Χίος, Δευτέρα 27 Ιανουαρίου

Ψάχνοντας τα ίχνη του Χιώτη Καθολικού Αρχιεπίσκοπου

Δείτε το Βίντεο
Δευ, 25/02/2019 - 15:52

Με τι καταπιάνονται αυτοί οι ξένοι.

Αφήστε που… άνευ λόγου μαθαίνουν και ελληνικά.

Έτσι στην Βιβλιοθήκη Κοραή βρήκαμε τον Ερευνητή από την Ολλανδία Andrew P. McCormick, Αμερικανικής εθνικότητας, που με την βοήθεια του Γιώργου Μισετζή και με δεδομένα τα πολύ καλά ελληνικά του, μελετά σχετική βιβλιογραφία για τον Χιώτη καθολικό επίσκοπο, του Τάγματος των Δομινικανών Pietro Martire de Stefani, που γεννήθηκε στο νησί το 1710, πέρασε από όλα τα ιερατικά στάδια, έφτασε μέχρι αρχιεπίσκοπος στη Νάξο, όπου διώχθηκε στην ουσία από εκεί, για να τερματίσει τη ζωή του πάλι στη Χίο το 1773.

Για λόγους που δεν προλάβαμε να συζητήσουμε, σεβόμενοι τον ελάχιστο χρόνο του για μελέτη, η ζωή του καθολικού επισκόπου έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, το οποίο θα αποτυπώσει σε βιβλίο.

Με την ευχή να το διαβάσουμε στο μέλλον, για να γνωρίσουμε γάλλο ένα κομμάτι της ιστορίας μας.

 

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 26/01/2020 - 18:57

Στο πλαίσιο εορτασμού της Θυμιανούσικης Μόστρας και Καρναβαλιού 2020 ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Όμιλος Θυμιανών ξεκινά τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του με τη μουσικοχορευτική παράσταση «Τούτες οι μέρες το ΄χουνε…!» ,το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020 στις 7.00 μ.μ. στο Ομήρειο.

Δρώμενα, χοροί και τραγούδια της Αποκριάς από το Βόρειο Αιγαίο και τις Κυκλάδες μέχρι τη Μακεδονία και τη Μικρά Ασία θα παρουσιαστούν επί σκηνής από τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου σε ένα πρόγραμμα ξεχωριστό, διονυσιακό και άκρως απολαυστικό!

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν με τους ήχους τους οι μουσικοί από τη Νάουσα, Νίκος Ψαθάς, Δημήτρης Παζαρέντσης, Πασχάλης και Χρήστος Καρβουνάρης

και από τη Χίο οι αδελφοί Αυγουστίδη.