Χίος, Κυριακή 5 Ιουλίου

Ρεπορτάζ στο... φυτώριο της Φιλαρμονικής

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 12/10/2019 - 07:08

Η Φιλαρμονική του νησιού μας, που πάντα με τη ρυθμική μουσική της δίνει τον παλμό και τονώνει την καλή διάθεση στις γιορτές και τις εκδηλώσεις μας, τα τελευταία χρόνια έχει προσθέσει στο δυναμικό της πολλούς νέους ανθρώπους με εξαιρετικά αξιόλογες γνώσεις πάνω στη μουσική και τη διδασκαλία της, εμπλουτίζει συνέχεια την ομάδα της με μικρά παιδιά που συμμετέχουν ισάξια με τους έμπειρους μουσικούς που γνωρίζουμε τόσα χρόνια και αποτελεί ένα φυτώριο νέων ταλέντων που ανοίγουν τα φτερά τους ξεκινώντας από σωστές βάσεις. 

 Οι πρόσφατες Καλοκαιρινές εμφανίσεις της Φιλαρμονικής του Δήμου Χίου, με Αρχιμουσικό και Μαέστρο την Ευγενία Βορριά και την πραγματικά δεμένη ομάδα της, με μικρούς και μεγάλους σε πλήρη καλλιτεχνική αρμονία, το έδειξαν καταφάνερα.

Καλοκαιρινά μαθήματα μουσικής για πρώτη φορά στη Φιλαρμονική του Δήμου Χίου, όλο και μικρότερες ηλικίες που προσεγγίζουν τη Φιλαρμονική και ''μεταλαμβάνουν'' νωρίς-νωρίς με Κλασική Μουσική (Γιόχαν Στράους, Σοπέν και Μπαχ, κινηματογραφική μουσική, τζαζ και καταξιωμένες μουσικές συνθέσεις διεθνώς), νέες δράσεις, ατομικά μαθήματα(με μέθοδο, τάξη και ρυθμό). Επιτέλους η Φιλαρμονική μας είναι σε έναν χώρο που τιμά το Δήμο Χίου για τη Φιλαρμονική του, που είναι κόσμημα για τον τόπο. Όσο εμπλουτίζεται το δυναμικό της με νέα μέλη και καινούργιους μαθητές, τόσο αυξάνονται και οι ανάγκες της σε μουσικά όργανα (και πολλά καινούργια και σύγχρονα) που ζητούν τα παιδιά για να μάθουν. Είναι τιμή για έναν Δήμο να στηρίζει καλλιτεχνικές εκπαιδευτικές δράσεις και να αξιοποιεί τη Φιλαρμονική του στο μέγιστο, διανθίζοντας την καθημερινότητα των πολιτών του, όχι μόνο στις γιορτές και τις παρελάσεις)με την υπέροχη ατραξιόν της Φιλαρμονικής.

 Το Πάσχα που μας πέρασε η Φιλαρμονική του Δήμου Χίου ταξίδεψε με μικρούς και μεγάλους στην Κέρκυρα, εκεί που η μουσική είναι τρόπος ζωής, και  όπως μας είπαν σε σχετική τους συνέντευξη τα παιδιά που συμμετείχαν στη δράση, έζησαν όλα τους μια μοναδική εμπειρία, πολύ ευχάριστη, εποικοδομητική και ωφέλιμη...που θα τους μείνει αξέχαστη.

Όπως μας πληροφόρησε η Αρχιμουσικός και Μαέστρος της Φιλαρμονικής του Δήμου Χίου Ευγενία Βορριά, στην Κέρκυρα η Φιλαρμονική μας, έπαιξε την Κυριακή των Βα'ί'ων στη Λιτανεία μαζί με τη Φιλαρμονική του Σκιπερού και πλήθος άλλες Φιλαρμονικές της Κέρκυρας και πολλές απ' όλη την Ελλάδα (κοσμοπλημμύρα και Φιλαρμονικές σε μια κοινή πορεία στους δρόμους του νησιού )ένα φαντασμαγορικό θέαμα, ''το οποίο το ζήσαμε χάρη στον Στάθη Κομονάχος, ένα από τα νεότερα μέλη μας, που είναι Κερκυραίος και μας προώθησε την επαφή και τη συνεργασία με τον τόπο του...

Τέτοιες συνεργασίες και επαφές θα πρέπει οι Δήμοι να τις επιδιώκουν!'' τόνισε η Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Δήμου Χίου Ευγενία Βορριά. Ο Πρόεδρος του Σωματείου της Φιλαρμονικής Αριστείδης Πιπίδης συμπλήρωσε ότι το εκπαιδευτικό έργο της Φιλαρμονικής είναι σπουδαίο και συμβάλλει στη γενικότερη αναβάθμιση της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής κουλτούρας των κοινωνιών, γι' αυτό η μέριμνα και η στήριξη της Πολιτείας πρέπει να δίνεται σταθερά και υπεύθυνα. Ο Αλέκος Τέττερης, που είναι ένα από τα παλαιότερα μέλη, εξαίρετος μουσικός και με ποικίλη δράση, χορωδία Χίου, μουσικά σχήματα κ.α. είπε χαρακτηριστικά ''να μας προσέχουνε και να μας τιμούνε, όπως τους τιμούμε κι εμείς!''.

Οι εγγραφές νέων μαθητών και μελών έχουν ξεκινήσει. Όλα τα παιδιά μας μίλησαν με ενθουσιασμό και κέφι για τις δραστηριότητες τους στη Φιλαρμονική, για τα μουσικά όργανα που μαθαίνουν και για τις υπέροχες νέες εμπειρίες που αποκτούν στη μεγάλη μουσική οικογένεια της Φιλαρμονικής του Δήμου Χίου και έπαιξαν 2-3 υπέροχα μουσικά κομμάτια με συντονισμό και δεξιοτεχνία, ακολουθώντας τα κελεύσματα της Αρχιμουσικού τους Ευγενίας Βοριά.

Τις συνεντέυξεις και την όμορφη μουσική, μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.

Δημήτρης Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 05/07/2020 - 08:30

   Ένα δίωρο μουσικό αφιέρωμα στο χιώτικο συγκρότημα ροκ «Θώες» περιλαμβάνει η εκπομπή «Ανθρώπινες Διαδρομές» που μεταδίδεται κάθε Τρίτη στις 7 και σε επανάληψη στις 11 και στις 3.00  μ.μ. της Τετάρτης στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.  Ο Κώστας Μωραϊτάκης με την ηλεκτρική κιθάρα του, ο Θέμης Σαλασίδης με το ηλεκτρικό μπάσο του, ο Ανδρέας Ευωδιάς με τα τύμπανα και τη φωνή του και οι Μάρσυ Μαλή και Αγγελική Μπουλμέτη σε ελληνικά και ξένα τραγούδια ροκ. Εχουν μια ιστορία 27 χρόνων και αξίζουν!