Παρουσία των δύο τοπικών Βουλευτών, του Περιφερειάρχη και πολλού και εκλεκτού ακροατηρίου, στην Αίθουσα του Μικρασιάτικου "Φάρου" αναλύθηκε το αόγευμα του Σαββάτου 9/11/24 σε διάφορες διαστάσεις το πόνημα του φίλου δημοσιογράφου της Λέσβου και του Αιγαίου Στρατή Μπαλάσκα «GEO ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ» - 28 ταξίδια μέσα από τις σελίδες του περιοδικού ΓΕΩ και Γεωτρόπιο, της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», που εξέδωσαν οι εκδόσεις «Αλφα Πι».
Για το βιβλίο θα μίλησαν:
- ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Γιατρός, συγγραφέας, πρώην βουλευτής Χίου
- η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΕΜΕΛΟΥ, Εκπαιδευτικός, υποψήφια διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας
- ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΟΥΡΝΟΥΣ Αρχιτέκτονας, πρώην Δήμαρχος Χίου
- ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ
Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημοσιογράφος ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΟΥΜΑΣ, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο δημοσιογράφος ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΥΛΙΩΤΗΣ.
Η εκδήλωση έκλεισε με παρέμβαση της Αρετής Παληού, που εξήγησε την επιλογή του τίτλου και του λογότυπου του βιβλίου, ο πρόλογος του οποίου είναι του Βαγγέλη Παναγόπουλου, πρώην Διευθυντή της «Ελευθεροτυπίας» και της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» και είναι αφιερωμένο «Στον Σεραφείμ, εκεί πάνω. Για τα όσα μας έμαθε...», στον αείμνηστο Σεραφείμ Φυντανίδη.
Στο βιβλίο, όπως προαναφέρθηκε περιλαμβάνονται 28 ταξιδιωτικά κείμενα, δημοσιευμένα αρχικά στο περιοδικό ΓΕΩ και Γεωτρόπιο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Τα κείμενα αυτά, σε ένα περιοδικό που ήταν ανάρπαστο στις αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν και κυκλοφορούσε, διακρίνονται για το ιδιαίτερο και διεισδυτικό ύφος του Στρατή Μπαλάσκα, ο οποίος όπως οι ομιλητές σημείωσαν εδώ και χρόνια «διαθέτει ένα ευρύ και πιστό αναγνωστικό κοινό». Όπως παρατήρησε η Δέσποινα Γεμέλου «το βιβλίο, παρά τον τίτλο και το υπότιτλό του, δεν εστιάζει απλώς σε τοπία, αλλά πρωτίστως στους ανθρώπους. Πίσω από κάθε περιγραφή τόπου, αναδύονται οι άνθρωποι που τον κατοικούν και τον διαμορφώνουν».
Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης μιλώντας για το βιβλίο, τόνισε ότι «όλα τα κείμενα του Στρατή Μπαλάσκα, δημοσιογραφικά και μη, χαρακτηρίζονται από έντονη ευαισθησία και ψυχική φόρτιση». Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε επίσης στη μικρασιατική καταγωγή του Στρατή Μπαλάσκα. Όπως σημείωσε «είναι περήφανος για την καταγωγή του, στην οποία οφείλει, σε συνδυασμό με έρευνα, διάβασμα και εργατικότητά, το ευκίνητο και φωτεινό πνεύμα του».
Ο Μανώλης Βουρνούς αναφέρθηκε στην περίοδο των τελών της δεκαετίας του '80 και των αρχών της δεκαετίας του '90, όταν ολόκληρη η Χίος άκουγε με ενδιαφέρον τις ραδιοφωνικές ανταποκρίσεις του Στρατή Μπαλάσκα στο «Ράδιο Αλήθεια». Όπως χαρακτηριστικά είπε «τα κείμενά του στην «Ελευθεροτυπία» γίνονταν ανάρπαστα». Ο Μανώλης Βουρνούς χαρακτήρισε το βιβλίο ως ένα είδος πατριδογνωσίας, που ταξιδεύει τον αναγνώστη στον τόπο και τον χρόνο, αναδεικνύοντας διαχρονικές αξίες και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζούμας, ο οποίος συνδέεται με μακροχρόνια φιλία με τον Στρατή Μπαλάσκα, από τα νεανικά τους χρόνια. «Μια φιλία που σμιλεύτηκε στο καζάνι μιας πλαστής αντιπαλότητας «αυτός Ρηγάς και εγώ ΚΝίτης» είπε ο κ. Τζούμας. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο δημοσιογράφος Θοδωρής Πυλιώτης, ο οποίος επίσης διατηρεί φιλικούς συναδελφικούς δεσμούς με τον συγγραφέα.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος μίλησε για τον συγγραφέα και το βιβλίο του. Ο Κώστας Μουτζούρης τόνισε ότι το βιβλίο εστιάζει στο Βόρειο Αιγαίο, κάνοντας αναφορά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά «το βόρειο Αιγαίο κυριαρχεί».
Ο Στρατής Μπαλάσκας, παίρνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε στα δημοσιογραφικά ταξίδια που «γέννησαν» τα ταξίδια στο ΓΕΩ και στο Γεωτρόπιο και διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο, ένα ταξίδι του στην πατρογονική Πέργαμο.
Από όλους τους ομιλητές έγιναν αναφορές «στις παράλληλες σχέσεις του Στρατή Μπαλάσκα που ευδόκιμα υπηρετεί χρόνια τώρα, την Αριστερά, τους Προσκόπους, το Αιγαίο ως ενιαίο γεωγραφικό και πολιτισμικό σύνολο και στην Ελληνοτουρκική προσέγγιση». Αλλά και στη δημοσιογραφία που βραβευμένα ο Στρατής Μπαλάσκας άσκησε επί 40 σχεδόν χρόνια.