική του Ομίλου ΝΙΚΗ εκδοτική για την επανέκδοση των μυθιστορημάτων της.

Τον Δεκέμβριο του 2016 εκδόθηκε από Εμπειρία εκδοτική του Ομίλου Νίκη το συλλογικό έργο 17 γνωστών συγγραφέων «Για πού το ‘βαλες Χριστουγενιάτικα», στο οποίο συμμετείχε με το διήγημά της «Χριστούγεννα με την Εύα».

Τον Σεπτέμβριο του 2017 εκδόθηκε από την Εμπειρία εκδοτική του Ομίλου ΝΙΚΗ εκδοτική μια ακόμη ποιητική συλλογή της με τίτλο « Η τριλογία των Αντί».

Είναι μητέρα δύο κοριτσιών, έχει έναν εγγονό και είναι συνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα. Αγαπά την τέχνη σε κάθε της μορφή, μα πιο πολύ αγαπά τους ανθρώπους, γι’ αυτό γράφει ανθρωποκεντρικά. Μισεί τη βία και πιστεύει πως η αντίσταση και η αποχή από την υπερκατανάλωση και την αδιαφορία θα συγκρατήσουν τον εκφυλισμό των αξιών κι έτσι, ίσως, επιζήσει ο άνθρωπος και η ζωή στον πλανήτη μας.

Τη συγγραφέα συναντάτε στο facebook Aggeliki Syrri Stefanidou
 

 

Σχετικά Άρθρα