Στα ζωγραφικά έργα πρέπει να βλέπεις την… σιωπή

«Αυτοπροσώπως» την Πέμπτη με τον ζωγράφο Ηλία Λυκουρίνα
Κυρ, 20/11/2022 - 20:36

Ο Ηλίας είναι η επιτομή αυτού που χαρακτηρίζεται… αντιφίρμα.

Για να τον βρείς πρέπει να τον ψάξεις κι’ τον βρείς και τον πείσεις να μιλήσει για την δουλειά του, πρέπει να ετοιμαστείς για λιτές απαντήσεις.

Εκτός κι’ αν σε εμπιστευτεί, εκτός κι’ αν του δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά. Τότε γίνεται χείμαρρος, τότε δεν προλαβαίνεις να σημειώσεις απαντήσεις, τότε γίνεται ζωγραφικός πίνακας να τον… διαβάσεις.

Διαβάζεται ο πίνακας;

Ναι, αν ξέρεις όχι μόνο να βλέπεις αλλά και να… αφαιρείς.

Αυτή είναι μια από τις απαντήσεις που δίνει στον Γιάννη Τζούμα την Πέμπτη στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως», ο ζωγράφος Ηλίας Λυκουρίνας.

Γεννημένος το 1961 στα Μεστά, θυμάται το αγαπημένο χωριό σε πρωτόγονη κατάσταση, το αποχωρίζεται σε ηλικία 12 χρόνων αφού οι γονείς του μεταναστεύουν στην Αθήνα, μαθαίνοντας ότι πρέπει να εργαστεί για το μεροκάματο και πως θέλει να γίνει… ζωγράφος.

Εργάζεται, σπουδάζει το απόγευμα Ηλεκτρολόγος και παράλληλα αγοράζει μόνος του πινέλα, μπογιές και τελάρα και αρχίζει να ζωγραφίζει.

Αυτοδίδακτος 100% απλά λύνει τις απορίες του με την καθοδήγηση του ζωγράφου Αριστομένη Τσολάκη και αρχίζει να μυείται στην τέχνη, όχι μόνο για να εκφράζεται και να ξεσπά αλλά και να πουλάει έργα του για να συμπληρώνει το χαρτζιλίκι.

Εργάζεται, εκθέτει, φτιάχνει σκηνικά για θέατρα, δημιουργεί στα Μεστά το «Σπίτι της τέχνης» ασχολείται με την Αγιογραφία, και δίνει ζωή σε αντικείμενα που εκ πρώτης όψεως σε ένα…φυσιολογικό άνθρωπο λένε, μόνο αυτό που είναι.

Τελευταία δουλειά του, ας πούμε τιμόνια από βάρκες, που τα χρησιμοποίησε ως… τελάρα, βάζοντας τα να… μιλήσουν ζωγραφικά.

Τα υπόλοιπα δείτε τα τηλεοπτικά αν και ως ζωγράφος κυρίως μιλάει με τα έργα του.

 

 

Σχετικά Άρθρα